שתף קטע נבחר
 

סיקור המחאה החברתית ב-ynet

בניגוד לטענת ראש הממשלה - ynet סיקר את המחאה באופן חסר תקדים: נרחב במיוחד, בלתי מוגבל ובכל האמצעים הרבים שעמדו לרשות האתר. העורך הראשי בקיץ 2011 מציג את העובדות

הסיקור של ynet את המחאה החברתית בקיץ 2011 היה המקיף והאינטנסיבי ביותר בתקשורת הישראלית. עובדה זו עומדת בהיפוך גמור לטענה שהשמיע ראש הממשלה בנימין נתניהו, כאילו ניתנה בקבוצת 'ידיעות אחרונות' הנחייה "לקבור ולהשתיק את המחאה החברתית" מתוך מחשבה שפוגעת בעסקי הקבוצה.

 

כמי שהיה העורך הראשי של ynet באותה העת, אני קובע נחרצות כי ynet סיקר את המחאה באופן חסר תקדים: נרחב במיוחד, בלתי מוגבל ובכל האמצעים הרבים שעמדו לרשות האתר.

 

במשך 50 ימי מחאת קיץ 2011, העלה ynet לאוויר 5-4 אייטמים על המחאה מדי יום: דיווחים, פרשנויות, כתבות וידיאו, טורי דעה ושדורים חיים. זה היה סיקור חסר תקדים. למעשה לא היה אף לא יום אחד שבו מחאת האוהלים לא קיבלה לפחות כותרת ראשית אחת באתר, ולעתים קרובות גם יותר. בסך הכול, מ-14 ביולי (דפני ליף מתמקמת בשדרות רוטשילד) ועד 4 בספטמבר (למחרת הפגנת ה-400 אלף וסיום המחאה) עלו ושודרו ב-ynet 220 כתבות, מאמרים, טורים ושידורים, ובנוסף לכל אלה מאות מבזקים.

 

יוזמת המחאה נחשפת לראשונה ב-ynet

בשבוע הראשון של יולי 2011 הבחינה עורכת צעירה שעבדה בקבוצה, סתיו שפיר, בפוסט מעניין בפייסבוק: אלמונית בשם דפני ליף דווחה כי היא נאלצת לעזוב את דירתה השכורה, מתכוונת להציב אוהל בשדרות רוטשילד ומזמינה את כל מי שסובל ממצוקת הדיור להצטרף. שפיר ראיינה אותה, וב-11 ביולי התפרסמה ב-Xnet כתבה תחת הכותרת "חולמים לגור בתל-אביב? תמשיכו לחלום". ynet הציג את הכתבה בחלקו העליון של אתר הבית משך שעות ארוכות, והייתה זו למעשה ההשקה הציבורית הראשונה של מה שיתפתח בהמשך אותו חודש לתנועת המונים. הכתבה הכתה גלים, נפוצה בפייסבוק, ושלושה ימים אחר-כך נטע המאהל ברוטשילד. ו-ynet היה שם, עם כתביו וצלמיו. תגובת הקוראים לדיווח הזה הייתה כל-כך אינטנסיבית, שהבנו מיד כי נחשף כאן עצב רגיש במיוחד, וכי יש בסיפור עניין ציבורי יוצא דופן. האתר התארגן לדיווח בהתאם, וכבר למחרת היום הנושא כיכב בכותרת הראשית של ynet.

 

למעשה מאותו יום נקבעה מתכונת של סיקור צמוד ואינטנסיבי, וזה נמשך לאורך כל הקיץ. אגב, סתיו שפיר עצמה התפטרה בתוך ימים אחדים והפכה לפעילה מרכזית בתנועת המחאה.

 

הטקסט המכונן

את הסיקור החדשותי המאוד צמוד ואינטנסיבי, ליווה ynet גם בטורי דעה שוטפים. ובעקבות מבול של פניות למערכת, החלטנו להקים מדור מיוחד שיארח אנשים מהשורה, בני מעמד הביניים. המדור הזה היה לזירה סואנת. ב-21 ביולי, שבוע בלבד לאחר שליף נטעה את אוהלה, פרסם ynet טור אישי של בחור אלמוני עד אז, בשם שלמה קראוס, תחת הכותרת 'אל תקראו לנו מפונקים': "..אתם שקיבלתם מדינת רווחה על מגש של כסף קוראים לנו מפונקים...אך עובדתית הדור שלנו עובד הרבה יותר בשביל הרבה פחות... אתם קוראים לנו מפונקים על מאבקים שלא הייתם צריכים לקיים מעולם...". הטקסט עורר הזדהות בקרב עשרות אלפים והופץ ברשתות החברתיות בהיקף עצום, והיה לטקסט המכונן של תנועת המחאה. ב-ynet לבדו הוא זכה ל-2,200 טוקבקים וליותר מ-17 אלף לייקים בפייסבוק.

