שתף קטע נבחר
 

יווני טבעוני: ספנקוריזו עם תרד ואורז מלא

אורי שביט מכינה ריזוטו עם תרד בהשראה יוונית-בלקנית: ספנקוריזו, תבשיל שכולו שיר הלל לירקות הירוקים של האביב

כשאני שומעת בשלנים מוכשרים מספרים על מסורת הבישול המשפחתית שלהם, ממנה ינקו את הידע הקולינרי, חוש הטעם המפותח והמתכונים הסודיים של סבתא - משהו בי קצת מתכווץ. ככה זה כשאת בת לשני בשלנים מאלתרים (עולם קסום בפני עצמו, כן), שלא ממש נשענו על מטבח מסורתי כזה או אחר, אלא יותר על אינטואיציה וכמה ספרי בישול מעניינים.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

שמות אקזוטיים, תבלינים סודיים וארוחות שמתגעגעים אליהן עם דוק בעיניים, גורמים לי לפעמים קצת להצטער שסבתא שלי הגיעה לארץ דווקא מאנגליה, עם מסורת קולינרית שכללה בעיקר תה קפדני של אחר הצהריים לצד טוסט. אולי זאת הסיבה, שכאשר עורכים לי היכרות מקרוב עם מאכלים קלאסיים כאלה שעוברים מדור לדור, אני ממהרת לאמץ אותם אל ליבי.

 

כך קרה גם עם האזרח החדש במטבח שלי - תבשיל יווני-בלקני בשם ספנקוריזו (אם אני מבינה נכון, המשמעות היא "תרד עם אורז"), שהכירה לי החברה והקולגה המוכשרת שי לי ליפא. מדובר במתכון קסום ממש - מכינים אותו מאורז ארבוריו, הוא מתבשל במי עגבניות מרוסקות וסופג לתוכו שפע של עלי תרד רעננים, חמיצות לימונית ושמיר. מעבר לחיבור הטעמים המושלם, המרקם שמתקבל בתום הבישול הוא ממש כשל ריזוטו, רק בלי המטלה המעיקה של בחישה בלתי פוסקת. שווה, לא?

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)

מיד אחרי שטעמתי את הספנקוריזו של שי לי כשביקרתי על סט הצילומים שלה ושל אורלי פלאי-ברונשטיין, היה לי ברור שאכין אותו גם במטבח שלי.

 

אך אבוי, כשהלכתי להצטייד בתרד טורקי בשוק, קראו לי מהבסטה שלל עלים ירוקים נפלאים וטריים נוספים, כך שלא היתה ברירה אלא לצרף אותם למתכון. את הארבוריו, בשביל התזונה והטעם האגוזי, החלפתי באורז עגול מלא (אחד המוצלחים! גם למי שלא מת על אורז מלא אני ממש ממליצה לנסות) וכדי לתת טאץ' פריך, עיטרתי את המנה בפירורי לחם מתובלים.

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)
 


נכון, המתכון שהתקבל קצת חוטא למסורת של הסבתא שאף פעם לא היתה לי, אבל הי - זה יוצא ממש טעים.

 

ספנקוריזו אורז מלא, ירוקים ועגבניות

האביב מביא אלינו שפע של ירוקים - שחקו עם מה שאתם אוהבים! ואם הנחתם יד על שום ירוק, צרפו גם את הגבעולים שלו לחגיגה.

 

המרכיבים ל-8-6 מנות:

 2 כוסות (400 גרם) אורז עגול מלא

400 גרם עלי תרד (או צרור תרד טורקי), שטופים היטב

צרור קטן קייל, קצוץ גס

צרור קטן באק צ'וי או מנגולד, קצוץ גס

2 גבעולי סלרי, קצוצים עם העלים

1 כרישה (או בצל לבן), פרוסה דק

4 שיני שום פרוסות

מיץ מ-1/2 לימון

200 גרם טופו מגורד - לא חובה

400 גרם (קופסא קטנה) עגבניות מרוסקות

2 כוסות מים רותחים

1/2 כפית סוכר חום בהיר

מלח אטלנטי, פלפל שחור גרוס טרי

שמן זית

 

להגשה:

1 כוס פירורי לחם מלאים

חופן טימין טרי

1 שן שום

1 כף שמרי בירה

3 כפות שמן זית

מעט מלח אטלנטי

 

לעיטור:

חופן נענע קצוצה

קליפה מגורדת מלימון אחד

 

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)
 

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים שמן זית בסיר רחב ומאדים בו את הכרישה והשום במשך כ-5 דקות, עד שהם מתרככים מעט ומעלים ניחוח. מוסיפים את התרד, הקייל, הבאק צ'וי והסלרי, מערבבים וממשיכים לאדות 5 דקות נוספות. אם רוצים לשלב טופו - זה הרגע להוסיף אותו לסיר.
  2. מוסיפים את האורז לסיר ומערבבים היטב. מוסיפים מיץ לימון, מערבבים ומאדים יחד עוד דקותיים. מוסיפים עגבניות מרוסקות, מים, מלח, פלפל וסוכר ומביאים לרתיחה. טועמים את הרוטב ואם צריך מתקנים תיבול.
  3. מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-40 דקות עד שהאורז רך והנוזלים נספגים. מכבים את האש ומניחים למשך 5 דקות נוספות במכסה סגור.
  4. בינתיים מכינים פירורי לחם מתובלים: מניחים את כל המרכיבים במיכל של מעבד מזון, ומעבדים לתערובת פירורית אחידה. מלהיטים מחבת יבשה וקולים עליה את פירורי הלחם. שומרים בצד.
  5. הגשה: מסדרים את תבשיל האורז על צלחות הגשה, מפזרים מעל פירורי לחם מתובלים, נענע קצוצה וקליפת לימון מגורדת ומגישים.

 

 


 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי שביט
ספנקוריזו
צילום: אורי שביט
מומלצים