האוברדרפט של יוון, רגשות האשם של גרמניה
גרמניה כפתה על יוון קיצוצים קשים בתמורה לחבילת הסיוע הבינלאומית, והשבוע ניסתה אתונה להראות לה ששתיים יכולות לשחק את המשחק הזה לקראת המו"מ העתידי: "פצו אותנו על מעשי הנאצים או שנחרים נכסים גרמניים"
חודש וחצי אחרי שעלתה לשלטון, ודווקא אחרי שנראה היה שהיא מצליחה למצוא שפה משותפת כלשהי עם אירופה, ממשלת השמאל הקיצוני ביוון החריפה השבוע את הטון נגד גרמניה, התורמת הגדולה ביותר לחבילת הסיוע לכלכלתה הקורסת של יוון - וגם זו שדורשת מהיוונים כבר חמש שנים לעשות קיצוצים קשים. הממשלה באתונה רותמת כעת למשימה את עברה הנאצי של ברלין: היא טוענת כי היא מעולם לא זכתה לפיצוי מלא מהגרמנים על תקופת הכיבוש הנאצי ביוון בימי מלחמת העולם השנייה, וקושרת בין הפיצויים שלהם היא זכאית לדעתה לבין המשא ומתן על המשך תוכנית הסיוע הבינלאומית.
עוד חדשות בעולם :
- הילד מדאעש זוהה ע"י חבריו לכיתה: "בהלם"
תצוגה נדירה בעיראק: "אנחנו עדיין חיים" - מה קרה לפוטין? הסאטירה ברוסיה חוגגת
- חג לגיקים: יום פאי של פעם במאה שנה
ראש ממשלת יוון, אלכסיס ציפרס, אמר כי הסכם הפיצויים בין גרמניה ליוון ב-1960 לא התחשב בכמה דרישות מרכזיות של יוון, כולל תשלומים על תשתיות שנהרסו, פשעי מלמה והחזרת הלוואה בכפייה שנלקחה מיוון הכבושה על-ידי הנאצים. גרמניה דחתה בעבר שוב ושוב את דרישותיה של אתונה לפיצויים נוספים, והיא טוענת כי הסוגיה הוסדרה כבר בהסכמי העבר. במסגרת ההסכם ב-1960 שילמה גרמניה ליוון 115 מיליון מארק כפיצויים.
היחסים בין גרמניה ליוון הפכו קשים מאז פרוץ המשבר הכלכלי היווני בשלהי 2009. גרמניה היא כאמור אחת התורמות הגדולות ביותר לחבילת הסיוע הבינלאומית שניתנת ליוון מאז 2010 ומסייעת לה שלא לקרוס כלכלית, ובתמורה לכך היא כפתה על אתונה שורה של קיצוצים כדי לשקם את המערכת הכלכלית שלה ולערוך בה רפורמה עמוקה.
ציפרס אמר השבוע לפרלמנט היווני כי יוון תכבד את המחויבות שלה כלפי מממני חבילת הסיוע, כולל גרמניה, אבל לא תזנח גם את דרישותיה לפיצויים על מלחמת העולם השנייה. ממשלתו של ציפרס, שמכהנת כבר חודש וחצי, מנסה להקל את תנאי חבילת הסיוע ליוון: "אנחנו לא מטיפים מוסר, אבל לא לא נקבל גם אנחנו הטפות מוסר", אמר השבוע ציפרס בפרלמנט.
יוון לא ציינה איזה סכום פיצויים היא מתכוונת לדרוש מגרמניה. בשנה שעברה הוכן ביוון דו"ח רשמי בנושא, אבל תוכנו נותר חסוי. שר יווני הגדיל השבוע לעשות כשאמר כי הוא עשוי לקדם מהלך משפטי להחרמת נכסים בבעלות ממשלת גרמניה שנמצאים ביוון, כמו למשל סניף מקומי של מכון גתה.
דובר ממשלת גרמניה אמר השבוע כי במקום לדון מחדש במחלוקות העבר שכבר הוסדרו יש להתמקד בבעיות הנוכחיות בתקווה לעתיד טוב יותר. עם זאת, היו פוליטיקאים גרמנים שנשארו פחות דיפלומטים אל מול איומי יוון. הפוליטיקאי הבווארי השמרן האנס מישלבאך אמר: "הנושא נסגר עוד בשנות ה-50. אם נגיע למצב שבו היוונים פוגעים ברכוש גרמני, גרמניה תדע כיצד להגן על עצמה".
בשנים האחרונות, על רקע הזעם הציבורי הגדול על גרמניה ביוון, עלו במדינה שוב ושוב אזכורים של מעשי הנאצים והשוואות ביניהם לבין מעשיה של גרמניה
של היום. בין השאר, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל הוצגה בעיתון יווני לבושה לכאורה במדים נאציים. הנאצים הרסו מאות כפרים יווניים והרגו יותר מ-20 אלף אזרחים ביוון בשנים 1941-1944.
היוונים דורשים בין השאר פיצוי בגין טבח שבו רצחו הנאצים 218 אזרחים יוונים בכפר גיסטומו. גרמניה טוענת כי "אמנת שתיים פלוס ארבע" מ-1990, שנחתמה על ידי מזרח גרמניה, מערב גרמניה וארבע בעלות הברית ממלחמת העולם השנייה, ושהסדירה את איחוד גרמניה, מבהירה שאחריה אין מקום לתביעות פיצויים נוספות.