 

עשרות טורי דעה כאלה שפרסם ynet זכו לעשרות אלפי לייקים וטוקבקים.

 

הסיקור במספרים

ynet הקפיד ללוות את תנועת המחאה לא רק בתל אביב, אלא בכל הארץ, מקריית שמונה ועד אילת. אל כל מקום שבו התקיימה המחאה החברתית - שוגרו כתבים וצלמים. האתר השקיע בכיסוי מחאת הצדק החברתי משאבי מערכת בנפח גדול במיוחד, ומערך הכתבים והצלמים של ynet נמתח לשם כך עד לקצה. צלמים צוידו בערכות אינטרנטיות לשידור וידיאו חי, וככל שהיה בכך עניין ציבורי, הועלו לאוויר שידורי TV חיים.

 

בסך הכול ב-52 ימי המחאה (14 ביולי - 4 בספטמבר) התפרסמו ב-ynet:

• 65 כתבות מיין (הכותרת הראשית של האתר)

• 105 דיווחי חדשות, כתבות וידיאו, מאמרי פרשנות כלכליים ופוליטיים

• 35 טורים אישיים ומאמרי דעה

• כ-15 שידורי TV חיים

• מאות סרטוני וידיאו – שלוו את הדיווחים הכתובים, מכל מוקדי המחאה

• מאות מבזקים.

מחאת האוהלים בשדרות רוטשילד בתל אביב, קיץ 2011 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מחאת האוהלים בשדרות רוטשילד בתל אביב, קיץ 2011(צילום: ירון ברנר)

 

ראוי לציין שנפח הסיקור יוצא הדופן הזה, התקיים במקביל לסיקור אירועים דרמטיים נוספים שריכזו את תשומת לב הציבור הישראלי, בעיקר, במחצית השנייה של אוגוסט: הפיגוע בכביש אילת (18 באוגוסט) וההתלקחות בסיני ובעזה בעקבותיו; מתקפת הרקטות על אזור הדרום (26-18 באוגוסט) - אשקלון, אשדוד ואף גראדים על באר שבע; וההתקוממות בלוב, הפלת המשטר וסופו שליט לוב מועמר קדאפי.

 

שידורים חיים

ynet העלה לאוויר שידור טלוויזיוני חי כבר ב-16 ביולי, מהמאהל הקטן של דפני ליף בשדרות רוטשילד, ושוב למחרת היום כשפוליטיקאים הגיעו לשדרה. בהמשך הפעלנו שידורים חיים מורכבים בכל העצרות הגדולות של תנועת המחאה ובאירועים אחרים בה:

ב-23 ביולי (העצרת הראשונה, בה נטבעה הסיסמה "העם דורש צדק חברתי"); ב-30 ביולי (עצרות בנות 150 אלף מפגינים; ynet משדר ממוקדים שונים בארץ); ב-6 באוגוסט (הפגנת 300 אלף המוחים בתל אביב ובערים אחרות);

 ב-13 באוגוסט (מקבץ שידורים חיים מיום ההפגנות בפריפריה, מחיפה ועד באר שבע); ושידור חי מקיף במיוחד בהפגנת "הסיום" של המחאה, ב-3 בספטמבר (400 אלף מפגינים מתל אביב, ירושלים ומוקדי מחאה אחרים בארץ).

 

בנוסף לשידורי העצרות הגדולות, העביר ynet שידורי TV חיים מאירועים כגון מפגש גמלאים וצעירים ברוטשילד, מפגש של פרופ' טכטנברג עם מנהיגי המחאה במאהל בתל אביב, וביקור נוסף שלו במאהל בבאר שבע, נגיד בנק ישראל מתייחס למחאה וכדומה.

 

בשורה התחתונה: סיקור המחאה החברתית בקיץ 2011 ב-ynet, היה מקיף, עוצמתי, מגוון וחסר תקדים. אין כלל ספק שהאופן הדומיננטי שבו ynet כיסה את המחאה היה בלתי מוגבל לחלוטין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מחאת האוהלים, קיץ 2011
צילום: EPA
מומלצים