חיילים ייחקרו על תקיפת בית ספר בעזה
הפרקליט הצבאי הראשי החליט על פתיחת שש חקירות מצ"ח נוספות בהן התקיפה בבית ספר של אונר"א בג'בליה בסוף יולי שבה נהרגו 20 בני אדם. גם חשדות להכאת תושבי עזה שנעצרו ומעשי ביזה של חיילים ייחקרו
עוד חקירות פליליות על התנהלות צה"ל במבצע צוק איתן : בצה"ל הודיעו אתמול (ה') כי בעקבות החלטת הפרקליט הצבאי הראשי, אלוף דני עפרוני, נפתחו שש חקירות מצ"ח נוספות. החקירה המשמעותית ביותר היא תקיפת בית ספר של אונר"א בג'בליה, שבה נהרגו כ-20 פלסטינים, לטענתם.
בחודש דצמבר האחרון הודיע צה"ל כי מצ"ח תחקור את נסיבות הריגתם של 50 פלסטינים במבצע צוק איתן לאחר שעפרוני על הרחבת החקירות הפליליות נגד חיילי צה"ל בשורת תקריות ברצועת עזה במהלך המבצע האחרון בקיץ. כעת מתווספות עוד חקירות נגד צה"ל בהוראת הפצ"ר. האירוע הראשון הוא כאמור תקיפת בית הספר של סוכנות הפליטים של האו"ם, אונר"א ב-30 ביולי 2014. בתקיפה נפצעו עשרות בבית הספר ששימש כמחסה במועד האירוע.
בהודעת צה"ל נכתב כי "הממצאים העובדתיים הוצגו לפצ"ר והעלו יסוד סביר לחשד כי התקיפה בוצעה שלא בהתאם לכללים המחייבים את כוחות צה"ל ולכן החליט הפצ"ר על פתיחה בחקירת מצ"ח לבירור נסיבות האירוע".
בנוסף, בהודעה נמסר על פתיחת חקירות בגין שלושה מקרים של הכאת עצורים תושבי הרצועה ושני מקרי ביזה. בהודעה מצוינים שני מקרים שהתרחשו ב-23 ביולי, שבהם הוכו לכאורה תושבי ח'זאעה, שטענו כי בהיותם אזוקים ועם כיסויי עיניים, הוכו על-ידי חיילים ללא סיבה.
חקירה נוספת התפתחה בעקבות פנייה משני תושבי רפיח, שטענו גם הם שהוכו על אף שהיו אזוקים ועם כיסויי עיניים. כמו כן, הפצ"ר הורה על פתיחת חקירה בגין מעשי ביזה בדיר אל-בלח וחאן יונס. תושב דיר אל-בלח טען כי חיילי צה"ל גנבו מביתו רכוש בעת שנמלט יחד עם משפחתו מביתו. תושב חאן יונס טען דברים דומים ושני המקרים ייחקרו.
היו חקירות שנסגרו. האלוף עפרוני החליט שלא לפתוח בחקירה פלילית בשבעה אירועים במהלך המלחמה שבהם נהרגו פלסטינים לאחר שאלו נבחנו על-ידי צוותי בדיקה מטכ"ליים. כמו כן בחקירות מצ"ח שכבר הושלמו החליט עפרוני לסגור שני תיקי חקירה בגין מעשי ביזה מצד חיילי צה"ל בח'זאעה.
בינואר האחרון השיב עפרוני לביקורת שהושמעה על פתיחת החקירות נגד הלוחמים במבצע האחרון בעזה. "אנו לא מנותקים. יש לנו מצפן ערכי בצה"ל והעבודה שלנו היא לא בשביל בית הדין הבינלאומי", אמר עפרוני.
לדבריו, "צריך לזכור שכבר שנים אנחנו בשדה קרב מסוג אחר. זה לא השדה של יום כיפור. המשקל של עקרונות המשפט הבינלאומי הולך וגובר, ראינו את השיא של זה ב'עופרת יצוקה'. המשפטנים עומדים בצד ומסייעים, אבל מי שמתמודד עם האתגרים הם המפקדים. אנו מחויבים לדין וארגוני הטרור לא".