שיעור ההצבעה עד 18:00 - 54.6%
מאז שעות הבוקר טוען ראש הממשלה כי בקרב ערביי ישראל נרשם אחוז הצבעה גבוה. מדיווחים שהגיעו ל-ynet מפעילים במגזר הערבי עולה כי המציאות הפוכה. ח"כ טיבי: "בממוצע, יש כרגע ירידה בהצבעה במגזר הערבי בגלל הספין של הימין". מנגד, בקרב חיילי צה"ל נרשמה עלייה באחוזי ההצבעה
ישראל בוחרת: עד לשעה 18:00 בערב נרשמו 54.6% הצבעה. פרט לבחירות 2013, אז נרשם שיעור הצבעה של 55.5% שנמדד לפי מדגם של פחות קלפיות, מדובר בנתון ההצבעה הגבוה ביותר מאז 2001. כמו כן, נכון לשעה 17:00, 59% מחיילי צה"ל הצביעו, כולל בהצבעה המוקדמת. מדובר בעלייה של 4% לעומת המועד המקביל בבחירות הקודמות.
עד לשעה 16:00 הצביעו 45.4 אחוזים מבעלי זכות הבחירה בכל הארץ. בבחירות הקודמות עמד שיעור המצביעים על 46.6 אחוזים באותה השעה.
ראש הממשלה בנימין נתניהו טוען מאז הבוקר כי במגזר הערבי נרשמים אחוזי הצבעה גבוהים שמעמידים בסכנה את שלטון הימין. אלא שמדיווחים שהגיעו ל-ynet מקלפיות מרכזיות במגזר, אין אישור לטענות של נתניהו. בחלק מהקלפיות אף נרשמה ירידה בשיעורי ההצבעה ביחס לבחירות 2013.
ח"כ אחמד טיבי אמר אחר הצהריים: "דברי נתניהו על עלייה דרמטית בשיעור ההצבעה בכל היישובים הערביים לא נכונים - מדובר בספין. יש יישובים עם עלייה ויש ישובים עם ירידה משמעותית באחוזי ההצבעה. בממוצע, יש כרגע ירידה בהצבעה במגזר הערבי בגלל הספין של הימין. אנשים במגזר הערבי חושבים שחבריהם ושכניהם הצביעו - ולא יוצאים להצביע. אני קורא לכולם צאו להצביע מיד".
"קודם כול הצבעתי", סיפר אלי דיזנהויז אב לרן, יהלי וליהי שלומדים בבית הספר א.ד. גורדון בתל אביב והגיעו לים עם הכיתה. "לקחתי את הילד איתי. הראיתי לו את הקלפי, לקחנו פתקים למזכרת והוא עזר לי לשלשל את המעטפה. הרגשתי שמילאתי את חובתי האזרחית ויצאתי לים. זה מפגש של הכיתה על החוף, עשינו שיעורי גלישה, הבאנו קרטיבים ומזג האוויר מצוין. אחרי זה נלך לטייל עם חברים באפולוניה".
"אני אלך להצביע בשעה 14:00 אחרי שיירגע קצת", סיפר אסף זליג מתל אביב. "אין אדישות. כולם מתגייסים להצביע כי אנחנו במצב קריטי מבחינה חברתית מדינית כלכלית ביטחונית. כל בחירות מרגישים את זה אבל עכשיו במיוחד".
משפחת מימון מיהוד סיפרה: "נלך להצביע בערב, כי לפני זה אנחנו עושים טקס משפחתי. הולכים לים, מתקלחים, מתלבשים יפה והולכים להצביע. זה יום חג". אריאל אב המשפחה הוסיף: "אם היו לי שני קולות הייתי מצביע ללפיד ולהרצוג. אבל בגלל שיש לי רק קול אחד אצביע ללפיד. העשייה שלו אמיתית ונכונה. כחלק ממעמד הביניים הוא היה מאוד טוב גם למעמד הביניים, לזקנים, קשישים וניצולי השואה".
"צריך להחליף את השלטון כי הוא לא טוב", אמרה האימא שרית. "צריך שהאזרחים ירגישו לפעמים שעושים בשבילם ושאנחנו מרוויחים". הבת, יערה, ספרה כי חברותיה הלכו לפארק הירקון ל"על-האש" והיא בקרוב תצטרף אליהן. "אין אדישות בכלל. מדברים על הבחירות בוואטסאפ כל הזמן ומתייעצים. זה חשוב לכולם עכשיו בעיקר בגלל המצב שהתדרדר מאוד בשנים האלה".
