שתף קטע נבחר

 

הקשרים הסודיים בין ישראל לאינדונזיה

היא המדינה המוסלמית הגדולה בעולם ומביעה דעות פרו-פלסטיניות מובהקות, אבל מאמר במגזין דיפלומטי חושף את היקף היחסים בין אינדונזיה לישראל: 300 אלף תיירים שמגיעים ארצה, סחר של מיליארד דולר - וכן, גם קשרים ביטחוניים

מאמר שהתפרסם במגזין האסייתי ליחסים בינלאומיים "דיפלומט" חושף שיפור משמעותי ביחסים בין ישראל לבין אינדונזיה, המדינה המוסלמית המאוכלסת ביותר בעולם, אף שהן אינן מקיימות יחסים דיפלומטיים.

 

אף שאינדונזיה מחזיקה בפומבי בדעות פרו-פלסטיניות מובהקות, בשקט בשקט היא מנהלת מערכת יחסים קרובה עם ישראל. היחסים החלו כבר בשנת 1948 אך היו מוגבלים עד עלייתו לשלטון של הנשיא סוהרטו, שהגיע למסקנה שנכון יהיה לשפר את היחסים עם ישראל, במיוחד בתחום הצבאי.

 

לאחר עידן סוהרטו, בתקופת הנשיא עבדול רחמן וואחיד, המשיכו הקשרים להתרחב. ראש הממשלה יצחק רבין ביקר באינדונזיה בשנת 1993 ולאחר מכן הוזמן הנשיא לשעבר וואחיד על ידי שמעון פרס לירושלים כדי להשתתף בטקס החתימה על הסכם השלום בין ישראל לירדן.

 

ביום שלישי: משדר הבחירות ב-ynet    ( )

ביום שלישי: משדר הבחירות ב-ynet    ( )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אינדונזיה. גידול של פי שלושה במספר התיירים המגיעים לישראל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אינדונזיה. גידול של פי שלושה במספר התיירים המגיעים לישראל(צילום: AFP)

ביקורת מצד ארגונים איסלאמיים לא מנעה מוואחיד לחזור לישראל בשנת 1997 או לקבל משלחות מישראל. אף ששתי המדינות אינן מקיימות קשרים דיפלומטיים קשרי הסחר בין המדינות גדלו בשנים האחרונות והגיעו לחצי מיליארד דולר, מתוכם 88 אחוזים ייצוא אינדונזי לישראל של סחורות וייצוא ישראלי לאינדונזיה, בעיקר של מוצרי היי-טק.

 

בשנת 2000 חתמה חברת ביטוח אינדונזית על הסכם עם חברה ישראלית לביטוח סחר הדדי. אותה חברה אינדונזית אף פתחה נציגות בישראל. חברות אינדונזיות אחרות מקיימות קשרים עם ישראל כגון קבוצת באקרי.

 

בנוסף שתי המדינות הקימו ארגונים חוץ ממשלתיים שיקדמו את היחסים ביניהן. בשנת 2002 הוקמה הוועדה ליחסי חוץ ישראל-אינדונזיה בסיועו של יהודי אינדונזי שלמד בישראל, בנימין קנטאנג. קנטאנג, לשעבר חבר בגוף אסלאמי, הקים את הארגון לאחר חזרתו מישראל, כאן למד בעזרת מלגה מהנשיא וואחיד.

 

הארגון החל בפעילות גלויה בשנת 2010 בג'קארטה. לפי דיווחים בכלי תקשורת אינדונזיים בארגון חברים 4,450 איש. כמו כן הוקם לובי מסחרי שנועד לקדם השקעות ישראליות באינדונזיה. לשכת המסחר ישראל-אינדונזיה הוקמה בשנת 2009 בישראל במסגרת לשכת המסחר ישראל-אסיה.

משלחת אינדונזית ביקרה בחשאי בכנסת. אצ'ה, אינדונזיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
משלחת אינדונזית ביקרה בחשאי בכנסת. אצ'ה, אינדונזיה(צילום: AFP)

במשך השנים התרחב שיתוף הפעולה בין ישראל לאינדונזיה לתחומים נוספים. בשנת 2008 חתמה ממשלת אינדונזיה על הסכם עם מגן דוד אדום ועם ארגון יהודי אמריקני כדי לספק הכשרות רפואיות לפרמדיקים באינדונזיה. את אינדונזיה ייצג הארגון האיסלאמי מוחמדייה.

 

הביקור של בנט בבאלי

אחד התחומים המרכזיים שבהם נרשמה התקרבות בין המדינות הוא התיירות. מנתונים של רשות האוכלוסין וההגירה עולה, כי ב-6 השנים האחרונות הגיעו לישראל 124,719 תיירים מאינדונזיה. בשנת 2013 הגיעו 29,517 אלף תיירים מאינדונזיה - לעומת 9,442 בלבד בשנת 2009 - דהיינו עלייה של יותר מפי שלושה.

 

מספר סוכנויות נסיעות מארגנות נסיעות מאינדונזיה לישראל ומוכרות חבילות. בנוסף דווח באינדונזיה שהממשלה שם מעוניינת לנצל את הידע הטכנולוגי הרב בישראל וכוח האדם כדי לסלול כבישים במחוז המזרחי ביותר במדינה, פאפואה.

 

בשנת 2013 ביקר באינדונזיה שר הכלכלה הישראלי נפתלי בנט כדי להשתתף בכינוס ארגון הסחר העולמי בבאלי. שמעון פרס ביקר באינדונזיה בשנת 2000. עמוס נדאי, שהיה סמנכ"ל אסיה במשרד החוץ, ביקר באינדונזיה גם הוא, וכך גם מי שהייתה שגרירת ישראל בתאילנד יעל רובינשטיין.

קיום יחסים בפרופיל גבוה יגרור הפגנות של גופים איסלאמיים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קיום יחסים בפרופיל גבוה יגרור הפגנות של גופים איסלאמיים(צילום: AFP)

כמה משלחות מאינדונזיה ביקרו בישראל. בשנת 2013 ביקרה קבוצה של בכירים אינדונזים בחשאי בישראל ואף הגיעה לכנסת. בשנה שעברה השתתפה משלחת מאינדונזיה בכנס ביטחון המולדת בתל-אביב.

 

משרד החוץ הישראלי מפעיל אתר אינטרנט באינדונזיה ומביא לארץ כל שנה כמה משלחות של עיתונאים ומעצבי דעת קהל מאינדונזיה. אנשי עסקים אינדונזים מוזמנים לקבלות הפנים שעורכת לרגל יום העצמאות שגרירות ישראל בסינגפור, האחראית לקשר עם אינדונזיה. הם בדרך כלל נפגשים עם בכירים בישראל והפגישות נשמרות בדרך כלל בשקט. בכל פעם שפורסמו באינדונזיה דיווחים על התחממות ביחסים - הדבר גרר מיד הפגנות נגד ישראל ואיומים מצד ארגונים איסלאמיים.

 

כותב המאמר מעריך כי היחסים בין המדינות יישמרו בשקט גם בשנים הבאות, אך ככל שהיחסים יהיו גלויים יותר כך אינדונזיה תיתקל בביקורת מצד ארגונים מוסלמיים שידרשו לצנן אותם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אינדונזיה. גם רבין ביקר שם
צילום: AFP
מומלצים