שתף קטע נבחר

 

החלה הספירה של יותר מ-200 אלף קולות החיילים

חלוקת המנדטים יכולה להשתנות מעט לאחר ספירת קולות חיילים, סוהרים, דיפלומטים ועוד שמצביעים במעטפות הכפולות. בבחירות הקודמות היה מדובר ב-217 אלף קולות. על ההיסטוריה של מה שפעם כינו "קולות הימאים", ועל המועמדים שמצאו עצמם ברגע האחרון בתוך הכנסת - או מחוצה לה

החשש הגדול של כל מפלגה הוא להתעורר יומיים אחרי הבחירות ולגלות ש"קולות החיילים" או "קולות הימאים" - או בשם הרשמי "המעטפות הכפולות" שינו את התוצאות הראשוניות והביאו להפסד מנדט. היו כמובן מי שהרוויחו מהמהלך - כך למשל, במערכות הבחירות בשנים קודמות הלכו שולי מועלם, יואל חסון ואיוב קרא לישון בתחושת החמצה אחרי פרסום התוצאות הראשוניות, אך בסופו של דבר הושבעו לכנסת. אתמול (ד'), לקראת השעה 22:00, החלה ספירת קולות החיילים שינעלו סופית את הרכבת הכנסת ה-20 בתום בחירות 2015 .

   

סופרים את המעטפות הכפולות    (צילום: גיל יוחנן)

סופרים את המעטפות הכפולות    (צילום: גיל יוחנן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

המעטפות הכפולות כוללות את קולות החיילים בבסיסי צה"ל שאינם יכולים לממש את זכות ההצבעה סמוך לבתיהם. כך גם קולות הנציגים הדיפלומטיים ברחבי העולם, מאושפזים בבתי חולים ואנשי צוותים רפואיים, סוהרים, אסירים, שוטרים, ונשים במקלטים לנשים מוכות.

 

התוצאות הרשמיות יפורסמו ב-25 במרס, היום שבו מוגשות התוצאות לנשיא המדינה ומפורסמות ברשומות. מטרת השהות היא לאפשר ערעורים (בבחירות 2013 נפסלו שלוש קלפיות, שלא השפיעו על התוצאה הסופית).

 


ממשיכים לספור (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ממשיכים לספור(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 


 

הלו, להתעורר / הרמיקס של נוי אלוש    (עריכה: נוי אלוש)

הלו, להתעורר / הרמיקס של נוי אלוש    (עריכה: נוי אלוש)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מצביע בבסיס חיל הים בחיפה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מצביע בבסיס חיל הים בחיפה(צילום: AFP)

החיילים בוחרים (צילום: חטיבת דובר צה"ל) (צילום: חטיבת דובר צה
החיילים בוחרים(צילום: חטיבת דובר צה"ל)

פרופסור אברהם דיסקין, ששימש סטטיסטיקאי ראשי של ועדת הבחירות המרכזית בשש מערכות הבחירות הקודמות, אמר בשיחה עם ynet כי מדובר בכמות אדירה של קולות. "בטוח יקרו שינויים", העריך דיסקין שאמר כי ייתכן שיעברו בין שניים לארבעה מנדטים ממפלגה אחת לאחרת.

 

לדברי דיסקין, כיום מרצה בתכנית לשיווק פוליטי במרכז הבינתחומי הרצליה, "בגלל שמדובר בעיקר בחיילים אז יש מפלגות שיותר חזקות באופן מסורתי ועקבי ומפלגות יותר חלשות. בראש רשימת המפלגות החלשות בקרב החיילים ניצבות יהדות התורה וש"ס, בדגש על הראשונה מבין שתיהן".

 

דיסקין הוסיף לרשימת המפלגות החלשות גם את הרשימה הערבית המשותפת שלהערכתו תקבל שיעור נמוך של קולות מהמעפטות הכפולות. לגבי הליכוד הוא מציע הערכה נועזת של תוספת של שני מנדטים בשל הסכם העודפים.

