תצוגה נדירה בעיראק: "אנחנו עדיין חיים"
מאות הגיעו למלון יוקרה לאירוע שאינו מובן מאליו במדינה השמרנית עמוסת הטרור: תצוגת אופנה. הדוגמניות מספרות שזו סכנת חיים, אך אחרי האירוע אי אפשר היה להסתיר את ההתרגשות: "חלום שהתגשם, שלחנו מסר לעולם"
דוגמנויות ארוכות רגליים בבגדי מעצבים צעדו אתמול (יום ו') על המסלול מול העשירון העליון של בגדד, לתצוגת אופנה שמעוררת נוסטלגיה בקרב דור אחד ותקווה בדור השני. אום מוסטפא ובעלה ביטלו את כל התוכניות הקודמות של המשפחה, קנו בגדים חדשים והעבירו את כל השבוע בציפייה לאירוע הראשון של "תצוגת האופנה של בגדד".
עוד חדשות בעולם:
מה קרה לפוטין? הסאטירה ברוסיה חוגגת
הולנד נושמת לרווחה: "ינשוף הטרור" נתפס
רוחות של 270 קמ"ש: הציקלון פאם מחריבה
"התצוגה האחרונה שראינו הייתה ב-1988 במלון פלסטין", מספרת אום מוסטפא. למרות שמונה שנות מלחמה עם איראן, בשנות השמונים היו בבגדד חיי תרבות תוססים, ותושביה היו הרבה פחות דתיים ושמרנים. "אנחנו אוהבים אופנה ועיצוב, זה המצב הביטחוני שמשפיע על הכול. יש התפתחויות כאן אבל שום הזדמנות להראות לעולם", אומר בעלה.
500 איש הגיעו במיטב מחלצותיהם לצפות ב-16 דוגמניות עיראקיות מציגות לראווה את הבגדים של חמש מעצבות ומעצב אחד, לקול מוזיקה אוריינטלית שהרעידה את הקירות באולם התצוגה של מלון היוקרה "רויאל טוליפ".
גם מאחורי הקלעים וגם בקרב הקהל הייתה הרגשה שמדובר בהרבה יותר מתצוגה. "זה חלום שהתגשם. אני חלמתי על זה כל כך הרבה זמן", אומר איימן חאג'ם, שבגדיו הוצגו באירוע. "אני מרגיש שניצחתי את עצמי ואת החברה", סיפר המעצב בן ה-30 מהעיר השמרנית בצרה, בהתייחסו לדעות הקודמות שעליהן היה צריך להתגבר כשבחר להיות מעצב אופנה בעיראק.
"זה החיים, זו בגדד"
לפני תחילת התצוגה נראה שחלק מהדוגמניות חוששות מאחורי הקלעים. חנין בת ה-22 אומרת שאמה היא האדם היחיד ממשפחתה וחבריה שידע על זה שהיא הולכת להשתתף בתצוגה. "לא סיפרתי לאף אחד שאני דוגמנית בגלל שאף אחד לא היה מקבל את הרעיון. אבא שלי חושב שאני עובדת בחנות בגדים".
"אנשים לא מבינים שאת יכולה לסכן את החיים שלך אם את בוחרת להיות דוגמנית", סיפרה חנין לפני שעלתה על המסלול. חלק מהדוגמניות שצעדו על המסלול בשישי קיבלו עידוד
מאמא. "החברה העיראקית הייתה ככה לפני. הקיצונים הדתיים שינו את זה. בשנות השמונים לאנשים לא הייתה השקפת עולם קשה כל כך על הדברים האלה", אומר תנעא, אמא של אחת הדוגמניות.
חלק טוענים שהתצוגה היא סימן להתנגדות, ולא רק הסחת דעת מבורכת מהקרבות ומחוסר היציבות שיש בעיראק כבר שנים. "זה ניסיון בתוך המצב הפוליטי והביטחוני הנוכחי לתמוך בממשלה ובאנשיה", אמרה המעצבת ומארגנת האירוע סינאן קאמל. "המסר החשוב ביותר שאנחנו שולחים לעולם היום הוא שעיראק עדיין חיה", אמרה בת ה-35 לקהל שהגיע לאירוע.
גם אתמול לא פסקו הקרבות בין חיילי הצבא העיראקי לאנשי דאעש. עבדל כאדר חסן, שעובד בתחום התיירות ומתהדר בתספורת היפסטרית, לא נמצא בחזית אבל מרגיש שהתצוגה תורמת למאמץ המלחמתי. "אם אתה עכשיו בבגדד, זה סימן ההתנגדות הגדול ביותר. זו לא מלחמה במטוסים ובטנקים אלא ברעיונות", הוא אומר. חסן מצביע על הדוגמניות שצועדות על המסלול ואומר: "זה החיים, זו בגדד".