חן וגיא, ובתם אורן בת ה-9 חודשים, הגיעו להצביע בבית הספר עירוני א' בתל אביב. "אנחנו מצביעים להרצוג", סיפרו. "אנחנו מאמינים שהוא יכול לקדם את העמדות שלנו בצורה הטובה ביותר. אנחנו רוצים עתיד טוב יותר בשביל אורן".
אלף עולים חדשים יצביעו לראשונה
הבחירות לכנסת ה-20 יהיו חגיגה כפולה גם ל-39,044 עולים חדשים שהצטרפו לספר הבוחרים מאז הבחירות הקודמות. זאת תהיה הפעם הראשונה שהם מממשים את זכותם כאזרחי ישראל ומצביעים בבחירות.
אמנדה ווידום (31) עלתה לארץ באוגוסט 2013 מארצות הברית וכיום מתגוררת בתל-אביב. "אני החלטתי כבר שאני מצביעה למחנה הציוני", סיפרה. "אני חושבת שצריך שינוי בישראל ושזו הדרך הטובה ביותר להשיג את המטרה", אמרה אמנדה.
בשנת 2013 סיימון ולילי אבסקר (60) עלו ארצה יחד עם בנם היחיד רונן (21) מהודו. משפחת אבסקר תלך להצביע כאשר לנגד עינייה יעמוד דבר אחד: "אנחנו נצביע למפלגה ששומרת על ביטחון ישראל. מחויבותנו האינדיבידואלית כאזרחים בישראל היא ללכת ולהצביע! בהודו השחיתות שולטת עד לרמות הגבוהות ביותר ולכן לא היה טעם אפילו ללכת ולהצביע. פה זה לא כך, מדינתנו קטנה וכל קול נחשב".
רפאל שטרית (24) עלה לבד מצרפת בדצמבר 2014 ויצביע בבחירות למרות שהוא ימשיך להתלבט עד לרגע האחרון: "זו התרגשות די גדולה בשבילי כי אני עכשיו מרגיש שאני באמת אזרח אבל עדיין לא החלטתי למי להצביע. בחרתי כבר בצרפת, שם יש לנו כמה אנשים שונים לבחור בהם אבל כדי לשכנע אותך להצביע עבורם הם אומרים לך 'תצביע בשבילי' ואומרים מה הם יעשו אם תבחר בהם. פה הקמפיין יותר נגד אחרים ופחות בעד מישהו. זו בחירה קשה".
יהודה ואילנה רוזנברג, בשנות ה-20 לחייהם, הגיעו ארצה במאי 2013 מברזיל: "זה ממש נחמד, בברזיל יש חובת הצבעה ומי שלא עושה זאת מקבל קנס. אני לא יודע להגיד מה טוב יותר. מי שלא אכפת לו לא הולך ומי שרוצה לשנות הולך, וזה מראה על רמת דמוקרטיה גבוהה, אבל מצד שני אולי היה יותר טוב אם אנשים היו מחויבים לזה. אנחנו החלטנו למי נצביע כבר, מפלגה דתית שאני לא אציין את שמה. בברזיל לא הצבענו למרות שהייתה לנו הזדמנות. באוקטובר 2014 היו בחירות ובתור אזרחים מותר לנו להצביע גם מהארץ אבל אני לא מרגיש שזה נכון להחליט על עתיד של מדינה שאני לא חי בה".
"לא מוותרים". גם בבתי החולים מצביעים
גם החולים לא ויתרו על זכותם הדמוקרטית והצביעו בבחירות. למרות האשפוז והתחושות הרעות, מאושפזים רבים בכל רחבי הארץ שמו בקלפי את הפתק המועדף עליהם.
שרה אושרי (80), תושבת חדרה, חשה ברע אתמול בערב וסבלה מקשיי נשימה, ולכן הגיעה למרכז הרפואי הלל יפה בעיר. היא אושפזה במחלקה פנימית ד', אבל הבוקר הגיעה עם בעלה, שלום, לקלפי שהוצבה בשטח בית החולים. "היא תמיד מצביעה בכל מערכת בחירות, זה חשוב לה, זו הרי זכות", הדגיש שלום.
החגיגה הדמוקרטית לא פסחה גם על מי שנאלץ לעבוד בבית החולים ביום הבחירות. אנשי צוות שעובדים כתורנים מורשים להצביע בקלפי שבמקום עבודתם, ויחד עם החולים צפויים להצביע בסך הכול אלפי בני אדם בבתי החולים בכל רחבי הארץ. המאושפזים קיבלו מההנהלות אישור על כך שהם מאושפזים ונאלצים לשהות במוסד הרפואי, וכך יכלו לבחור בקלפי.