האירו יורד - המניות האירופאיות מזנקות
לצניחת האירו אל מול הדולר בשל ההרחבה המוניטארית של המטבע באירופה, יש השפעה ישירה על מדדי המניות בעולם. המדדים האירופאים רושמים עליות מרשימות מתחילת השנה סביב ה-20%. וגם, בעוד יומיים נדע האם הריבית בארה"ב תעלה וכיצד תשפיע ההחלטה על מדיניות בנק ישראל
בנק ישראל פרסם בשבוע שעבר את פרוטוקול החלטת הריבית לחודש מרץ. לפי הפרוטוקול, ההחלטה להוריד את הריבית ל-0.1% התקבלה ברוב משמעותי של 4 נגד 1 ושקפה את החשיבות של החלשת השקל. ההשלכות האפשריות על הייצוא על פני הסיכונים הטמונים בליבוי אינפלציה של מחירי נכסים, ובעיקר עלייה במחירי הדיור נכנסו לשיקולים אך כאמור למרות זאת התקבלה ההחלטה.
לכתבות נוספות בשוק ההון הקליקו כאן
מה עוד מניע את מחירי הנפט בעולם?
אך ישראל אינה המקום האחרון בו משתמשים בצעד הורדת הריבית. בשבוע שעבר נרשמו הורדות ריבית גם בתאילנד ובדרום קוריאה, ובכך עלה מספר הבנקים המרכזיים שהרחיבו מוניטארית בחודשיים האחרונים ל 24. "לאור המשך ההרחבות המוניטאריות ברחבי העולם והקושי הנמשך בהחלשת השקל, לא מן הנמנע כי ההרחבה המוניטארית של בנק ישראל טרם הסתיימה ובכל מקרה נראה כי פרק העלאות הריבית במשק הישראלי עדין רחוק", אומר דודי רזניק מלאומי שוקי הון.
ככלל, נראה כי בהחלטת הריבית האחרונה של בנק ישראל, הבנק מיצב את מדיניותו המוניטארית עם מרבית העולם בניגוד למדיניות המוניטארית בארה"ב. מיצוב זה עשוי לבוא לידי ביטוי בשוני במדיניות המוניטארית גם בהמשך הדרך, ובעיקר שם סימן שאלה לגבי עיתוי העלאת ריבית בישראל בעתיד. הבנק המרכזי האמריקאי ימסור ביום רביעי הקרוב את הודעת הריבית שלו בתום יומיים של דיונים מרתוניים. אך ככל הנראה לא תהיה העלאת ריבית השבוע, אלא הריבית צפויה להתחיל לעלות במחצית השנייה של השנה לאור הנתונים הטובים של כלכלת ארה"ב שמתאוששת מהר מהצפוי.
גם להתרסקות האירו בשבוע החולף אל מול הדולר בשל ההרחבה המוניטארית של המטבע באירופה, יש השפעות ישירות על מדדי המניות בעולם. המדדים האירופאים רושמים עליות מרשימות מתחילת השנה - בעיקר במדדים עליהם השפעת אירו חלש היא מהותית יותר. כך לדוגמה, הדאקס הגרמני עלה ב-21.4% וה-MIB האיטלקי עלה ב-19.5%.
עם זאת, חשוב לציין כי גם במידה שמגמת היחלשות האירו מול הדולר תמשך, כלל לא בטוח שהמגמות בשוקי המניות העולמיים תמשכנה גם הן. "היסטורית יש אמנם קשר שלילי מובהק בין שער החליפין אירו/דולר והתחזקות הדולר מול האירו, מובילה לביצועים טובים באירופה אך קשר זה הלך ונחלש לאורך השנים". אומר אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות. "גם בשל הירידה במשקל הסקטור התעשייתי שמושפע מאוד משינויים בשערי החליפין בכלכלה האמריקאית וגם בשל סביבת הריבית האפסית וההרחבות הכמותיות של המטבע באירופה מאז המשבר בגוש האירו".
