שיחת הדבורים והציפורים: לדבר עם מתבגרים על אמצעי מניעה
שיחה עם מתבגרים על יחסי מין זו אחת המשימות הכי קשות של ההורות, אך בלתי נמנעת. איך לעשות אותה נכון בלי לשפוט ולהעביר ביקורת ואיזה אמצעי מניעה מתאימים דווקא לבני הנוער?
הרגע ממנו חששתם הגיע: בלי ששמתם לב, הילד או הילדה הקטנים שלכם גדלו להיות נער או נערה, והחלו לגלות עניין בבני המין השני. הגיעה הזמן להיות המבוגר האחראי ולנהל איתם את השיחה הגדולה.
בואו נודה על האמת, היום כבר לא צריך להתחיל לדבר על פרפרים ופרחים, מכיוון הילדים שלנו כבר יודעים טוב מאד איך באים ילדים לעולם. כעת תפקידנו ללמד אותם איך לא להביא ילדים לא מתוכננים לעולם, ואיך להגן על בריאותם.
קראו עוד:
כך תדעו: האם הילד שלכם מכור לפורנו?
"אני שונא אתכם"; למה הילד מתהפך בגיל ההתבגרות
בת ה-16 רוצה לישון עם החבר: איך יוצאים מזה?
אז נכון, המתבגרים הפרטיים שלכם אולי חושבים שאתם קצת מיושנים ולא מבינים, ויכול להיות שהנושא קצת מביך אתכם, אך חשוב לזכור שיחסי מין הם דבר טבעי ואם נתעלם מהנושא, הוא לא ייעלם מעצמו. אם המידע לא יגיע מכם, הוא יגיע ממקורות אחרים, ואז יש סיכוי גבוה שיהיה שגוי ומטעה.
לפי נתוני המועצה לשלום הילד, 16.2% אחוז מבני ה-15 מקיימים יחסי מין. כלומר, זה קורה בכל מקרה. תפקיד ההורים לעזור למתבגרים להפעיל שיקול דעת כאשר הם ניגשים לעולם יחסי המין.
תמיד מומלץ שתדברו עם הנער או הנערה שלכם בעצמכם. שיח כזה יוצר סוג של קרבה, חברות ומעביר מסר של נגישות מצדכם. אם אתם מרגישים שאינכם מסוגלים, ניתן להפגיש את הנערה עם רופא גניקולוג שייתן הדרכה בנוגע לאמצעי מניעה. רצוי מאוד להיות נוכחים בשיחה, להתעדכן וללמוד.
מספר טיפים לשיחה עם המתבגרים:
לא להרצות, לדבר - נסו לזהות הזדמנויות לשוחח, למשל כשצופים יחד בטלביזיה בתוכנית ריאליטי. שאלו את בני הנוער מה דעתם על ההתנהגות של המשתתפים, לפי העמדה שיביעו, הגיבו בהתאם. הקפידו לא להרצות אלא לנהל דו-שיח.
הימנעו משיפוטיות - כדי להגיע להקשבה מלאה ושיתוף פעולה עם בני הנוער, חשוב לשמור על ראש פתוח. הטפה ושיפוטיות רק גורמים לצד השני להיסגר ולהתרחק.
צרו אווירה של פתיחות - הנטייה הנורמטיבית של המתבגרים היא לשמור על המידע האינטימי אצלם. הורה המעביר תחושה של פתיחות עם רצון לשמוע על הכול, יזכה לשמוע, לדעת ולהיות מעורב ביותר דברים. כדי שזה יקרה, מומלץ לא לכעוס או להביע מורת רוח ביחס לפעילות המינית אלא לכבד את רצון ילדיכם ואת פרטיותם.
לא להיבהל מפורנו - בני הנוער היום, יותר מתמיד, חשופים לפורנו. חשוב לנהוג במידת ההבנה ולהתמקד בהסבר שכל מה שרואים בסרטי פורנו מוגזם, ואינו דומה למציאות. לא כך נראים יחסי מין באמת.
לא לעסוק בהפחדות - שמרו על קורקטיות והתמקדו בשיחה על הצדדים הבריאותיים והרגשיים של יחסי המין. כמובן שחשוב לדבר על האפשרות להיכנס להריון ומחלות מין, אבל גם לציין שבמידה וישמרו על עצמם, הם יוכלו ליהנות ממין.
