תאונת עבודה: כשהמעסיק מקשה על התביעה
כדי שאירוע יוכר כתאונת עבודה, העובד חייב להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי - אבל יש מעסיקים שמסרבים לחתום על טופס תביעה. מה עושים במקרה כזה? מדריך
אחת הזכויות הסוציאליות הבסיסיות ביותר של עובדים היא הזכות לקבל מהמוסד לביטוח לאומי גמלה (דמי פגיעה או קצבת נכות) במקרה של פגיעה כתוצאה מתאונה בעבודה. ההיבט הסוציאלי המובהק בגמלה כזו הוא בכך שהעובד שנפגע בעבודה זכאי לקבל אותה ללא קשר לשאלה אם המעסיק אשם או אם העובד עצמו התרשל ונפגע או שאף אחד אינו אשם בפגיעה.
- עוד על זכויות עובדים
- בערוץ קריירה
כדי שאירוע יוכר כתאונת עבודה, העובד חייב להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי. יתרה מזו, עליו להזדרז ולא להשתהות משום שלתביעה בגין תאונת עבודה קיימת תקופת התיישנות מקוצרת ועובד המגיש את התביעה לאחר מכן עלול להפסיד את הגמלה כולה או חלקה.
כשהמעסיק לא משתף פעולה
תקנות הביטוח הלאומי המתייחסות לטופס התביעה קובעות, כי על מעסיק של מבוטח שנפגע בעבודה לאשר בגוף טופס התביעה את העובדות הנוגעות למעסיק, לנסיבות הפגיעה, לשכר עבודתו של העובד ולעצם היעדרו מהעבודה כתוצאה מהפגיעה. במידה שהמעסיק חולק על אחת העובדות המצוינות בטופס התביעה, עליו לציין זאת על גביו.
רוב המעסיקים חותמים על טופס התביעה ללא עיכובים כאשר במקרים בהם התביעה מתייחסת לאירוע שהם לא היו עדים לו, כמו למשל תאונה שארעה לעובד תוך כדי הגעה לעבודה וממנה,המעסיקים מוסיפים הערה שהאירוע המתואר על ידי העובד הוא על פי טענתו של העובד.
אולם קיימים מקרים של מעסיקים שמסרבים לשתף פעולה או עובדים החוששים לבקש חתימה על הטופס מצד המעסיק, מסיבות שונות, כמו למשל חשש מצד המעסיק מפני נטילת אחריות, חוסר רצון לסייע לעובד או חילוקי דעות עם העובד לגבי עצם קרות האירוע או לגבי גרסתו של העובד לגביו.
במקרים כאלה העובדים משהים לעתים את הגשת התביעה למוסד לביטוח לאומי או אינם מגישים את התביעה, גם אם אכן אירעה להם תאונת עבודה והם נפגעו ממנה, מתוך מחשבה מוטעית שתביעתם תידחה ללא הפרטים מצד המעסיק וחתימתו.
משתהים? זה יפגע בכם
שיהוי זה, גם אם הוא נגרם בשל טעות של העובד, עלול לגרום לו להפסיד את הגמלה כולה או חלקה בשל התיישנות, שכן בתי הדין לעבודה קבעו כי החובה להגיש את התביעה במועד חלה עליו וכי אין בטעות שטעה העובד כדי להאריך את תקופת ההתיישנות.
חשוב לדעת, כי למרות שטופס התביעה כולל מקום מיוחד להוספת פרטים על ידי המעסיק, חתימת המעסיק אינה תנאי להגשת התביעה למוסד לביטוח לאומי - חוק הביטוח הלאומי קובע במפורש כי תביעה לא תידחה בשל כך שהמעסיק לא השלים פרטים שהוא חייב למסור אותם. על כן, סירוב המעסיק לחתום על טופס התביעה או חשש לפנות למעסיק אינו צריך לגרום לעובד להשהות או לא להגיש את תביעתו.
דווקא בהוראות שמפרסם המוסד לביטוח לאומי באתר האינטרנט של המוסד, אין הסבר לעובד מה עליו לעשות במקרה של סירוב המעסיק למלא את הפרטים בטופס התביעה .
המוסד לביטוח לאומי אינו חסר אמצעים וחסר אונים מול טופס תביעה בשל תאונת עבודה שהמעסיק מסרב לחתום עליו, ולא יהיה בכך כדי להביא לקבלת תביעות לא מוצדקות שכן התקנות על פי חוק הביטוח הלאומי מסמיכות את המוסד לביטוח לאומי לדרוש מהמעסיק פרטים נוספים ומשלימים בקשר לפגיעה בעבודה ותוצאותיה, וכן בקשר לכל עניין אחר הקשור בעובד שנפגע.
הכותבת היא ראש תחום דיני עבודה במשרד ש. הורוביץ' ושות'