לכל אחד נקודת מבט: ריבוי קולות על הסכין
האמת היא סובייקטיבית. משפט זה מוכיח את עצמו בספרות, כאשר מתרחש אירוע המתואר מנקודות מבט שונות, כך שכל דמות חווה את העלילה לגמרי אחרת. דיליה גל על חמישה ספרים פוליפונים: מהשכנים של אשכול נבו, דרך הסמים של טריינספורטינג ועד לדמויות שכבר שכחנו ב"משחקי הכס"
הרעיון שעמד לנגד עיני בכתיבת הרומן "אליזאדה", היה לספר את סיפור אהבתם של בני זוג משתי נקודות מבט שונות: של האישה ושל הגבר. ניסיון חיי ביסס את אמונתי, שפילוסופים כבר כתבו עליה תילי תילים של ספרים ומאמרים, שאין אמת אובייקטיבית. כל אירוע, כל התרחשות, כל תקרית - מותירה במוחו של כל אחד מאיתנו זיכרון שונה, שנובע מאישיותו השונה, האינדיבידואלית והנבדלת - של כל אדם ואדם.
היה לי חשוב להציג את ההבדלים בראייתם של הגבר והאישה ,הן את מהות היחסים ביניהם והן את האירועים השונים שבהם היו מעורבים, שקבעו את תגובותיהם ואת גורל יחסיהם. גברים ממאדים ונשים מוונוס כבר אמרנו? להלן חמשת הספרים המומלצים שלי, שבהם קיימת טכניקה פוליפונית, של נקודות מבט מרובות:
"המאהב", מאת א.ב. יהושע
"המאהב" מאת א.ב. יהושע כתוב, ברובו, מחמש נקודות מבט של דמויות שונות, ובחלק האחרון מצטרפת נקודת מבט שישית של אישה זקנה, סבתו של המאהב גבריאל, שמקנה מעין מבט כולל על הצדדים במצב. נקודות המבט השונות מגיעות להראות את צורות החיים השונות שיש בארץ. המשפחה המרכזית בסיפור היא אשכנזית וכוללת את אדם, האב, אשתו אסיה ובתם דאפי, כל אחד מהם ונקודת מבטו. את המונולוג הראשון שלו פותח אדם במשפט: "ואנחנו במלחמה האחרונה איבדנו מאהב". הוא אינו אומר "אשתי איבדה", אלא "איבדנו". ואילו מנגד מופיעה דמותו של הילד הערבי נעים, שמציג את הצד השני, של הערבים.
"ארבעה בתים וגעגוע", מאת אשכול נבו
גם בספרו של אשכול נבו יש ריבוי של נקודות מבט: אלו דיירי ארבעת הבתים - נועה ועמיר, סימה ומשה, נחמה, ראובן ויותם, ומדמוני. הדיירים מפעפעים ומחלחלים זה לדברי זה, זה להווייתו, לנשמתו ולגופו של זה, וההוויה והשפות העברית והערבית מחלחלות גם הן זו לזו באמצעות הפרספקטיבות השונות.
"שיר של אש וקרח" ("משחקי הכס"), מאת ג'ורג' ר.ר. מרטין
סדרת ספרי הפנטזיה מאת ג'ורג' ר.ר. מרטין, שעליהם מבוססת סדרת הטלוויזיה
המדוברת "משחקי הכס", כתובה באמצעות נקודות מבט שונות של הגיבורים - כל פרק כתוב מנקודת מבטה של דמות אחרת. כמו, למשל, זו של אדארד סטארק המכונה "נד", לורד וינטרפל, מגן הצפון ויד המלך; זו של קתלין סטארק אשתו; של הגמד טיירון לניסטר, אחיה של המלכה סרסיי; של ג'ון סנואו (שלג), בנו הממזר של אדארד סטארק, חבר "משמר הלילה"; וכדומה. אז למרות שג'ורג' מרטין ידוע בכך שהוא הורג את דמויותיו, עדיין, עד שאנו הקוראים נאלצים להיפרד מהן - מרתק לקרוא (ולצפות!) בחוויותיה של כל דמות ודמות בתוך עולם הפנטזיה של סדרת הספרים המצליחה.
"טריינספוטינג", מאת ארווין וולש
"טריינספוטינג" מאת הסופר הסקוטי ארווין וולש, שעובד לסרט באותו שם, מגולל את סיפורם של כמה חברים המכורים להרואין, כשכל סיפור מוצג מנקודת מבטו של חבר אחר. בכל אחד משבעת חלקי הספר יש כמה סיפורים קצרים המסופרים על ידי דמויות שונות. הנושא המשותף לכולם היא בפרט, דרך חייו של המכור לסם, והחיים בסקוטלנד בכלל. היות שלדמויות ברומן זה אין סיפור רקע, לוקח לעתים זמן לגלות מיהו המספר בכל אחד מהסיפורים, מה שהופך אותם למעין פאזל.
"גירושים מאוחרים", מאת א.ב. יהושע
הספר מגולל את סיפורו של יהודה קמינקא שמגיע מארצות הברית לישראל לתשעה ימים כדי להתגרש מאשתו נעמי, שמאושפזת במוסד לחולי נפש. הספר מורכב מתשעה מונולוגים שנמסרים מפי כל אחד מבני המשפחה לחילופין, כולל בני זוגם. המונולוג העשירי, הפארודי והנפלא של הורציוס, הכלב של המשפחה, לא הופיע בגרסה הראשונה של הספר לפני 28 שנה, ואולי הוא המעניין מכלל הדמויות בספר.
הספר "אליזאדה" מאת דיליה (דליה) גל ראה אור לאחרונה בהוצאת "גוונים".