שתף קטע נבחר

מה עוד מניע את מחירי הנפט בעולם?

הפגיעה ברווחי חברות הנפט הגדולות בעולם, עקב הירידה במחירים, צפויה לבוא לידי ביטוי בהיקף ההשקעות העתידי שלהן - מה שאומר שהמחירים ימשיכו לרדת. מה עושות חברות הענק כדי למזער נזקים, וכיצד ייתכן שמחיר נפט איכותי הוזל משמעותית מנפט שדורש זיקוק רב יותר?

במחצית הראשונה של שנת 2014, הציגו החוזים על הנפט מסוג WTI ו-Brent עליות שערים נאות של 10.4% ו-4.4% בהתאמה. מגמת העליות זו התהפכה באופן דרמטי במחצית השנייה של השנה כאשר מתחילת יולי 2014, ירד מחירם של שני סוגי הנפט ביותר מ-50%.

 

לסקירת סחורות בערוץ שוק ההון

מפתיע: במה מתעניינים משקיעי הנפט?  

מחירי ההובלה הימית בצניחה חופשית

 

שלושה גורמים עיקריים הביאו לירידה במחיר: 1. מהפכת הפצלים בארה"ב אשר הביאה לגידול בהיצע הנפט 2. החולשה בכלכלה העולמית אשר הביאה לירידה בביקושים לסחורה 3. סירובה של סעודיה לוותר על נתח שוק ולהסכים להורדת מכסות הייצור של המדינות החברות בארגון אופ"ק.

 

לאחר שבמשך שבעה חודשים רצופים נרשמו ירידות שערים חדות במחירי שני סוגי החוזים, בחודש פברואר חל שינוי ומדד האנרגיה העולמי של S&P (העוקב אחר מחירם של מספר מוצרי נפט וגז) עלה בכ-13.5%, העלייה החדה ביותר מאז מאי 2009. בתוך כך, מחיר הנפט מסוג ברנט עלה בכ- 18% ונסחר סביב 62.6$. במקביל, מחיר הנפט מסוג WTI רשם אף הוא עלייה, אם כי צנועה יותר, של כ-3% ונסחר סביב 49.8 דולרים.

 

סוגי הנפט השונים

בתעשיית הנפט מסווגים את סוגי הנפט לפי 3 קריטריונים: מוצא גיאוגרפי, משקל סגולי ושיעור הגופרית. המשקל הסגולי משקף את רמת המזוט בנפט, כאשר ככל שהנפט קל יותר – כך הוא איכותי ומבוקש יותר. רמת הגופרית משפיעה על אופי הזיקוק של הנפט לתזקיקים. ככל שהנפט מכיל יותר גופרית הוא "חמוץ" וזקוק לזיקוק רב יותר. ככל שהנפט עם רמת גופרית נמוכה, ייחשב "מתוק" וקל לזיקוק.

אסדת קידוח נפט (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אסדת קידוח נפט(צילום: EPA)
 

נפט מסוג ברנט מקורו בים הצפוני (אירופה, אפריקה והמזרח התיכון) ונחשב לקל-מתוק. שיעור הגפרית בו עומד על כ-0.37% והמשקל הסגולי שלו הוא 38.6 API. לעומתו נפט מסוג WTI ראשי התבות של West Texas Intermediateמקורו בדרום ארה"ב ומפרץ מקסיקו. נפט זה מכיל שיעור נמוך יותר של גופרית ומאופיין ב API גבוה יותר, כלומר סוג נפט זה הוא איכותי יותר מהברנט. על אף הבדל זה באיכות של שני סוגי נפט אלו, בשנים האחרונות נסחר ה WTI במחיר נמוך יותר ביחס לברנט וזאת בעקבות הגידול בהיצע של ה WTI בתקופה זו.

 

הגורמים המרכזיים הצפויים להשפיע על מחירי הנפט

בין המגמות הבולטות לאחרונה בשוק האנרגיה, ניכר הגידול בתפוקת הנפט, כאשר בארה"ב זו עלתה לקצב שיא של 9.36 מיליון חביות ליום.

 עלייה נרשמה גם במלאי הנפט בארה"ב אשר הגיע לאחרונה לרמה של 449 מיליון חביות – הרמה הגבוהה מאז שנת 1982, בה החלו לתעד נתונים אלו.

 

בטווח הקצר, נראה שמחיר הנפט מסוג WTI עשוי להמשיך ולהיות מושפע לשלילה מרמת המלאים הגבוהה של הנפט הגולמי. זו מרוכזת באזור קושינג, אוקלהומה, שם נמצא מסוף האחסון הגדול ביותר בארה"ב אליו מוזרם הנפט מבתי הזיקוק הגדולים הממוקמים על חוף מפרץ מקסיקו. מתחילת השנה היקף מלאי הנפט הגולמי בקושינג יותר מהכפיל עצמו, ועתה עומד על יותר מ 50 מיליון חביות.

 

נושא מרכזי נוסף המשפיע על מחירי הנפט, בפרט מחיר הברנט, הוא ההתפתחויות במישור הגיאופוליטי. בהקשר זה ניתן לציין ירידה מחודשת בייצור הנפט בלוב, אשר במהלך 2014 נראה היה דווקא שהייצור שם חוזר לסדרו. דרום סודן סובלת מפיגועים ומפגיעה בתשתיות האנרגיה במדינה ובמקביל, קיים חשש לירידה בייצוא הנפט מעיראק. נראה כי אלו צפויים להביא לירידה בהיצע הנפט ולפיכך להשפיע על מחירו לחיוב.

אחד הגורמים המרכזיים הצפויים להשפיע על מחיר הנפט בעתיד הוא נושא ההשקעות בתחום. הפגיעה ברווחי חברות הנפט הגדולות בעולם, עקב הירידה במחירים, צפויה לבוא לידי ביטוי בהיקף ההשקעות העתידי שלהן. מספר רב של חברות כבר הודיעו על קיצוצים בהשקעות. כך לדוגמא חברת הנפט האמריקאית Chevron הורידה את תקציב הקידוח לרמה הנמוכה מזה 12 שנים וציינה כי הדבר יגרום לדחייה של מספר פרויקטים להפקת נפט מפצלים. 

 

עוד ענקית מהתחום, Royal Dutch Shell, פרסמה כי תקצץ 15 מיליארד דולרים מתקציב ההשקעות שלה במהלך 3 שנים הקרובות. קיצוצים אלו ככל הנראה יביאו לירידה בתפוקת הנפט העולמית. בהמשך לכך, ארגון האנרגיה העולמי (IEA) הפחית לאחרונה את תחזית ההיצע העולמי למדינות שאינן חברות בארגון אופ"ק בעד כ- 1 מיליון חביות ליום.

 

הערכות לעתיד

בבחינת שלל הגורמים הצפויים להשפיע על מחירי הנפט, להערכתנו מגמת הקיצוצים בהיקף ההשקעות של חברות האנרגיה לא תפתור את בעיית עודף ההיצע באופן מיידי. תקופת ההתאמה צפויה להימשך עוד חודשים ועל כן לא נראה כי צפויה התאוששות משמעותית במחירים לפני המחצית השנייה של 2015.

 

בטווח הארוך, אנו צופים שהחולשה במחירי האנרגיה תימשך. זאת, עקב ההנחה שהיצע הנפט והגז הטבעי בעולם ימשיך לגדול בקצב מהיר בעקבות השינויים בשיטות קידוח והפקה, בעוד הביקוש לחומרי אנרגיה יגדל בקצב מתון בלבד.

 

סקירת האנרגיה נכתבה על ידי אנליסטית סחורות ומטבעות במערך ייעוץ בהשקעות, לאומי שוקי הון 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים