מסכת אל יווני בת 2,000 שנה נמצאה בצפון
צוות מאוניברסיטת חיפה מצא בגן הלאומי סוסיתא שבגולן מסכה נדירה של אל הרועים "פאן", שחציו אדם וחציו עז: "השתמשו בה לטקסי שתייה וזבח שכללו עירום ומין"
מסכת ברונזה בת 2,000 שנה של אֵל הרועים במיתולוגיה היוונית - "פאן" - נחשפה לאחרונה בחפירות של אוניברסיטת חיפה בגן הלאומי סוסיתא בגולן, מזרחית לקיבוץ עין גב. "לא אחת התקיים הפולחן לאלי המרעה והשדות מחוץ לעיר, והוא כלל טקסי שתייה, זבחים ואף לעיתים טקסים אקסטטיים שכללו עירום ומין", מסביר היום (א') ד"ר מיכאל איזנברג מאוניברסיטת חיפה, שעומד בראש צוות החפירה.
גילוי המסיכה (ד"ר מיכאל איזנברג)
המסכה של האל "פאן" יוצרה בין המאה הראשונה לפני הספירה למאות הראשונה-שנייה אחרי הספירה. לדברי ד"ר איזנברג הנרגש, מסכות ברונזה בגודל כזה, הגדולות מראש אדם, הן נדירות ביותר ועל פי רוב לא מציגות את פאן ואף לא דמויות אחרות מהמיתולוגיה היוונית והרומית. "רוב מסכות הברונזה הידועות מן התקופה היוונית והרומית הן זעירות. גם אוצרי המוזיאונים הגדולים בעולם שאליהם פניתי ענו שלא ידוע להם על מסכת ברונזה מהסוג שמצאנו בסוסיתא", הוסיף.
בשנים האחרונות מסתורי סוסיתא מתגלים בצורה יוצאת דופן: לפני שנתיים נמצאה במקום מצבת בזלת שעליה פיסול ראש וחזה הנפטר. שנתיים קודם לכן, גשמי חורף 2011 היו אחראים על חשיפתו האקראית של פסל בדמותו של הרקולס.
אולם כל זה נראה כאין וכאפס לעומת מסכת הברונזה. היא נמצאה במהלך חפירה בת יום שנועדה לבחון סדרת מבנים מסקרנים על אוכפה של העיר, בסמיכות למקום שבו עברה הדרך הראשית.
הקרניים הצביעו מיד על כך שמדובר בפאן, אל הרועים, שחציו אדם וחציו עז, והוא מייצג גם את המוזיקה והשעשועים. לאחר ניקוי יסודי יותר במעבדה זיהו בבירור את גדילי התיש, את האוזניים הארוכות והמחודדות ומאפיינים נוספים שהביאו לזיהוי באופן כמעט ודאי.
"המחשבה על מזבח שפעל בדרך הראשית אל העיר בהחלט קורצת", מסכם ד"ר איזנברג. "אולי בתקופה מאוחרת יותר, כאשר ביצורי העיר כבר לא נדרשו, שונה ייעודו של המבנה והפך לאתר פולחני לאל הרועים. ואולי לפנינו ראשה של מזרקה מפוארת או מנחת קבורה".
המסכה שנמצאה בחפירות
צילום: ד"ר מיכאל איזנברג
מומלצים