נחתם הסכם מכירת גז מ"תמר" למצרים
החברות השותפות במאגר הגז הישראלי דיווחו לבורסה כי חתמו על חוזה לאספקת כמות מינימלית של 5 מיליארד מטרים מעוקבים לחברה מצרית. האספקה תבוצע דרך צינור הגז שבו הובילו עד 2012 גז ממצרים לישראל
השותפות במאגר הגז הישראלי "תמר" הודיעו היום (ד') לבורסה כי חתמו על הסכם עם חברת דולפינוס המצרית לאספקת גז למשך תקופה של 7 שנים. על פי הדיווח, מאגר "תמר" הישראלי יספק לחברה המצרית כמות מינימלית של 5 מיליארד מטרים מעוקבים ב-3 השנים הראשונות של ההסכם.
בהסכם נקבע כי כל עוד האספקה תהיה על בסיס מזדמן הרוכשת לא תהיה מחויבת לרכישת כמויות מינימליות, אולם החברות השותפות ב"תמר" העריכו כי הרוכשת תצרוך חלק מהותי מהכמות המינימלית. בנוסף לכך, נקבע כי היה והצדדים יסכימו בעתיד כי אספקת הגז תהיה על בסיס מחייב, אזי הרוכשת תהיה מחויבת לרכישת כמויות מינימליות בהתאם למנגנון שנקבע בהסכם.
מחיר הגז בהסכם מבוסס על המודל שלפיו נקבע מחיר הגז בהסכמי היצוא האחרים שעליהם חתמו השותפות במאגר, והוא כולל הצמדה למחירה של חבית נפט מסוג ברנט ומחיר רצפה שלא ניתן לרדת ממנו.
אספקת הגז תתבסס על צינור הגז של חברת EMG, שדרכו הוזרם הגז ממאגרי מצרים לישראל עד שנת 2012. ההסכם כולל סעיף שבו מעניקות השותפות במאגר "תמר" לדולפינס זכות סירוב ראשונה על כל גז טבעי שהן יזרימו למצרים דרך הצינור. מנגד, דולפינוס מתחייבת להעניק לשותפות זכות סירוב ראשונה על כל גז שהן יבקשו לרכוש מישראל ולהוליך דרך הצינור.
השותפות ב"תמר" מעריכות כי היקף ההכנסות מההסכם יגיע ל-1.2 מיליארד דולר. חישוב זה מתבסס על שתי הנחות: שהרוכשת תצרוך את הכמות המצטברת המינימלית של 5 מיליארד מטרים מעוקבים ושהערכות השותפות לגבי מחיר הגז הטבעי במהלך תקופת ההסכם יתממשו. השותפות ציינו בהודעתן כי ההכנסות בפועל יגזרו ממכלול גורמים, לרבות כמויות הגז שתירכשנה בפועל על ידי הרוכשת ומחירי הנפט בעת המכירה.
יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר גדעון תדמור אמר בעקבות החתימה על ההסכם כי "החוזה עם דולפינוס הוא צעד היסטורי עבור מדינת ישראל והשותפויות, והוא מהווה סנונית ראשונה לתועלות הגיאו-פוליטיות והכלכליות למדינת ישראל מייצוא הגז, ומשיתופי פעולה אזוריים דומים בתחום האנרגיה".
מנכ"ל דלק קידוחים יוסי אבו הוסיף כי "אנחנו גאים לקחת חלק בהפיכתה של ישראל לעוגן אנרגטי עבור מדינות באזור. ההסכם עם מצרים, יחד עם מזכרי ההבנות עם חברת החשמל הירדנית, והחברות 'בריטיש גז' ו'יוניון פנוסה' במצרים, עתידים לשנות מקצה לקצה את מעמדה הגיאו-פוליטי של ישראל באזור, ולייצר הכנסות של מאות מיליארדי שקלים לקופת המדינה. מונחת לפתחנו הזדמנות היסטורית, וחשוב שנדע לנצל ולמקסם אותה, לטובת מדינת ישראל".