המבוססים בוחרים מרכז שמאל, החלשים ליכוד וש"ס
פילוח התוצאות בארבע מערכות הבחירות האחרונות מראה בבירור את החלוקה המובנית בהצבעה: בערים עם דירוג סוציו אקונומי גבוה המצביעים בוחרים במרכז ובשמאל. בערים עם דירוג סוציו אקונומי נמוך ש"ס והליכוד זוכות להצלחה. עוד עולה מהנתונים כי בערים בעלות דירוג סוציו-אקונומי נמוך - אחוז ההצבעה נמוך
לא רק פערי השכר הגדולים מבדילים בין היישובים החזקים לחלשים, אלא גם דפוסי ההצבעה בבחירות לכנסת. מבדיקת תוצאות ההצבעה בארבע מערכות הבחירות ביישובים בדירוג סוציו-אקונומי 9 ו-10, לעומת יישובים בדירוג 3 עולה כי ביישובים החזקים התושבים מצביעים בעיקר למפלגות המרכז ואילו ביישובים החלשים הליכוד וש"ס זוכות בבכורה. נתון נוסף שעולה מהבדיקה הוא שברוב היישובים בדירוג 3 אחוז ההצבעה נמוך מהממוצע הארצי, בזמן שביישובים בדירוג 9 ו-10 אחוז ההצבעה גבוה מהממוצע.
בצפת, ש"ס שמרה על כוחות בארבע מערכות הבחירות הקודמות. ב-2003, כשבראשות הליכוד עמד אריאל שרון,
הצליחה המפלגה להגיע לכמעט 30 אחוזים מקולות הבוחרים, אך עם הקמת קדימה צנחה המפלגה שבראשה עמד גם אז בנימין נתניהו
ל-10% בלבד. קדימה בראשות אהוד אולמרט
אמנם קיבלה 13% ב-2006, יותר מאשר נתניהו, אך מדובר בנתון הנמוך בהרבה מהממוצע הארצי. ב-2009 התחזקה הליכוד והאיחוד עם אביגדור ליברמן
וישראל ביתנו ב-2013 גרם להתחזקות נוספת. לעומת זאת העבודה מקבלת אחוז חד-ספרתי בכל מערכת בחירות בעיר. יש עתיד
והתנועה
קיבלו גם הן אחוז קולות נמוך בבחירות הקודמות לכנסת.
לא רחוק משם, בחצור הגלילית, המצב די דומה. הליכוד צנח ב-2006, אבל חזר לעצמו בשתי מערכות הבחירות האחרונות. ישראל ביתנו רשמה זינוק ב-2006 וככל הנראה קיבלה חלק נכבד מהקולות של הליכוד עם עזיבתו של שרון. ש"ס וגם יהדות התורה שומרות על יציבות ואילו מפלגות השמאל והמרכז מקבלות אחוזי תמיכה נמוכים. ב-2006, כשבראש העבודה עמד עמיר פרץ,
זכתה המפלגה להישג הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות.
גם בעכו מצטיירת תמונה דומה לשתי הערים הצפוניות האחרות. ישראל ביתנו רשמה עלייה חדה ב-2006, שנמשכה שלוש שנים לאחר מכן. קדימה זכתה בבחירות הקודמות ליותר קולות מהתנועה בעיר, בין היתר כיוון שראש העיר שמעון לנקרי תמך אז בשאול מופז.
הליכוד וש"ס חלקו את הבכורה בקריית מלאכי בארבע מערכות הבחירות הקודמות. העבודה, פרט ל-2006, יש עתיד והתנועה וקודם לכן שינוי - לא הצליחו לסחוף את המצביעים בעיר. גם אחוזי התמיכה שקיבלה קדימה ב-2006 וב-2009 היו נמוכים מהנתון הארצי.
גם באופקים ש"ס והליכוד מתחרות על הבכורה. יהדות התורה נמצאת בקו עלייה במקום השלישי וכך גם הבית היהודי שהגיע לאחוזי תמיכה דו-ספרתיים ביישוב בבחירות הקודמות. גם בעיר הדרומית מפלגות השמאל והמרכז אינן זוכות לתמיכה, פרט לעבודה בראשות פרץ ב-2006.
בעיר הבאבות נתיבות, ש"ס זוכה להישג נאה ובבחירות הקודמות השיגה כמעט מחצית מהקולות. יהדות התורה רשמה ירידה קלה, בזמן שהבית היהודי הגדיל את כוחות בבחירות הקודמת. הליכוד, פרט לבחירות 2006, זוכה לכרבע מקולות הבוחרים וישראל ביתנו קיבלה בבחירות 2006 ו-2009 כ-15% מהקולות. לעומת זאת, העבודה לא הייתה עוברת את אחוז החסימה בעיר ויש עתיד והתנועה היו עוברות אותו בקושי בבחירות הקודמות. בניגוד לערים מדירוג סוציו-אקונומי נמוך, בנתיבות אחוז הצבעה גבוה, בשל האוכלוסייה החרדית המתגוררת בו.
