שתף קטע נבחר
 

לקראת האביב: איך לגמול את הפעוט מחיתולים?

התקופה של חג הפסח היא גם תקופת גמילה מחיתולים הקלאסית. הורים רבים וגם אנשי חינוך ממליצים להתחיל בגמילה דווקא עכשיו. איך לעשות זאת נכון? מדריך לגמילה

הורים רבים נוהגים להתחיל בתהליך גמילת ילדיהם מחיתולים במהלך חופשת פסח. כבר חמים ונעים בחוץ, לובשים פחות שכבות בגדים, אפשר להשאיר את הפעוט עירום ולא חוששים מכך שיירטב ויצטנן.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים>>

 

חופשת פסח היא זמן נהדר לנסיעות ולחופשות משפחתיות ואין צורך לבלות אותה בבית מפני ש "הילד נגמל". במידה ואתם מטיילים במהלך פסח, השלב הראשון הוא שיחה עם הילד והסבר של המצב.

 

חשוב להסביר לילד לאן נוסעים, ומה אתם מצפים שיקרה: אתה תלך לשירותים/סיר לפני הנסיעה, אנחנו נעשה הפסקה בנסיעה מדי שעה כדי לעשות קקי/פיפי, אם יש לך צורך לעשות קקי/פיפי עלייך להגיד לנו מיד, אנחנו סומכים עליך שתצליח וכן הלאה.

 

אל תוותרו על השיחה אפילו אם הילד צעיר מאוד. הוא יבין את הטון ואת המסר הכללי ויחוש את האמון שאתם נותנים בו.

 

גמילה מחיתולים : איך מתחילים? מדריך שלב אחרי שלב:

שלב 1: איך להתחיל כבר בגיל שנה וחצי

שלב 2: יוצאים לדרך הגמילה מחיתולים

שלב 3: איך צריך להגיב ל"פספוסים"?

שלב 4: להציע לו פרס על כל פיפי?

שלב 5: מה עושים כשהגן פוגע בתהליך הגמילה

שלב 6: גמילה בשינה: להעיר את הילד לפיפי?  

שלב 7: "אבל אין לי פיפי"; כשהילד מסרב להיגמל  

שלב 8: איך להתמודד עם חרדת אסלה?  

 

מה יכול לעזור להורים להקל על התהליך?

בשוק קיימים מספר רב של ספרים שיכולים לעזור בתהליך ההסבר לילד על מה קורה ואיך מתמודדים. לצד זאת, קיים מוצרים פונקציונליים, אשר מומלץ על ידי גם יועצות הגמילה, כמו למשל ישבנון.

 

הישבנון מותאם לשלושה מצבים בשלבי גמילת הילד מחיתול. הוא מותאם לאסלה הבייתית, מקטין אותה לשימוש ילדים, מאפשר לילד עצמאות בכך שהוא יכול להגיע לאסלה לבד על ידי שימוש במדרגות שיש לישבנון.

 

לתת לילד הרגשה של עצמאות ( ) ( )
לתת לילד הרגשה של עצמאות

 

איך לעשות את זה נכון?

כדאי להחליט אם רוצים לגמול את הילד בסיר או בשירותים. אני ממליצה על השירותים מפני שאז מונעים את הצורך בלהעביר את הילד עוד תהליך שינוי ומעבר- מהסיר לשירותים.

 

אני ממליצה להשתמש בישבנון, המקל על התהליך. הישבנון מקטין את האסלה ויוצרת חושת ביטחון בישיבה בשירותים אצל הפעוט, הוא צבעוני ומגרה את הילד לשבת עליו "כמו הגדולים" והוא בעל מדרגה קטנה לרגלים המאפשרתישיבה נוחה ומשחררת אותו לעסוק בענייניו מבלי לדאוג לשיווי המשקל שלו.

 

קחו בחשבון כי תהליך הגמילה רצוף פספוסים של הילד. אל תכעסו: אם לילד בורח, זה לא מכוון נגדכם ולא משהו אישי. התייחסו ל"פספוסים" בקצרה ובאדישות, גלו אמפתיה לקושי ועודדו אותו בקול רם שימשיך להשתדל ושבפעם הבאה הוא יצליח יותר.

 

בתחילת התהליך כדאי ללמד את הילד לא להתאפק עד לרגע האחרון ולהזכיר לו אחת לשעתיים ללכת לשירותים. כך תיווצר אצלו תחושה של הצלחה וסיפוק.

 

בהמשך כדאי להוריד את מינון התזכורות ולהעביר את האחריות לילד שיזהה וישלוט בצרכיו, אך להישאר עירניים למה שהוא משדר - אם הגמילה איטית יותר ויש פספוסים, יש לעודד שהפעמים הבאות יצליחו ושאתם סומכים עליו. חשוב לא לכעוס או להתאכזב. ואם הוא מצליח- יש לתת חיזוק חיובי.

 

החמיאו לו על הצלחותיו אבל אל תעשו מזה עניין יותר מדי גדול, כדי לא להציב בפניו רף גבוה מדי להצלחות נוספות.

 

בלי מלחמות. אל תהפכו את הנושא למלחמה או לנושא המדובר ביותר בבית.

 

שדרו מסר ברור ועקבי. אמרו לילד שאתם מאמינים ביכולת שלו להיגמל, אל תמהרו להחזיר חיתול על כל פספוס או כשיוצאים מהבית. זה משדר לילד מסר של חוסר אמון ביכולותיו.

 

קבלו בהבנה שינויים נוספים- לעיתים תהליך הגמילה, כמו כל גמילה, גם אצלנו המבוגרים, מלווה בקשיי אכילה, קשיי שינה ותוקפנות. קבלו אותם בהבנה ובסבלנות, הם יסתדרו.

 

נסיגות בתהליך הגמילה קורות, טבעיות ושכיחות. ברוב המקרים, אם נחזק את הילד ונעודד אותו הוא יחזור להרגלי הגמילה שרכש

 

 הכותבת היא יועצת משפחתית בכירה, יועצת בגנים, מטפלת רגשית דיאדית. בעלת "הפיל הצבעוני- המרכז לטיפול במשפחה" 

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מתי מורידים את החיתול?
צילום: shutterstock
מומלצים