אילו אמצעי מניעה מומלצים לבני הנוער?
החלק החשוב במהלך השיחה עם המתבגרים על יחסי מין, נוגע לחשיבות השימוש ביחסי מניעה.
היתרונות והחסרונות של אמצעי המניעה המתאימים למתבגרים:
קונדום גברי - מעטפת צמודה שעשויה פוליאוריתן או לאטקס, שקצהו בצורת פטמה שנועדה להכיל את הזרע לאחר הפליטה ובכך למנוע את כניסתו לנרתיק. חשיבות השימוש בקונדום היא לא רק במניעת היריון, אלא גם במניעת מחלות מין. הוא אינו דורש מרשם רופא וזול יחסית לאמצעי מניעה אחרים.
את הקונדום יש להלביש על הפין זמן קצר לפני המגע המיני. חשוב להסביר שלפני שפותחים קונדום יש לוודא שתאריך התפוגה שלו לא עבר ושעטיפתו סגורה באופן הרמטי.
החסרון הגדול של הקונדום הנובע מכך שהוא דורש שימוש נכון ויעיל. הקונדום עלול להחליק או להיקרע, בין היתר עקב שימוש בחומר סיכה על בסיס שמן, ולפיכך נחשב כאמצעי מניעה עם יעילות מוגבלת.
גלולות למניעת הריון - את הגלולות יש ליטול מדי יום בצורה סדירה, והן ניתנות על פי מירשם רופא בלבד. הגלולות מתאימות לנשים בריאות, ללא היסטוריה משפחתית של קרישיות יתר.
החיסרון הגדול של הגלולות למניעת הריון, נובע מהעובדה שסדר היום אצל מתבגרות אינו קבוע, ולכן הן עלולות "לפספס" גלולה או לקחת באופן לא סדיר. בעקבות כך, יעילותן של הגלולות יורדת ועלולות להופיע תופעות לוואי כמו דימום, ושינויים במצבי הרוח.
כדי למנוע שיכחה, אפשר להציע למתבגרת להצמיד את נטילת הגלולה להרגל קבוע, כמו צחצוח שיניים. אם נשכחה גלולה, יש להשתמש בקונדום. כדאי לדעת שישנם אמצעי מניעה הניתנים כמדבקה או טבעת נרתיקית, שמתאימים לנערות "שכחניות".
הגלולה ליום שאחרי - הגלולה משמשת כאמצעי מניעה לשעת חירום, וניתן להשיגה בבתי המרקחת וברשתות הפארם, ללא מרשם רופא. (קיימות בשוק 2 גלולות מסוג זה "נורלבו ו-"פוסטינור"). ליעילות מירבית יש לקחת אותה בסמוך ככל הניתן למועד קיום יחסי המין הבלתי מוגנים, עדיף במהלך יום המחרת ובכל מקרה לא יאוחר מ-72 שעות אחרי קיום היחסים
היעילות של אמצעי מניעה אחרים גבוהה, אך תלויה בשימוש נכון: את הגלולה ניתן לשכוח והקונדום עלול להיקרע.במקרה של חשש כזה, מומלץ לקחת את "גלולת היום שאחרי".
חשוב לדעת כי בשונה מהתפיסה הרווחת, הגלולה ליום שאחרי אינה מבצעת הפלה מלאכותית, אלא מונעת את הביוץ לפני שהוא התרחש. הגלולה מכילה מרכיב סינתטי הדומה בפעולתו להורמון הפרוגסטרון, המופרש באופן טבעי בגוף האישה לאחר הביוץ, ובכך מונעת או דוחה את הביוץ האמיתי ולא מאפשרת לזרע הגברי להיקלט ברחם.
ההמלצה של רופאים כיום היא לשימוש משולב: הן בגלולות למניעת הריון והן בקונדום גברי על מנת להימנע מהסיכון להריון וכן מהסיכון בהדבקה במחלות מין.
ייעוץ מקצועי שרון אורשלימי, רכזת "דלת פתוחה" תל אביב - מרכז ייעוץ מיני לנוער וצעירים, האגודה הישראלית לתכנון המשפחה.
ד"ר נעמה סרבניק, מנהלת מרפאת מתבגרות בקופת חולים מכבי