בירוחם, למרות שבמשך כמה שנים עמד בראש המועצה ח"כ עמרם מצנע - שעבר מהעבודה לתנועה - שתי המפלגות לא זכו להצלחה, פרט לעבודה בבחירות 2006. ש"ס ויהדות התורה שומרות על יציבות. הבית היהודי קיבלה בבחירות האחרונות כשישית מקולות הבוחרים. ישראל ביתנו הייתה עד האיחוד עם הליכוד במגמת עלייה ואילו הליכוד - פרט ל-2006 - הייתה המפלגה שזכתה במקום הראשון.
הליכוד צנח מהנתון ב-2003 ל-2006 ולמרות העלייה במערכות הבחירות שלאחר מכן עדיין לא הגיע לנו מלפני 12 שנה. ש"ס שומרת על יציבות ואילו הבית היהודי זינקה בבחירות הקודמות. העבודה, פרט ל-2006, לא הצליחה להביא הישג. בבחירות האחרונות, למרות שראש העירייה לשעבר מאיר כהן הוצב במקום גבוה ברשימת יש עתיד - זכתה המפלגה לפחות מ-14% מקולות הבוחרים בעיר, אחרי הליכוד, ש"ס והבית היהודי.
עשירונים 9 ו-10
בניגוד גמור ליישובים המוגדרים חלשים, ביישובים החזקים התושבים בוחרים במפלגות המרכז והשמאל. בסביון אמנם הליכוד קיבל בבחירות 2003 יותר מרבע מקולות הבוחרים, אך עם הקמת קדימה צנח אחוז התמיכה במפלגה. ב-2009 וב-2013 קיבל בנימין נתניהו מעט פחות מחמישית מקולות הבוחרים ביישוב היוקרתי. גם העבודה, שקיבלה כשליש מקולות הבוחרים ב-2003, צנחה עם הקמת קדימה, התאוששה ב-2009 ושוב צנחה ב-2013. קדימה מאוד הצליחה בבחירות 2006 וב-2009 ביישוב, כשכמעט מחצית מהתושבים הצביעו לאהוד אולמרט ולאחר מכן לציפי לבני. ב-2013 עברו התושבים לתמוך ביש עתיד ליאיר לפיד.
בכפר שמריהו, שם התגוררה השר לשעבר שולמית אלוני, זכתה מרצ בין 8 לבין 15 אחוזים מקולות הבוחרים. העבודה ב-2003, וקדימה ב-2006 ו-2009 סחפו את היישוב, שעבר כמו סביון ב-2013 ליש עתיד. הליכוד הגיע רק למקום הרביעי בבחירות הקודמות, מקום אחד לפני העבודה.
העבודה עוד זכתה במקום הראשון בגבעתיים ב-2003 ומאז איבדה מעט מכוחה. מי שהגיעה למקום הראשון ב-2006 ו-2009 הייתה קדימה וב-2013 התחרו יש עתיד והעבודה על המקום הראשון. הליכוד הגיע למקום השלישי ואילו ש"ס הייתה עוברת במעט את אחוז החסימה.
ביישוב שליד מעלות-תרשיחא רוב התושבים הצביעו לעבודה ולשינוי ב-2003. שלוש שנים לאחר מכן הייתה זו קדימה שסחפה את הבוחרים. התמיכה התחזקה כשלבני עמדה בראש המפלגה. ב-2013 העבודה שוב הגיעה לפסגה ביישוב, מעט לפני יש עתיד. ומה עם הליכוד? המפלגה קיבלה 13% מהקולות בבחירות הקודמות ובמערכות הבחירות הקודמות היא אינה יציבה ביישוב.
העבודה והליכוד היו צמודות בבחירות 2003, אך אחרי הקמת קדימה ב-2006 זכתה המפלגה לכמעט 38% תמיכה בעיר. שלוש שנים לאחר מכן התחזקה המפלגה לכ-41%. בבחירות הקודמות הייתה זו יש עתיד שכבשה את הבכורה עם 29%. גם מרצ זוכה לאחוזי תמיכה גבוהים מאוד מהממוצע הארצי, אך ישראל ביתנו רחוקה מאוד מהממוצע הארצי.
ביישוב היוקרתי בדרום זכתה העבודה בבחירות ב-2003 בפער מהליכוד. שלוש שנים לאחר מכן העבודה איבדה מכוחה, הליכוד התרסק - וקדימה זכתה ביותר משליש מהקולות. קדימה המשיכה להיות במקום הראשון ביישוב ב-2009, אך הליכוד התאושש. בבחירות 2013 יש עתיד, הליכוד והעבודה קיבלו בין 23 ל-19 אחוזים מקולות הבוחרים.
בקריית אונו זכה הליכוד במקום הראשון ב-2003, בתקופה ששרון עמד בראשות המפלגה. עם הקמת קדימה עברו המצביעים לתמוך באולמרט ומאוחר יותר בלבני ובבחירות האחרונות המפלגה שזכתה במקום הראשון בעיר הייתה יש עתיד. מרצ, ש"ס וגם הבית היהודי נמצאות מאחור.
ביישוב שמזרחית לחיפה העבודה נפגעה פחות מאשר יישובים אחרים בשנים האחרונה והירידה בכוחה מתונה יחסית. מי שירד באופן דרסטי יותר הוא הליכוד. העבודה הגיעה למקום הראשון בקריית טבעון ב-2003 וב-2013 ואיבדה את הבכורה לקדימה בשתי מערכות הבחירות שנערכו בין לבין. יש עתיד וגם מרצ רשמו הישג יפה ב-2013.