עיר הבירה: 5 מתכונים
רגע לפני שפסטיבל האוכל הבלגי נפתח, השרקוטייר אלן טלמור מגיש מתכונים של 5 מנות שמשתדכות לבירה איכותית: נקניקיות טלה עם ירקות קלויים, שורט ריב במרינדת בירה ועשבי תיבול ועוד
1. נקניקיות טלה עם ירקות קלויים ובירה
המרכיבים ל-2 ק"ג נקניקיות:
לנקניקיות:
1.4 ק"ג בשר בקר (600 גרם שומן טלה - לייה)
25 גרם מלח
10 גרם פלפל שחור גרוס
חופן טימין
חופן מרווה
5 גרם גרגרי כוסברה טחונים
10 גרם בצל יבש טחון
140 מ"ל מי קרח
מעיים סינטטיות בקוטר 25 מ"מ
לירקות:
1 פלפל אדום, חתוך לרצועות צרות וארוכות
1 פלפל צהוב, חתוך לרצועות צרות וארוכות
300 גרם פטריות שמפיניון
4 שיני שום
200 מ"ל בירה הוגרדן
מלח ופלפל גרוס
חופן פטרוזיליה
שמן זית
אופן ההכנה:
- מכינים את הנקניקיות: טוחנים את הבשר עם השומן במטחנת בשר בקוטר 4 מ"מ. מערבבים את התבלינים, עשבי התיבול ומי הקרח ומוסיפים לבשר. מערבבים, וממלאים את המעיים בתערובת הבשר במכונת מילוי נקניקיות.
- מכינים את המנה: יוצקים שמן זית על מחבט ברזל, וצורבים את הנקניקיות משני הצדדים. מוסיפים למחבט את הירקות והשום ומטגנים תוך כדי ערבוב.
- יוצקים פנימה את הבירה, מצמצמים, מוסיפים מלח ופלפל ומגישים את המנה בתוך המחבט.
2. קרבונד פלמונד - תבשיל בקר ובירה
המרכיבים:
2 ק"ג בשר כתף מרכזי או פילה מדומה
1 ק"ג בצל, פרוס לחצאי טבעות
4 כפות שמן סויה או תירס
4 כפות חרדל דיז'ון חלק
1 כף סוכר חום
2 בקבוקי בירה לף כהה
מעט טימין
2-3 עלי דפנה
מלח, פלפל
אופן ההכנה:
- מחממים שמן במחבת, ומטגנים את הבצל עד להזהבה. מוסיפים את הבשר ומטגנים אותו משני צידיו עד להשחמה.
- מוסיפים למחבת את הסוכר, החרדל, הבירה והתבלינים ומבשלים את התערובת על אש גבוהה עד לרתיחה.
- מנמיכים את הלהבה, וממשיכים לבשל על חום נמוך במשך כשעתיים.
3. פרגיות במרינדת בירה, קליפות הדרים וצ'ילי חריף
המרכיבים:
1.5 ק"ג פרגיות
למרינדה:
1 בקבוק לף בלונד
קליפות הדרים (תפוזים, לימון, אשכוליות)
3 פלפלי צ'ילי יבש
פלפל גרוס
רוזמרין, עלי דפנה
2 כפות חרדל דיז'ון
2 כפות דבש
4 שיני שום
אופן ההכנה:
- יוצקים את הבירה לקערה, מוסיפים את התבלינים, הדבש והחרדל ומערבבים היטב. שמים את הפרגיות במרינדה, ומעבירים למקרר למשך לילה שלם.
- צולים את הפרגיות על גריל פחמים משני הצדדים (רצוי להוציא את הפרגיות מהקירור שעה לפני הצלייה).
4. שורטריב במרינדת בירה ועשבי תיבול
טיפ: למרות שהמנה שופעת בטעמים, מי שחסר לו עוד רוטב - מוזמן לצמצם את שארית המרינדה במחבת, ולצקת על המנה לפני ההגשה.
המרכיבים:
2 ק"ג שורטריב (אסדו עם עצם חתוך דק, אורך העצם 15 ס"מ)1.5 בקבוק לף בראון
2 כפות סילן
תימין, רוזמרין, טרגון, עלי דפנה
פלפל גרוס, מלח גס
גרגרי חרדל
גרגרי כוסברה טחונים
אופן ההכנה:
- מערבבים את הבירה, תבלינים, גרגרי החרדל ועשבי התיבול בקערה. משרים את הצלעות במרינדה במשך כשעה.
- יש שתי אופציות להכנת המנה:1 - שמים את הצלעות עם חצי מכמות המרינדה בכלי מוגן חום מכוסה בנייר כסף, בתנור בחום נמוך של 140 מעלות למשך 4 שעות. לאחר 4 שעות מסירים את נייר הכסף (במידה וחסרים נוזלים - יש להוסיף מהמרינדה שנשארה, ולהעלות את חום התנור ל-250 מעלות כדי לתת השחמה למנה).
- 2. לאחר 4 שעות של אפייה בתנור (הוראות ההכנה זהות להוראות באופציה הראשונה), צולים את הצלעות על המנגל.
5. ויל נאגטס - נתחוני עגל מטוגנים במעטפת בצק בירה
המרכיבים:
1 ק"ג שייטל עגל (אפשר עגל חלב), חתוך לנתחים של 5*1 ס"מ
שמן סויה לטיגון עמוק
לבלילה:
300 מ"ל בירה לף בלונד
100 גרם קמח רגיל
100 גרם קמח אורז
1 כף דבש
אופן ההכנה:
- מכינים את הבלילה: מערבבים את כל מרכיבי הבלילה עד לקבלת תערובת אחידה.
- מחממים שמן סויה במחבת. מקמחים את נתחי הבשר, מעבירים לבלילה ומטגנים עד לקבלת גוון זהוב (יש לטגן בכל פעם כמויות קטנות, כדי לשמור על טמפרטורה גבוהה של השמן).
- מגישים עם לימון או חומץ.
המתכונים באדיבות השרקוטייר אלן טלמור
- שבוע הקולינריה הבלגי יתקיים בין התאריכים ה-30 במרץ עד ה-2 באפריל, בשוק הנמל בתל-אביב.
- תודה ל-IBBL CARLSBREG על העזרה בהכנת הכתבה