המצביעים נוהרים: שיא של 16 שנים
13.7% מימשו את זכותם ובאו להצביע עד השעה 10:00 בבוקר. מדובר בשיעור הגבוה ביותר מאז בחירות 99'. בבחירות הקודמות עמד שיעור ההצבעה בשעה זו על 11.4%. קשישים בתל אביב: "לכל ממשלה יש תחליף". אורן פרידהיים מירושלים: "אני רוצה ממשלה חברתית יותר"
התורים בקלפיות אינם מותירים מקום לספק - בחירות 2015 מספקות נתון הצבעה נאה של 13.7% נכון לשעה 10:00 הבוקר (יום ג'). מדובר בנתון הגבוה ביותר מאז בחירות 99'. בבחירות הקודמות עמד שיעור המצביעים נכון לשעה 10:00 על 11.4%.
שלוש מהמצביעות שהקדימו לממש את זכותן בירכו את מספר 2 במחנה הציוני, ח"כ ציפי לבני, שבה נתקלו בקלפי בתל אביב. קולה של כל אחת מהשלישייה, שמתגוררות בדיור מוגן ברמת החייל, שווה לקולה של מי שרק אתמול בישרה שתוותר על רוטציה כדי לאפשר ליצחק הרצוג להרכיב ממשלה. יכול להיות ששלוש הנשים שבירכו את לבני דעתניות אף יותר ממנה.
"לא באמת חשוב למי אתה מצביע, מה שחשוב זה להחליף את בנימין נתניהו, ולכל ממשלה צריכה להיות תחלופה", אמרה חיה כהן, בת 81. חברתה רינה גפני, בת 83, אמרה כי היא לא חושבת שבעיית הדיור תיפטר בן-לילה, "אולם צריך להתחיל ממקום כלשהו ולשנות את הדרך הקודמת". חיה הוסיפה כי "ביבי גמר את המעמד הבינוני". לדבריה הן כבר מבוגרות, ובעבר יכלו לחסוך, אבל כיום הבנים והנכדים פשוט לא יכולים להשיג כלום.
"לא מעז להתווכח עם אשתי"
חנה ובעלה, זוג קשישים שלא רצו להזדהות בשמם המלא, הגיעו גם הם הבוקר לקלפי ברמת החייל בתל אביב שבה הצביעה לבני. "עשינו מדגם בבית הדיור המוגן", סיפרה חנה. "הרבה במדגם בחרו במחנה הציוני, וכך גם אני עשיתי היום. אני מאמינה שהם הפתרון לכל הקשיים שאנחנו חווים פה. אני אופטימית ומקווה שיהיה מהפך". בעלה הסכים איתה וחידד: "בפוליטיקה אני לא מעז להתווכח עם אשתי".
במקביל הגיעו בני הזוג המאורסים יסמין יער (28) ואורן פרידהיים (29), סטודנטים ירושלמים, מלווים בכלבה החמודה שלהם לני, לקלפי שבבית הספר "פולה בן גוריון" בשכונת רחביה, שם גם הצביעו ראש הממשלה ובני משפחתו. "על רוב הדברים אנחנו מסכימים, אבל לא על פוליטיקה", סיפרה יסמין, שהצביעה לאחת ממפלגות הימין-מרכז. "אני רוצה שביבי ינצח וחושבת שהרצוג עדיין לא בשל, אז היו ויכוחים קשים בבית. אבל הזוגיות שלנו תשרוד את הבחירות האלה ואני מקווה שגם המדינה", הוסיפה. ארוסה הצביע עבור המחנה הציוני: "הגיע הזמן שנתניהו יפנה את הבית ברחוב בלפור. אני רוצה ממשלה חברתית יותר וממשלה שתעשה שלום ולא מלחמה. המדינה זקוקה נואשות לשינוי", אמר.
"כבר לא מאמין לאף אחד"
את שמעון דיין בן ה-63, קטוע רגל על כיסא גלגלים מאר שבע, לא באמת מעניין שליברמן מצהיר שהוא יפעל למען עונש מוות למחבלים או שש"ס דוגלת במהפכה מזרחית. "אני מקבל קצבת נכות של 1,300 שקל, אני כבר לא מאמין לאף אחד", אמר כשהגיע הבוקר לקלפי בשכונה ד' בעיר. "מה ביבי עשה בשבילנו? הצבעתי ליברמן ואני אפילו לא יודע למה, אם היה מישהו שיסביר לי אז הייתי בוחר אחרת".
