שתף קטע נבחר

 

הליקוי של העשור: השמש נעלמה לשעתיים

בישראל נראה שיאו של ליקוי החמה באופן חלקי בצהריים, אבל בצפון אירופה נראה הליקוי קודם לכן באופן כמעט מלא בכמה אזורים. מי שפספס את האירוע הנוכחי, ייאלץ להמתין עד חודש יוני של 2020 כדי לחזות שוב בליקוי מהארץ

ליקוי החמה האחרון בעשור הנוכחי שאפשר לראותו מישראל, התרחש היום (ו'), וברחבי העולם נערכו רבים לצפות במופע הטבע הייחודי. בישראל ראו את שיא הליקוי באופן חלקי בין 11:53 ל-12:00 בצהריים, אבל בצפון אירופה הליקוי נצפה באופן כמעט מלא. מי שפספס את האירוע הנוכחי, ייאלץ להמתין עד חודש יוני של 2020 כדי לחזות שוב בליקוי מהארץ.

 

הליקוי כפי שנצפה באירופה    (צילום: רויטרס)

הליקוי כפי שנצפה באירופה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

עשרות חובבי אסטרונומיה וסקרנים הגיעו הבוקר למצפה הכוכבים בגבעתיים לצפות בליקוי. בתצפיות ברחבי הארץ שנערכות בשיתוף סוכנות החלל הישראלית, ניתן להבחין בליקוי חלקי בלבד: בצפון ניתן להבחין ב-8% ממנו ובאילת ב-2.5% בלבד.

 

ליקוי החמה נראה כאשר הירח עובר בין כדור הארץ והשמש, כך שהוא מסתיר חלק ממנה או את כולה. הליקוי נראה על כדור הארץ רק באזור בו נופל צל הירח. "זה אירוע מרגש וחד פעמי שמגלם בתוכו תופעת טבע שמתרחשת לעתים רחוקות", הסביר ד"ר יגאל פת-אל, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה ומנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים. "העובדה שזה מתרחש ביום שישי משך אלינו קהל גדול וזה מרגש. זה כמו לראות פרח יפה או נדיר. אין לי ספק שבגלל שזה פורסם בתקשורת ובגלל שזה לא יתרחש יותר בעשור הקרוב, אנשים נוהרים לכאן".

 

גבעתיים: ליקוי חלקי (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
גבעתיים: ליקוי חלקי(צילום: מוטי קמחי)

חובבת ליקוי חמה בגבעתיים (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
חובבת ליקוי חמה בגבעתיים(צילום: מוטי קמחי)

הליקוי בבריטניה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הליקוי בבריטניה(צילום: רויטרס)
 

מירי כהן, שהגיעה עם ילדיה נוי (12) ותום (6), סיפרה: "לא חשבתי שזה באמת יהיה מרשים. אני שמחה שהילדים למדו מזה ושהם מרחיבים אופקים בתחומים שהם לא נחשפים אליהם מדי יום".

 

שיר מורג (16) מגבעתיים באה עם ידידה עידו כהן. "באנו לראות את הליקוי כי זה קורה פעם בהרבה זמן וזה מהמם. אני לומדת בקורס אסטרונמיה ואני אוהבת לצפות בכוכבים, יש לי בבית טלסקופ", אמרה. עידו שבפעם הראשונה בחייו הגיע למצפה הכוכבים, סיכם את החוויה כמרשימה. "זה נותן חשק להמשך, זה מדהים".

 

ליקוי החמה הנוכחי ייראה מהקוטב הצפוני יממה לפני יום שוויון האביב. בשיא הליקוי תיראה שמש בדיוק מעל האופק הדרומי, ששוליה התחתונים כמעט ונושקים לאופק. בקוטב הצפוני, השמש מצויה מתחת לאופק חצי שנה – מיום שוויון הסתיו ועד יום שוויון האביב. זה היום השני שבו השמש נראית מעל האופק בקוטב מאז החל היום הארוך שלו בן חצי השנה.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

תצפית מבריטניה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תצפית מבריטניה(צילום: רויטרס)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

נערכים לתצפית בגבעתיים (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
נערכים לתצפית בגבעתיים(צילום: מוטי קמחי)
 

איי פארו הם הנקודה שממנה אמורים לראות הכי טוב את הליקוי, ולפיכך זה חודשים, אפילו שנים, שבתי המלון באיים נאלצים להודיע לתיירים כי הרשימות שלהם להיום - 20 במרס - מלאות לחלוטין בהזמנות. כעת רק מקווים חובבי האסטרונומיה מקווים שהעננים ייעלמו כך שיוכלו לחוות במלוא העוצמה את הליקוי.

