ריבלין פנה לסיעות - ההמלצות יחלו ביום א'
תוצאות סופיות יפורסמו רק בשבוע הבא, אבל הנשיא מזרז את הטלת הרכבת הממשלה על נתניהו. איך זה יעבוד? חוק יסוד: הממשלה - שלב אחר שלב
בחירות 2015: ההתייעצויות לקראת הרכבת הממשלה יחלו ביום ראשון במשכן הנשיא ראובן ריבלין. מנכ"ל בית הנשיא, הראל טובי, שיגר הערב (ד') מכתבי הזמנה לסיעות וזימן את נציגיהן להתייעצויות אשר בסופן יטיל הנשיא את מלאכת הרכבת הממשלה על בנימין נתניהו.
במכתב שנשלח לסיעות נכתב: "בהתאם לסעיף 7 לחוק יסוד: הממשלה, יקיים הנשיא סבב התייעצויות עם נציגי רשימות המועמדים אשר תיוצגנה בכנסת החדשה, בטרם יטיל את התפקיד להרכיב ממשלה על אחד מחברי הכנסת. בתיאום עם יו"ר ועדת הבחירות המרכזית כבוד השופט סלים ג'ובראן, בכוונת נשיא המדינה לפתוח את סבב ההתייעצויות כבר בתחילת השבוע הבא, וזאת מתוך חתירה לסיים את הליכי הקמת הממשלה החדשה מוקדם ככל הניתן, על מנת לאפשר לאזרחי ישראל ודאות שלטונית וממשלה מתפקדת במלוא כוחה וסמכויותיה, נוכח האתגרים המונחים לפתחה של מדינת ישראל".
מחר יפורסמו התוצאות הכמעט סופיות (99%) של הבחירות לכנסת ה-20. פרסום התוצאות הרשמיות והמלאות יחכה עד יום רביעי הבא, 25 בחודש, ואז הן יוגשו לנשיא המדינה ראובן ריבלין, שיתבקש להחליט על מי להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה, והמועמד הנבחר - בנימין נתניהו - יחל במרוץ להשלמת המשימה. איך זה יעבוד?
כל אחד משלבי הבחירה בראש הממשלה ומלאכת הרכבתה מתבסס על חוק יסוד: הממשלה, ושיטת הבחירות היחסית הנהוגה בישראל. לאחר פרסום תוצאות הבחירות יזמין אליו נשיא המדינה להתייעצויות את ראשי כל הסיעות שנבחרו לכנסת. לאחר מכן, עד שבוע מפרסום התוצאות, הוא יטיל את הרכבת הממשלה על המועמד שיקבל תמיכה של הכי הרבה חברי כנסת.
במרבית המקרים - ובוודאי אחרי בחירות 2015 - יהיה זה מי שעומד בראש המפלגה שזכתה במספר המנדטים הגדול ביותר. אם כי כבר קרה בעבר הלא רחוק (בחירות 2009), שדווקא המפלגה השנייה בגודלה הרכיבה את הממשלה.
על פי החוק, לרשות נתניהו יעמדו 28 ימים להשלמת הרכבת הממשלה, ובמקרה הצורך הנשיא ריבלין יוכל להאריך את התקופה ב-14 יום נוספים. במהלך תקופה זו יקיים נתניהו משא ומתן עם הסיעות שתומכות בו, וכך יגבש את קווי היסוד של הממשלה וכן חלוקת התיקים לשרים.
לאחר מכן מציג ראש הממשלה המיועד את ממשלתו, את ההסכמים, את קווי היסוד ואת השרים החדשים בפני הכנסת, וזו מצביעה על הקמת הממשלה החדשה. אם יש רוב תומך, ראש הממשלה החדש ואחריו כל השרים החדשים נשבעים אמונים. גם הפעם נתניהו הוא במקביל ראש הממשלה היוצא והנכנס, אבל במקרים אחרים - עד שלב זה ממשיך בתפקידו ראש הממשלה היוצא.
אם בתום 42 ימים כושל המועמד להרכיב ממשלה - או שהרכיב ממשלה שהכנסת לא הצביעה בעדה - יכול הנשיא להעביר את השרביט תוך שלושה ימים למועמד אחר שלרשותו 28 ימים ללא הארכות להקים ממשלה. אם אין מועמד כזה, הנשיא מודיע ליו"ר הכנסת שאינו רואה סיכוי להרכבת ממשלה.
כאמור הסיכוי לכך אפסי, אך על פי החוק, היה והמועמד השני קיבל את האפשרות להרכיב ממשלה ולא הצליח, או לחלופין לא נמצא מועמד שני, יכולים תוך 21 ימים לחבור 61 חברי כנסת ויותר ולהציג בפני הנשיא ח"כ שמסכים לקחת על עצמו את מלאכת הרכבת הממשלה, ולו יינתנו 14 יום לבצע את המשימה.
אם לאחר שמוצו האפשרויות השונות לא הורכבה ממשלה, נחשב הדבר כאילו הכנסת החליטה על התפזרותה לפני תום כהונתה, ואז יתקיימו בחירות חדשות ביום שלישי האחרון תוך 90 ימים מהיום שבו נכשל הניסיון האחרון להרכבת ממשלה.