שתף קטע נבחר
 

בדרך לאקדמיה: אילו בגרויות כדאי לשפר?

הדרך של הסטודנטים למסלול הלימודים הנחשק עוברת כמעט תמיד דרך מסלול שיפור הבגרויות. איזה מקצועות הכי משתלם לשפר, ובאיזה מקצועות עדיף לא לגעת - כדי לא לבזבז זמן ואנרגיה לחינם? התשובה תלויה במקצוע שתרצו ללמוד באקדמיה, אבל לא רק. מדריך

בימים אלו אנו נמצאים בשיא תקופת ההרשמה לבגרויות הקיץ, וצעירים רבים העומדים בפני קבלה למוסדות האקדמאים זקוקים לשיפור הממוצע או להשלמת מקצועות הבגרות. המכנה המשותף לכולם היא השאלה - מה הכי כדאי לשפר, ובמה עדיף לא לגעת לצורך המשך לימודיהם? התשובה לשאלה הזו טמונה במקצועות המזכים בבונוסים, שבאמצעותם ניתן להעלות את הממוצע בכמה שיותר נקודות - בדרך הקצרה והיעילה ביותר.

 

כתבות נוספות בערוץ הלימודים

 

המקצועות המורחבים מעניקים יתרון לתלמיד בעת חישוב ממוצע הבגרות של האוניברסיטאות השונות, כך שחשוב לדעת באיזה מקצוע תקבלו את הבונוס הגבוה ביותר. התשובה לשאלה זו היא במקצועות הליבה - כל אחד מהמקצועות ספרות, תנ"ך, היסטוריה, מתמטיקה, אנגלית, פיזיקה, כימיה וביולוגיה - מזכה בבונוס מיוחד של 25 נקודות להרחבת מקצוע ברמת 5 יחידות לימוד. לשם השוואה, בשאר מקצועות הבחירה הבונוס מסתכם ב-10-20 נקודות בסך הכל.

לומדים לבגרויות. מקצועות הליבה הם המשתלמים ביותר (ארכיון) (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
לומדים לבגרויות. מקצועות הליבה הם המשתלמים ביותר (ארכיון)(צילום: אביהו שפירא)

חשוב לזכור כי הבונוס אינו המדד היחיד לבחירת מקצוע להשלמה או לשיפור. רגע לפני שאתם ממהרים להשתלב בקורס פיזיקה או ביולוגיה, רצוי לבדוק מה מקצועות החובה שכבר קיימים בתעודת הבגרות שלכם.

 

התמקדו במקצועות הליבה

איך שלא נסתכל על זה, להרחבת יחידות הלימוד במקצועות הליבה יש יתרון בולט על פני האחרים. מלבד היתרון הברור בבונוס, מקצועות אלה נלמדים ברמה של 2 יח"ל. המשמעות היא שכדי להגביר אותם לרמה של 5 יחידות לימוד צריך להוסיף עוד 3 יחידות לימוד, ולא להתחיל את כל ה- 5 מההתחלה. כך יוצא שאף שהבגרות היא בהיקף מצומצם יותר וכוללת פחות חומר ללמוד, עדיין נקבל עבור מקצוע זה בונוס גבוה.

 

יתרון נוסף של הגברת תחומי לימוד אלה הוא שפחות יחידות לימוד נותנות יתרון לממוצע, שכן בשלב האחרון של חישוב הממוצע, מחלקים במספר היחידות הכולל, כך שתוספת של פחות יחידות, מניבה תוצאה גבוהה יותר. כשמרחיבים מקצוע חובה של 2 יחידות לרמה של 5 יח''ל, הבונוס חל גם על 2 יחידות החובה שכבר עשינו. לדוגמה, אם נרחיב היסטוריה - גם אם בעבר הציון משך את הממוצע למטה, כעת גם הוא יוקפץ לכיוון היעד, כחלק מחמש היחידות המלאות. כך שההרחבה של מקצועות החובה, משנה גם את הציונים הקיימים בכך שהיא מוסיפה להם בונוס.

 

גם אם נתעלם מהעובדה שמקצועות כמו פיזיקה, כימיה וביולוגיה הם בהיקף חומר רחב וברמה גבוהה יותר, הם יועילו פחות לממוצע מכיוון שיוסיפו יותר יחידות, וישאירו את מקצועות החובה ברמת 2 יח"ל ללא בונוס. בכל זאת, לא קל לצלוח את הבגרויות האלה בציונים גבוהים מאוד.

 

רוצים ללמוד כלכלה? שפרו מתמטיקה

חשוב שתשימו לב כי לפעמים השקלול הסופי הוא לא הכול. אם אתם רוצים ללמוד כלכלה כדאי לכם להרחיב דווקא את מתמטיקה, למרות שבמקצועות ההומניים יכול להיות לכם קל יותר. הכלים שתרחשו במהלך הקורס הריאלי יעזרו לכם לתרגל את הבסיס ההכרחי להצלחה בלימודים האקדמיים בהמשך. עיקרון זה נכון גם לגבי תלמיד שרוצה להתקבל ללימודי משפטים, למרות שניחן בכישרון מיוחד במספרים, רצוי שיתחיל לעבוד על יכולת השינון והניסוח בהקדם.

 

לבסוף זכרו כי ההחלטה של מה ללמוד תלויה גם בשאלה מה אתם רוצים ללמוד באקדמיה ומדובר בשילוב של כל הנתונים יחד. לכן, פגישה עם יועץ לימודים היא חשובה ביותר כדי להבין מה הדבר הכי נכון לכם.

 

הכותבת היא מנכ''ל "חרשן", בית הספר לבגרויות ופסיכומטרי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה קופל, "ידיעות אחרונות"
לומדים לבגרות בביה"ס בן צבי בגבעתיים (ארכיון)
צילום: דנה קופל, "ידיעות אחרונות"
מומלצים