שתף קטע נבחר

 

לקראת החג: איך לטפל בכוויות ופציעות - בגלל הניקיון

מדי שנה עשרות מגיעים לאשפוז בעקבות הניקיונות בגלל כוויות, הרעלות, ואפילו התקפי לב. למה זה עלול לסכן אתכם ומה כדאי לדעת כדי לשמור על עצמכם?

פסח המגיע ממש בקרוב, מבשר את בוא האביב ומזג האוויר הנעים, אבל גם את שגעת הניקיון. אנשים מבטיחים לעצמם מדי שנה להוריד הילוך, אבל עדיין עשרות מגיעים לאשפוז בגלל פציעות שנגרמו להם במהלך עבודות הניקיון. איך אפשר להימנע?

 

קראו עוד בערוץ פארם נט

למנוע נזק ותופעות לוואי: איך לקחת תרופות נכון?

דלקות בנרתיק: הסיבות והטיפולים היעילים

איך לשמור על עור הפנים בגיל ההתבגרות? 

 

עלייה במקרי הכוויות והתקפי לב

אחד הגורמים העיקריים לפגיעות הוא דווקא המטבח: כך למשל, מסירי שומנים הנחשבים לחומרים כימיים בסיסיים, גורמים לכוויות עמוקות וגם להפרעות נשימה. גם הסירים הרותחים והתנורים גורמים לכוויות בעיקר אצל פעוטות שלא משגיחים עליהם.

 

אבל לא רק כוויות מעמידות את הישראלים בסכנה: מרישומי מד"א משנים עברו עולה כי בזמן נקיונות הפסח יש עלייה של כ-15% בהתקפי הלב, בהשוואה לחודשי השנה האחרים.

 

עוד עולה מהרישומים כי קיימת עלייה גם של כ-17 אחוזים במקרי ההרעלה, עלייה של 118% במקרי שאיפת חומרים מסוכנים ורעילים, ועלייה של כ-21% במקרי קוצר נשימה.

 

העלייה בהתקפי הלב היא ככל הנראה עקב מאמץ היתר של מלאכת הנקיונות בקרב אנשים שאינם מורגלים בכך. לאנשים הסובלים מבעיות רפואיות כמו מחלות לב, יתר לחץ דם, סוכרת, או מחלות כרוניות אחרות, מומלץ שלא להגיע לקצה גבול היכולת, לעלות שלב אחרי שלב בסולם המאמצים בניקיונות הבית ולא לעבוד ללא הפסקה עד השעות הקטנות של הלילה, רק כדי להספיק ולסיים את ההכנות לחג.

 

רצוי לנקות רק עם כפפות ולהימנע משאיפת החומרים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רצוי לנקות רק עם כפפות ולהימנע משאיפת החומרים(צילום: shutterstock)

  

פגיעה מחומרי ניקוי

החשיפה הגדולה ביותר לחומרים הינה בזמן הניקוי במגע עורי עם החומר ומשאיפת אדים רעילים. החומרים הרעילים עלולים לחדור לגופנו ולגרום לנזק גם ימים ושעות לאחר החשיפה.

 

איך נמנעים

  • יש להרחיק את חומרי הניקוי מהישג ידם של הילדים, לרשום ולסמן בבירור על גבי האריזה שמצוין בחומר ניקוי ולא חומר מאכל.
  • יש להקפיד על השארת חומרי הניקוי והתרופות באריזתם המקורית.
  • בזמן הניקוי יש להרחיק את המזון מחומרי הניקוי.
  • הקפידו לנעול נעלים סגורות בעת ניקוי הבית. כך תימנעו מהחלקה ומכוויות מחומרי ניקוי בכפות הרגלים.
  • תינוקות נוהגים להכניס כל דבר לפה, לעתים רבות ישנם שאריות של חומרי ניקוי מפוזרים ברחבי הבית. הקפידו על שטיפה טובה והרחקת החומרים.
  • על נשים בהריון ומניקות להימנע מחשיפה לחומרים כימיים רעילים.
  • קראו את ההנחיות על גב המוצר, ודאו כי המצור ידידותי למשתמש ולסביבה.
  • הקפידו לא לערבב חומרי ניקוי מסוגים שונים.
  • יש לפתוח את החלונות ולאוורר את הבית לאחר הניקוי.