המוכר בפיצוצייה הסמוכה כלל לא בטוח שיספיק לגשת לקלפי כדי לשלשל את הפתק. "מי יחליף אותי פה, אתה?", ענה לאחר שנשאל למי יצביע.
"הבחירות האלה יוכרעו בפן החברתי ודווקא בגלל זה בחרתי בבנט", סיפר אלברט שהגיע למקום להצביע עם בתו. "לא כל מי שאומר שהוא חברתי הוא באמת כזה. אני מאמין שבנט יעשה את העבודה. אם ביבי רוצה לשרוד בפוליטיקה הוא יהיה חייב להבין שיש כאן עם שצריך לשרוד בעצמו", סיכם.
פעילי מפלגות שמסתובבים ברחובות ומנסים לשלהב את הסובבים מעידים כי הם בעצמם מתקשים לשרוד כלכלית. "אני חייל ובן לשני הורים חירשים", סיפר טל, פעיל ישראל ביתנו בן 19. "כשהלכתי עם אימא שלי לביטוח לאומי, לבקש קצבת נכות עבורה, אמרו לנו שאי אפשר כי אימא שלי נולדה ככה. אני ואחים שלי עוזרים בבית. באתי לעבוד בבחירות כי כל שקל יעזור לנו".
אורן-לב כהן, שתחילה דבק בעמדה כי יימנע מהצבעה, שם את פתקו בקלפי בבאר שבע. "בכניסה היו שלטים של כל המפלגות הגדולות והייתה תנועה ערה של מצביעים. הצבעתי למפלגת 'ובזכותן' – נשים חרדיות עושות שינוי – כיוון שצריך לעזור להן לפרוץ את תקרת הזכוכית בפוליטיקה החרדית", סיפר. "לא נותנים להן במה בש"ס וביהדות התורה. בעקבות כל מה שהן עברו בחודשים האחרונים – חרמות, גידופים ואיומים – אני יודע שיש להן אומץ יותר מלרוב הפוליטיקאים של היום. שיניתי את עמדתי מהימנעות להצבעה ברגע שנחשפתי למפלגה של פורצות הדרך".
"רוצים שינוי"
עמוס ורבקה הגיעו להצביע בבית ספר הדר בפתח תקווה. "בחרנו כרגע, והתחושות טובות מאוד, של דמוקרטיה. אנחנו מקווים שיהיו תוצאות טובות, אנחנו מקווים מאוד שיהיה שינוי", סיפרו. "אנחנו מקווים שמי שייבחר, בלי להיכנס לבחירה האישית שלנו, יקבל את מלוא הגיבוי, שיחברו אליו, ויאפשרו לו לעשות מה שצריך ונחוץ לטובת המדינה ולמען כולנו, ושכולם יתעלו מעל מניעים אישיים". השניים מספרים כי חשבו לנצל את יום החופש לטיול, אך מחשש שיהיה המוני בחרו להישאר בבית. "העיקר שאת המוטל עלינו עשינו", הם מסכמים.
אוולין, שהגיעה גם היא להצביע בפתח תקווה, משתפת כי בחרה בכחלון. "האמת שאני מרגישה אכזבה מאוד גדולה מכל מערכת הבחירות הזו", אמרה. "הייתה תעמולה שלא הייתה נעימה אחד כלפי השני. הייתה צריכה להיות פה מערכת בחירות אחרת, ראויה קצת יותר, אבל זו המדינה שלנו ואלה המתמודדים שלנו, ואין מה לעשות".
הילה פלדמן גרא מרמת גן הגיעה להצביע בקלפי בבית הספר חשמונאים בעיר: "הייתה אווירה חגיגית בקלפי ואנשים בירכו אחד את השני, חייכו אחד לשני, והלוואי שנקום מחר והשינוי יהיה לא רק בשלטון אלא אצל כולנו. לקחתי איתי לקלפי את שני ילדיי כדי שיחוו ויראו מהי דמוקרטיה. לכו להצביע, חשוב להשפיע ולא רק לקטר על מה שקורה. תהיו חלק".
לירן בן ארי מגבעת שמואל לקחה איתה לקלפי את בנה יונתן בן ה-7. "הגענו להצביע בשעה 8:15 בבוקר", אמרה. "זו כבר הפעם השלישית בחייו שבני מגיע איתי לקלפי. אנשים היו מקסימים בקלפי ואנחנו מקווים שיאיר לפיד ייקח ובגדול. כשהגענו להצביע כבר היו הרבה אנשים, אם כי עדיין לא היו תורים".