 

המוני מדענים ו"ציידים" של ליקויי חמה נהרו בימים האחרונים לארכיפלג הזעיר, חמושים בטלסקופים, מצלמות ומשקפיים המאפשרים התבוננות ישירה אך בטוחה בשמש. באיי פארו יראו את ליקוי החמה בשעה 09:45 לפי שעון גריניץ' (11:45 שעון ישראל).

הליקוי בצפון אירופה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הליקוי בצפון אירופה(צילום: רויטרס)

צופים בליקוי בגבעתיים (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
צופים בליקוי בגבעתיים(צילום: מוטי קמחי)

צופים בליקוי בברלין (צילום: AP) (צילום: AP)
צופים בליקוי בברלין(צילום: AP)

נערכים לצפייה בליקוי באיי פארו (צילום: AP) (צילום: AP)
נערכים לצפייה בליקוי באיי פארו(צילום: AP)

 


איי פארו. תפוסה מלאה היום (צילום: AP) (צילום: AP)
איי פארו. תפוסה מלאה היום(צילום: AP)

יום שוויון האביב יחול השנה ב-21 במרס, בשעה 0:46 (בלילה שבין שישי לשבת). אז יעבור מרכז השמש בדיוק בקו המשווה השמימי. בשל האטמוספירה השוברת את קרני השמש, אפשר לראות אותה כאשר היא בפועל עדיין מצויה מתחת לאופק (מסיבה זו, פרק הזמן שבין זריחת השמש ושקיעתה בימי השוויון ארוך מ-12 שעות בכמה דקות). לכן, יהיה אפשר לראות את הליקוי בדיוק מהקוטב כ-12 שעות לפני יום השוויון. מי שיגיע לקוטב הצפוני בשעה 12:15 שעון ישראל יוכל לראות ליקוי חמה מלא בדיוק מעל האופק הדרומי.

 

קודם כל: צפו בבטחה

חשוב לציין שאסור לצפות בשמש ללא אמצעים מיוחדים. הצפייה ללא אמצעי מיגון עלולה לגרום נזק בלתי הפיך לעין עד כדי סכנת עיוורון. כדי לצפות בליקוי החמה בבטחה יש להצטייד באמצעי בטיחות כגון זכוכית רתכים מספר 14 או במשקפיים מיוחדים לצפייה בליקוי. האמצעי היעיל ביותר הוא להטיל את דמות השמש על הרצפה, באופן המדמה פעולה של לשכה אפלה (קמרה אובסקורה) – מחוררים במרכז חתיכת פח או חתיכת קרטון חור שקוטרו כמילימטר אחד ומטילים את דמות השמש העוברת בחריר על הרצפה.

 

ליקוי חמה מתרחש תמיד בעת מולד הירח, כאשר הירח עובר בין כדור הארץ לבין השמש ומסתיר מאיתנו חלק מהשמש או את כולה. כאמור, הליקוי הנוכחי הוא ליקוי חמה מלא אך כאן בישראל נראה אותו כליקוי חלקי בלבד. הליקוי המלא ייראה מאזור הסמוך לקוטב הצפוני – הים הצפוני, צפון סקנדינביה והקוטב הצפוני. כיוון שמסלול הירח נטוי בזווית קטנה ביחס למישור שבו כדור הארץ חג סביב השמש, כדי שיהיה ליקוי מלא, לא די שהירח יהיה במולדו, אלא גם סמוך מאוד למישור שבו כדור הארץ מקיף את השמש.

 

כחלק מסדרת התצפיות "מביטים למעלה" נערכות בשעות 10:30- 13:00 תצפיות מאורגנות במצפי הכוכבים הבאים (מצפון לדרום): המרכז הדרוזי לחלל בירכא ליד התיכון למדעים ומנהיגות, טכנודע חדרה, מצפה הכוכבים במרכז ע"ש אילן רמון בטייבה, מצפה הכוכבים בגבעתיים, מצפה הכוכבים במעלה אדומים ובמרכז אילן רמון בבאר שבע, אוניברסיטת בן גוריון. פירוט נוסף תוכלו למצוא באתר סוכנות החלל הישראלית. גם נאס"א תשדר את מהלך הליקוי המלא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הליקוי כפי שנצפה בצפון אירופה
צילום: רויטרס
מומלצים