ליקוי החמה האחרון לעשור בישראל
כל מה שרציתם לדעת על ליקוי החמה הצפוי בשישי הקרוב: זמנים, נקודות תצפית, תצפיות מאורגנות וגם איך כל זה קורה. תנו לשמש לעלות
יום שוויון האביב יחול השנה ב-21 במרץ, בשעה 0:46 (בלילה שבין שישי לשבת). אז יעבור מרכז השמש בדיוק בקו המשווה השמימי. בשל האטמוספירה השוברת את קרני השמש, אפשר לראות אותה כאשר היא בפועל עדיין מצויה מתחת לאופק (מסיבה זו, פרק הזמן שבין זריחת השמש ושקיעתה בימי השוויון ארוך מ-12 שעות בכמה דקות). לכן, יהיה אפשר לראות את הליקוי בדיוק מהקוטב כ-12 שעות לפני יום השוויון. מי שיגיע לקוטב הצפוני בשעה 12:15 שעון ישראל יוכל לראות ליקוי חמה מלא בדיוק מעל האופק הדרומי.
קודם כל: צפו בבטחה
חשוב לציין שאסור לצפות בשמש ללא אמצעים מיוחדים. הצפייה ללא אמצעי מיגון עלולה לגרום נזק בלתי הפיך לעין עד כדי סכנת עיוורון. כדי לצפות בליקוי החמה בבטחה יש להצטייד באמצעי בטיחות כגון זכוכית רתכים מספר 14 או במשקפיים מיוחדים לצפייה בליקוי. האמצעי היעיל ביותר הוא להטיל את דמות השמש על הרצפה, באופן המדמה פעולה של לשכה אפלה (קמרה אובסקורה) – מחוררים במרכז חתיכת פח או חתיכת קרטון חור שקוטרו כמילימטר אחד ומטילים את דמות השמש העוברת בחריר על הרצפה.
זה הזמן לריקוד הירח
ליקוי חמה מתרחש תמיד בעת מולד הירח, כאשר הירח עובר בין כדור הארץ לבין השמש ומסתיר מאיתנו חלק מהשמש או את כולה. כאמור, הליקוי הנוכחי הוא ליקוי חמה מלא אך כאן בישראל נראה אותו כליקוי חלקי בלבד. הליקוי המלא ייראה מאזור הסמוך לקוטב הצפוני – הים הצפוני, צפון סקנדינביה והקוטב הצפוני. כיוון שמסלול הירח נטוי בזווית קטנה ביחס למישור שבו כדור הארץ חג סביב השמש, כדי שיהיה ליקוי מלא, לא די שהירח יהיה במולדו, אלא גם סמוך מאוד למישור שבו כדור הארץ מקיף את השמש.
הליקוי הנוכחי יחל בחופיה המערביים של גרינלנד וכן בצפון האוקיינוס האטלנטי. הצל יוטל גם על חלקה הצפוני של יבשת אירופה, כאשר הצל המלא יעבור בין גרינלנד לכיוון צפון מערב, צפונית לסקנדינביה ועד לקוטב הצפוני, שם הוא יפרד מכדור הארץ. שולי הצל יהיו לאורך צפון אפריקה וצפון מערב אירופה ורוסיה. הזמן המרבי שבו ייראה ליקוי החמה המלא בשיאו יהיה שתי דקות ו-47 שניות בנקודה שנמצאת כ-300 קילומטרים ממזרח לאיסלנד בים הנורווגי. ישראל קרובה לשולי הצל ולכן כאן ייראה ליקוי חלקי בלבד כאשר באילת רק 2.5% משטח פני השמש יוסתרו בירח.
שיא הליקוי בישראל יהיה בסביבת 12:00 כאשר ההסתרה המירבית של דיסקת השמש תהיה במטולה - כ-8% משטח השמש. גודל השטח המוסתר של השמש תלוי במקום בארץ בו נמצאים - כאשר הליקוי הגדול ביותר יהיה בקרית שמונה והקטן ביותר יהיה באילת. בישראל יחל הליקוי בשעה 11:13 ויסתיים בשעה 12:45. מידע על זמני הליקוי המדויקים תוכלו למצוא כאן.
תצפיות מאורגנות בליקוי
כחלק מסדרת התצפיות "מביטים למעלה" ייערכו ב-20 במרץ בשעות 10:30- 13:00 תצפיות מאורגנות במצפי הכוכבים הבאים (מצפון לדרום): המרכז הדרוזי לחלל בירכא ליד התיכון למדעים ומנהיגות, טכנודע חדרה, מצפה הכוכבים במרכז ע"ש אילן רמון בטייבה, מצפה הכוכבים בגבעתיים, מצפה הכוכבים במעלה אדומים ובמרכז אילן רמון בבאר שבע, אוניברסיטת בן גוריון. פירוט נוסף תוכלו למצוא באתר סוכנות החלל הישראלית.
גם נאס"א תשדר את מהלך הליקוי המלא.
הכותב ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, הוא יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל
פורום אסטרונומיה ב- YNET.