שתף קטע נבחר

 

איך מכשירים כלים חדשים, ולמה?

שאלה:

 

איך מכשירים כלים חדשים, ולמה צריך להכשיר אותם בכלל? (א"מ, הרצליה).

 

תשובה:

 

הכשרת כלים חדשים דרושה רק לכלים שנעשו על ידי נוכרים. כלים שנעשו על ידי יהודים – אינם צריכים הכשרה. רוב הכלים כיום מיוצרים בחו"ל, ולכן הם צריכים הכשר.

 

 

<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>

 

בתורה נאמר: "כל דבר אשר יבוא באש, תעבירו באש, וטהר. אך במי נדה יתחטא, וכל אשר לא יבוא באש

תעבירו במים" (במדבר ל"א, כ"ג). פסוקים אלה שנאמרו לישראל אחרי חזרתם ממלחמת מדיין עם שלל מהגויים, מהווים את המקור לדיני הכשרת כלים שנלקחו מגויים (תלמוד בבלי מסכת עבודה זרה, דף עה, ב).

 

יש שני סוגי כלים: א. כלים שהשתמשו בהם הגויים למאכלים אסורים, ואלו צריכים גם הגעלה כדי להכשירם, וטבילה אחר כך. ב. כלים חדשים שעדיין לא השתמשו בהם כלל, אלא שהיו בידי גויים או שנעשו על ידם, וכעת מעבירים אותם לרשות ישראל. ואלו צריכים טבילה בלבד. טעם הדבר - "כדי שיצא מטומאתו של עובד כוכבים, לקדושתו של ישראל" (יורה דעה, סימן קכ סק"א).

 

בפסוק הנזכר, נאמרה ההלכה לגבי כלים שאפשר להעבירם באש, ולמדו חז"ל מכאן, שהכלים הצריכים טבילה הם כלי מתכות, והם הוסיפו גם כלי זכוכית משום שדינם לעניין טומאה, דומה לזה של כלי מתכות. וכך היא לשון ההלכה: "הקונה מהעובד כוכבים כלי סעודה של מתכות, או של זכוכית, או כלים המצופים באבר (עופרת) - אף על פי שהם חדשים צריך להטבילם במקווה, או במעיין של ארבעים סאה" (שולחן ערוך יורה דעה שם).

 

מכאן, שדווקא כלים המשמשים למאכל והם צרכי סעודה, צריכים טבילה. אולם כלי עבודה (כגון מספריים), כלי עץ וחרס, אינם צריכים טבילה. לגבי כלי פלסטיק יש מחלוקת בין האחרונים, ויש מחמירים להטבילם בלי ברכה (הכשרות כהלכה, מה ו).

 

כיצד מכשירים?

כלים חדשים צריכים רק הטבלה. מכניסים אותם לתוך מקווה (ניתן לקיים את ההטבלה גם בים), כאשר הכלי

כולו במים, ומברכים לפני ההטבלה: "בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ עַל טְבִילַת כֵּלִים" (ואם מטבילים רק כלי אחד, אומר – "עַל טְבִילַת כֶּלִי"). כל טוב ובהצלחה (משיב: הרב שמואל שפירא).

 

  • לאחרונה יצא ספרו של הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר, "אור כוכב" - רעיונות לפרשת השבוע ולמועדים, ושו"תים בענייני דיומא.

     

    • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.

  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: דודו אזולאי
    איך מכשירים?
    צילום: דודו אזולאי
    צילום: דודו אזולאי
    כלי זכוכית - מטבילים במקווה
    צילום: דודו אזולאי
    מומלצים