 

דיסקין לא צופה התרוממות ליחד של אלי ישי אל מעבר לאחוז החסימה, ומצד שני גם לא נפילה של מרצ שלדבריו "חזקה בקרב האוכלוסיות האלה". הוא מסכם באנקדוטה משעשעת, לפיה אם היו סופרים רק את קולות החיילים, מפלגת עלה ירוק הייתה יכולה לקבל עוד כחמישה מנדטים ולהפוך לרלוונטית.

 

ההיסטוריה של המעטפות הכפולות

בבחירות לכנסת ה-19 (2013) השתנתה חלוקת המנדטים הראשונית במנדט אחד בלבד, ושולי מועלם הפכה לחברת הכנסת ה-12 של הבית היהודי, בעוד רע"מ-תע"ל ירדה לארבעה מנדטים, וטאלב א-סאנע ששובץ במקום החמישי לא נכנס לכנסת. יותר מ-217 אלף קולות הצטרפו באותן בחירות למניין הקולות הכשרים, ימים ספורים לאחר הבחירות.  

 

בבחירות לכנסת ה-18 (2009) לא הביאו 184 אלף קולות החיילים והימאים שום שינוי והתוצאות נשארו כפי שהן. בבחירות לכנסת ה-17 (2006), שבהן נספרו כ-180 אלף מעטפות כפולות, חל שינוי של שלושה מנדטים: קדימה התחזקה במנדט (29 מנדטים) וכך נכנס יואל חסון לכנסת, מרצ עלתה אז לחמישה מנדטים ואבשלום וילן הפך לח"כ, וגם ישראל כץ - שהיה אז במקום 12 בליכוד - נכנס שוב לכנסת. מנגד, ישראל ביתנו הפסידה מנדט ודוד רותם נותר בחוץ. כמוהו גם מזור בהיינה מש"ס (מקום 13) וחבר רשימת רע"מ-תע"ל עבאס זקור.

 

בבחירות לכנסת ה-16 (2003) שינו קולות החיילים את התוצאות והגדילו את גוש הימין. הקול הנוסף שקיבל הליכוד (38 מנדטים) הכניס את איוב קרא לכנסת, וכך גם את ניסן סלומינסקי למפד"ל (6 מנדטים).

 


  

 

מנגד, מי שהיו בכנסת "ליום אחד" הם אדיסו מסאלה שהיה לח"כ האתיופי הראשון והיחיד עד אז, כאשר עם אחד איבדה את המנדט הרביעי שלה, ודב חנין שנשאר בחוץ כאשר חד"ש איבדה את המנדט הרביעי גם היא.

 

בבחירות לכנסת ה-16 שנערכו ב-1999 התעוררו בבוקר שאחרי ספירות קולות החיילים בני אלון (האיחוד הלאומי) וחוסניה ג'בארה (מרצ) כחברי כנסת. שניהם שובצו במקום הרביעי במפלגותיהם ונכנסו לכנסת (ג'בארה, אגב, הייתה חברת הכנסת הערבייה הראשונה). מנגד, המפסידים הגדולים היו ח"כ אלי בן מנחם (ישראל אחת) שנותר בחוץ ונטליה ילינסון מישראל בעלייה (מספר 7) שלא הושבעה באותה שנה לכנסת.

 

בבחירות לכנסת ה-14 שנערכו ב-1996 קולות החיילים הביאו לשינוי במנדט אחד בלבד: ש"ס הפסידה מנדט (וירדה ל-10 מושבים) והליכוד הרוויח מנדט נוסף (32). ח"כ שאול עמור הצליח להיכנס לכנסת. 

פורסם לראשונה 18/03/2015 20:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
סופרים את המעטפות הכפולות
צילום: גיל יוחנן
צילום: AFP
מצביעים בצבא
צילום: AFP
מומלצים