ההשפעה על הריבית בארה"ב ובישראל
לאחרונה נשמעו לא מעט קולות הטוענים שלהתחזקות הדולר תהיה השפעה על כוונת הפד (הפדרל ריזרב –הבנק המרכזי של ארצות הברית) להעלות את הריבית בקרוב. במילים אחרות, אמנם הפד רוצה להעלות את הריבית אבל לא בטוח שעם דולר חזק כל כך הוא יכול להעלותה. "קולות אלו מגזימים במידת תשומת הלב שהפד נותן לשער החליפין", אומרים במיטב דש.
"אמנם, ככל שהדולר מתחזק היצואנים האמריקאים נפגעים, אבל בהינתן שמשקל היצוא בתמ"ג האמריקאי הוא 13.2% בלבד, אנו מעריכים שהפד יעלה את הריבית גם אם הדולר ימשיך להתחזק ובלבד שהצרכן האמריקאי חוזר לתמונה".
"בנק ישראל מסתכל על שער החליפין של השקל מול סל המטבעות וזה לא השתנה באופן מהותי מאז הפחתת הריבית האחרונה. אמנם, האירו נחלש מאז החלטת הריבית ב-2.3% אך מנגד הדולר התחזק ב-4.1%.
כתוצאה מכך השקל עדיין חלש יותר ב-1.1% מול הסל כך שמבחינת בנק ישראל אין טעם להפחית כעת את הריבית פעם נוספת", מבהירים במיטב דש. יחד עם זאת, במידה ומגמה זו תשתנה והשקל יחזור להתחזק מול הסל ההסתברות להפחתת ריבית נוספת ואפילו לריבית שלילית. בשלב זה שוק המט"ח הוא כיום הגורם המרכזי בכל הנוגע להחלטות הוועדה המוניטארית.
בשוק האג"ח מממשים את עליית התשואה
שבוע המסחר בשוק האג"ח הממשלתי התנהל תוך עליית תשואות קלה. למעשה, מדובר בשבוע שני של מימושים בשוק האג"ח הממשלתי בחודשיים הראשונים של השנה, שהגיע לשיאו לאחר הורדת הריבית המפתיעה של בנק ישראל לקראת סוף חודש פברואר. "המימוש התרחש השבוע בעיקר על רקע עליית התשואות החדה בשוק האג"ח הממשלתי בארה"ב, בסוף השבוע שעבר על רקע דו"ח התעסוקה החזק שפורסם לחודש פברואר והמימושים הביאו לכך שהתשואות ירדו ומחקו למעשה את כל העלייה", מוסיף דודי רזניק מלאומי שוקי הון.
שוק הדיור ממשיך להתחמם
ממבול הנתונים אודות מצבו של שוק הדיור שהתפרסמו בשבוע האחרון
ניתן היה להבין שהבעיות בו רק הולכות ומחריפות. בצד ההיצע ניכרת ירידה בהתחלות הבנייה שכבר באה לידי ביטוי בירידה במספר דירות בבנייה פעילה, לראשונה מאז שנת 2009 כנראה בשל תכנית מע"מ אפס שהשאירה את הקבלנים והקונים על הגדר.
הירידה המסתמנת בהיצע מתרחשת דווקא בשעה שהביקושים מתגברים. כמות דירות חדשות שנמכרו בחודשים האחרונים עלתה קרוב לרמות הגבוהות ביותר של השנים האחרונות. סך העסקאות בשוק הדיור בשלושת החודשים האחרונים עמד ברמה גבוהה מאוד של כ-10 אלפים דירות בחודש, כפי שדווח משרד האוצר.
יותר משכנתאות בריבית נמוכה ולתקופה יותר ארוכה
על פי הנתונים, משקל המשקיעים בשוק הדיור, שממשיכים להיכנס בהשפעת הריבית הזולה, נמצא בעלייה מתמדת ובחודש ינואר עלה ל-33%, הרמה הגבוהה ביותר מאז שנת 2010 וגם הקצב השנתי של לקיחת המשכנתאות עלה לשיא של כל הזמנים.
"החום בשוק הדיור גבוה מאוד", אומרים במיטב דש. "בינתיים, הוא לא מקבל מענה שיכול לבלום את עליות המחירים ע"י הגדלת היצע או ע"י העלאת הריבית וגורם לעלייה בסיכון הפיננסי במשק ולפגיעה בפוטנציאל הצמיחה בו".