 

איך מטפלים

  • במקרה של הרעלה - הזמינו אמבולנס.
  • חל איסור מוחלט לתת חומר "נוגד" - אין להשקות לא בחלב ולא במיץ לימון. גרימת הקאה מסוכנת לנפגע. יש להקפיד על דרכי אוויר פתוחות והושבת החולה בתנוחה הנוחה לו.
  • במקרה של פגיעה בעיניים - שטפו את העיניים היטב עם מים זורמים בלבד, לא לשפשף! במידה וממשיך גירוי אדמומיות ודמעת - להגיע מיידית לרופא.
  • פגיעה בגוף כוויות כימיות - פנו את הנפגע לטיפול רפואי דחוף (חשוב לשמור את האריזות המקוריות כי ייתכן ןשם קיימות הנחות לטיפול חירום).
  • במקרה של אלרגיה קלה ורגישות מקומית יש לשטוף את המקום עם מים בלבד ולפעול בהתאם להנחיות על גב המוצר. שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מוסיפה כי במקרה של רגישות בעור לחומרים כגון פריחה, אדמומיות או גרד ניתן להשתמש בפניסטיל ג'ל, או במשחה להרגעת העור של לייף פרופשונאל.
  • במידה שמתפתחת רגישות מוגברת המאופיינת בקשיי נשימה או נפיחות, חייג 101 והזמן אמבולנס, במקביל הושב את הנפגע.

  

סכנת כוויות

 

איך נמנעים:

  • הרחיקו חפצים חמים ממקומות הנגישים לילדים (קומקומים, מיחמים, מגשי אפייה ועוד).
  • בעת ביעור החמץ - הרחיקו את הילדים וודאו שליטה על האש.

 

איך מטפלים

במידה שהנפגע עולה באש יש לגלגל את הנפגע על חול/עפר, לשפוך עליו מים, לכסות את הנפגע באמצעות שמיכה רטובה (אין לכסות את הראש מחשש לחנק).

  • בכוויה מקומית: יש להניח את האיבר הפגוע תחת מים פושרים זורמים בלבד, ולהרגיע את הנפגע.

בכל מקרה של  כוויה חמורה, מומלץ להגיע לטיפול רפואי מהר ככל האפשר.

 

שמירה על כפות הידיים

ד"ר אלכס אלטס, מומחה ברפואת העור, מסביר איך ניתן לשמור על בריאות וטיפוח כפות הידיים:

 

1.  למנוע כל מגע לא מוגן עם חומרי הניקוי - באמצעות שימוש כפפות

רצוי כאלה שנטולות לטקס ושנית, שיהיו נטולות אבקה. סוגי הכפפות המומלצים: כפפות שעשויות מחומרים נייטרליים, הנפוצות ביותר הן כפפות ניטריל וכפפות ויניל, נטולות אבקה. אלה כפפות שאפשר לבצע איתן את כל עבודת בית, הן עמידות בפני מים ובלתי חדירות בפני חומרי ניקוי.

 

2. למנוע מהידיים מלהתייבש

חשוב לזכור שעם הגיל ובמיוחד בגלל ההשפעה של חומרי הניקוי והסבונים למיניהם, העור שלנו מתעייף וכמעט לחלוטין מפסיק את ייצור החלב שאחראי על הגנת העור ומניעת התייבשותו. לכן, בנוסף להגנה על פני העור חייבים לדאוג לשחזר את אותה שכבה שומנית כדי שתגן וגם תתקן את נזקי היובש שכבר נגרמו לעור.

 

קטרון אומרת כי ניתן למרוח את הידיים בקרם סיליקון - להשיג אצל הרוקח. הקרם מעניק שכבת הגנה וגם לחות לידיים. מומלץ למרוח לפני עבודות הנקיון ולפי הצורך.

 

בעור רגיל שלא רגיש לחומרים כלשהם ניתן להשתמש בכל סוגי קרם הידיים על פי בחירה. לעור רגיש מומלץ להשתמש בקרם ידיים שאינו מבושם או קרם המכיל חומרים טבעיים כמו למשל לקטופיל או פנג'ל קרם ידיים. רצוי שרמת ה-Ph של הקרם תהיה נמוכה בין 5.5-3.5 , רמת חומציות טבעית השומרת על השכבה השומנית של העור ואינה מייבשת אותו.

 

3. מומלץ להימנע מחשיפה ממושכת למים בכלל ולמים חמים בפרט.

מים חמים ממיסים את שכבת השומן של העור, כך שהעור נשאר חשוף לגורמים מזיקים למיניהם.

 

4. לא רק סוג הקרם חשוב אלא גם תדירות מריחת הקרם.

מה שצריך להנחות את המטופל לגבי האם למרוח או לא למרוח את הקרם, זה לא כמה פעמים מרח אותו במהלך היום, אלא מהו מצב העור שלו.

 

אם לאחר חמישים מריחות העור עדיין יבש, יש למרוח פעם נוספת, עד שמצב העור ישתפר ויחזור להיות תקין ורק אז ניתן לווסת את מריחת הקרם בהתאם לצורך.

 

5. לבחור את התכשיר הנכון

לא פחות חשוב לבחור תכשיר נכון לרחצת ידיים, גם כאן מומלץ להשתמש בתכשירים על בסיס אל-סבון המכילים רכיבים אשר מטיבים עם עור הידיים ולא מזיקים כגון חומצה לקטית וחומצה אורית.

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הניקיון עלול לסכן אתכם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים