אובמה התקשר לנתניהו ובירך אותו: "תומכים בהקמת מדינה פלסטינית ריבונית"
יומיים לאחר הניצחון בבחירות התקשר נשיא ארצות הברית לברך את ראש הממשלה בנימין נתניהו. הוא הבהיר שהממשל האמריקני דבק בפתרון שתי המדינות. גורמים מדיניים בירושלים: "לא ניתן לכפות הסדר על ישראל שיסכן את ביטחונם של אזרחי ישראל"
נשיא ארצות הברית ברק אובמה התקשר אמש (יום ה') לראש הממשלה בנימין נתניהו ובירך אותו על ניצחונו בבחירות. הוא הבהיר שארצות הברית נותרה מחויבת לפתרון שתי המדינות שבמסגרתו תזכה ישראל לביטחון "ולצדה מדינה פלסטינית ריבונית ובת-קיימא".
אובמה ונתניהו הסכימו להמשיך בהתייעצויות על מגוון נושאים, כולל "בדרך הקשה" לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני. אובמה הדגיש את החשיבות שארצות הברית מייחסת לשיתוף הפעולה הצבאי, הביטחוני והמודיעיני עם ישראל "שמשקף שותפות עמוקה ותמידית בין שתי המדינות". הוא גם אמר לנתניהו שממשלו "ממוקד בהשגת הסכם כולל עם איראן שימנע ממנה להשיג נשק גרעיני עם ערבויות לקהילה הבינלאומית שיבטיחו שתוכנית הגרעין שלה תהיה למטרות שלום". ההודעה האמריקנית על שיחת אובמה-נתניהו הייתה דיפלומטית ולא כללה את הביטויים הקשים של דוברי הממשל בעקבות התנערות נתניהו מפתרון שתי המדינות שהציג לפני שש שנים בנאום בר-אילן.
השיחה התקיימה לאחר שמוקדם יותר אמר דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט כי דבריו של נתניהו ימדדו בהצהרות נוספות ובמעשים. "בעודו מכהן כראש הממשלה, נתניהו חזר בו מהתחייבות של ישראל לפתרון שתי מדינות. זה אומר שארצות הברית צריכה להעריך מחדש את עמדתה", אמר הדובר. דוברת מחלקת המדינה ג'ן סאקי הוסיפה כי ארה"ב מנסה להעריך מהי הדרך הטובה ביותר להגיע לפתרון של שתי מדינות ורמזה שהחלטה במועצת הביטחון היא אפשרית. "ההעדפה שלנו היא שיחות ישירות, אבל אנחנו בוחנים את האופציה. נבחן את תוכנה של הצעת ההחלטה במועצת הביטחון", אמרה סאקי.
בעקבות הדברים אמרו גורמים מדיניים בירושלים ש"לא ניתן לכפות הסדר על ישראל שיסכן את ביטחונם של אזרחי ישראל", וכי במקום לחפש תירוצים להפעיל לחץ על ישראל - הקהילה הבינלאומית "צריכה ללחוץ על אבו מאזן שברח משולחן המשא ומתן, ומנהל מהלכים נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג בזמן שהוא נמצא בברית עם ארגון הטרור חמאס".
מוקדם יותר אמר נתניהו בראיון לרשת NBC כי לארצות הברית אין בעלת ברית גדולה וטובה מישראל. לאחר שאמר בראיון בשבוע האחרון כי בתקופתו לא תקום מדינה פלסטינית, חזר בו מהדברים בראיון לאנדראה מיטשל, "לא שיניתי את המדיניות שלי ולא חזרתי מנאום בר-אילן משנת 2009 של קריאה למדינה פלסטינית מפורזת שתכיר במדינה היהודית".
"מה שהשתנה זו המציאות", ציין ראש הממשלה. "אבו מאזן סירב להכיר במדינה היהודית וחתם הסכם עם חמאס שקורא להשמדתנו. כל שטח שיפונה היום במזרח התיכון נתפס מיד על ידי כוחות איסלאמיסטיים. אני לא רוצה פתרון של מדינה אחת. אני רוצה הסכם בר-קיימא של שתי מדינות ובשביל זה הנסיבות צריכות להשתנות".
הוא אמר בהמשך דברים דומים גם לרשת "פוקס ניוז" האמריקנית: "אמרתי שהתנאים לשתי מדינות, היום, הם לא ברי השגה בשל סיבה אחת – הנשיא הפלסטיני אבו מאזן, שדוחה כל הכרה במדינה יהודית באופן עקבי. התנאים במזרח התיכון השתנו לכדי נקודה שבה כל שטח שממנו ניסוג מיד יעבור לידי מחבלים הנתמכים בידי איראן או לידי דאעש".
ייתכן שהדברים של נתניהו נובעים מהאזהרה שהשמיע בכיר אמריקני, שאמר כי ארצות הברית שוקלת לא להתנגד להעלאת ההצעה להכיר במדינה פלסטינית במועצת הביטחון. עד כה, פעלה ארצות הברית כמה פעמים לטרפד את ההצבעה במועצה ונכון להיום, הנושא לא הובא עדיין למועצת הביטחון.