מתכוננים: מתי ארה"ב תפרד מהריבית האפסית?
בתקופה הקרובה צפויה הריבית בארה"ב לעלות לאחר שנים של ריבית אפסית. התיאוריה הכלכלית מלמדת שכאשר עולה הריבית, שוקי המניות מגיבים בצורה שלילית ורושמות ירידות שערים. האם העלאה תשפיע על תיק המניות שלכם ואולי כדאי דווקא עכשיו להשקיע באגרות חוב? ממש לא בטוח
הבנק המרכזי האמריקאי ימסור מחר - יום רביעי את הודעת הריבית שלו בתום יומיים של דיונים מרתוניים. בעוד שבישראל, בדומה לאירופה מדברים אפילו על הפחתה נוספת של שיעור הריבית עד לרמה שלילית, בארה"ב שכלכלתה מתאוששת בקצב מהיר הטון הוא הפוך בתכלית. אמנם בהחלטה הקרובה הריבית צפויה להישאר ללא שינוי, אך נראה כי הכיוון עומד להשתנות בקרוב מאוד ולהשפיע על החסכונות של כל אחד מאיתנו.
כנסו לערוץ שוק ההון של ynet
משלמים לכם כדי לקחת הלוואה - לא תקחו?
תיק הנכסים הציבורי גדל ב-200 מיליארד
הדיון סביב העלאת הריבית בארה"ב החל בהודעת הריבית של הבנק המרכזי האמריקאי בינואר, ומזה תקופה ארוכה שינה הפדרל ריזרב (הבנק המרכזי של ארצות הברית) את הנוסח הרגיל של הודעת הריבית שלו ובמקום ההבטחה לשמור על ריבית נמוכה למשך תקופה ארוכה, הוא רמז כי סיכויים גדולים להעלאת הריבית במהלך 2015.
מבחינת הפדרל ריזרב, הצורך להכין את המשקיעים והבורסות להעלאת הריבית הוא הכרחי. לכן גם הבנק המרכזי מטפטף את המסר בהדרגה על מנת להפחית מהפאניקה בעת ביצוע המהלך עצמו ולהקטין את ההשפעה הפתאומית. הריבית בארה"ב צפויה לעלות מאחר והכלכלה האמריקאית מפגינה ביצועים טובים מהציפיות, למרות העובדה כי יתר כלכלות העולם ובעיקר אלו שבאירופה במצב פחות טוב בהרבה.
אז על מה כל המהומה? מאז הפעם האחרונה שהבנק המרכזי בארה"ב העלה את הריבית עבר כמעט עשור שלם, זה היה ב-2006. אותן העלאות ריבית היו אחראיות, בין גורמים נוספים, לאחד המשברים הפיננסים החמורים מאז ומעולם – משבר הסאב-פריים שהתרחש ב-2008. למרות שלא הודה מעולם כי העלאות הריבית שלו, הן מבין הגורמים העיקריים למשבר, הבנק המרכזי בארה"ב החליט כי כעת יבצע את העלאות הריבית לאט ובזהירות, על מנת לשלוט עד כמה שניתן בתוצאות ובהשלכות.
ריבית עולה על מטבע הדולר מביאה להתחזקותו מול יתר המטבעות. כפי שראינו בתקופה האחרונה, עצם הדיבורים על העלאה צפויה של הריבית בארה"ב. התחזקות של הדולר בעולם היא התפתחות חיובית לכל מי שמחזיק בהשקעות דולריות. ישראלים רבים מבעבר מחזיקים בהשקעות דולריות וצפויים להרוויח מהתחזקות במטבע האמריקאי.
התיאוריה הכלכלית מלמדת אותנו שכאשר עולה הריבית שוקי המניות אמורים להגיב בצורה שלילית ולרשום ירידות שערים. ריבית עולה מגדילה את עלויות המימון של החברות ופוגעת בשערי המניות. בפועל לא תמיד המצב כך, העלאת ריבית לא בהכרח גרועה לשוקי המניות כפי שרבים סבורים. השווקים מפגינים דווקא תשואות טובות בעתות של ריבית עולה, מאחר והעלאות ריבית נובעות ממצב משתפר בכלכלה.
כולנו זוכרים בוודאי את המשבר בשווקים בשנת 2008, אז הוריד הבנק המרכזי בארה"ב את הריבית בחדות, הפאניקה שאחזה בבנק המרכזי הדביקה את השווקים עוד יותר בפאניקה. העלאת ריבית מגדילה את האטרקטיביות של נכסים המניבים תשואה שוטפת
כמו איגרות חוב, אך מקטינה את האטרקטיביות של נכסים שלא מניבים תזרים מזומנים קבוע.
השאלה הגדולה היא האם אנחנו עומדים בפני גל של העלאות ריבית בארה"ב, או שלאחר העלאה זו תירשם הפסקה ארוכה. קצב העלאות הריבית הוא שייקבע את תגובת השווקים למהלך. אם האינפלציה בארה"ב תעלה כפי שמצפה הבנק המרכזי בארה"ב, קצב העלאות הריבית יהיה תדיר יחסית והשווקים עלולים להגיב בצורה שלילית למהלכים.
מי שמושקע בשוק המניות דרך שלל אפיקי החיסכון, בין אם קצרי טווח או ארוכי טווח לא צריך לשנות מהיום למחר את הרכב ההשקעות, אלא צריך לקבל את ההחלטות על סמך הצפי להתפתחויות בכלכלה. במידה והמשקיע מעריך כי העלאות הריבית עלולות להביא עימן משבר, עליו לשקול להקטין אחזקה במניות ולהעדיף איגרות חוב.
הכותב הוא האנליסט הראשי ב-Capital Trade המתמחה באלגו טריידינג