שתף קטע נבחר
 

פריפריה ומרכז: התפלגות היצואנים מישראל

האם הייצוא הישראלי מתחלק באופן שווה על כל חלקי הארץ, והאם הוא תורם לקידום הפריפריה? ממיפוי של היצואנים בישראל לפי ערים, שפירסם משרד הכלכלה הבוקר, עולים נתונים מעניינים: באיזה אזור בישראל מרוכזים הכי הרבה יצואנים, למה אזור הדרום עוקף את ירושלים, איזה אחוז תופסת פתח תקווה ומיהי העיר שמייצאת הכי הרבה לחו"ל

משרד הכלכלה פירסם הבוקר (א') מיפוי של היצואנים בישראל. מהמיפוי עולה כי למרות הניסיונות לעודד תעשייה מייצאת הפריפריה, אזור תל-אביב והמרכז הוא האזור שבו מרוכזים הכי הרבה יצואנים. 43.5% מהיקף הייצוא ללא יהלומים מקורו בעסקים הממוקמים באזור זה, כאשר מתוך 7,883 יצואנים, 31 נחשבים ליצואנים גדולים (כאלה שמייצאים סחורה בשווי של למעלה מ-100 מיליון דולר בשנה).

 

לכתבות נוספות בערוץ כלכלה :

 

30.2% מהייצוא מקורו באזור חיפה והצפון. 2,401 יצואנים פועלים באזור, כאשר 23 מתוכם נחשבים ליצואנים גדולים. 20.7% מהייצוא מקורו באזור הדרום, ובאזור זה ישנם 12 יצואנים גדולים מתוך 968 יצואנים בסך הכל. 5.6% מהיקף הייצוא מקורו באזור ירושלים, כאשר באזור זה פועלים 2,293 יצואנים ומתוכם יצואן גדול אחד.


היצואנים הגדולים בארץ - בחלוקה לאזורים

היצואנים הגדולים בארץ - בחלוקה לאזורים
אזור היצואנים המובילים
פתח תקווה טבע תעשיות פרמצבטיות

אסיא תעשיות כימיות

אי.סי.איי טלקום בע"מ

מרכז פריגו ישראל פרמצבטיק

סרגון נטוורקס בע"מ

רד תקשורת מחשבים בע"מ

דרום אינטל אלקטרוניקה בע"מ

מפעלי ים המלח בע"מ

אדמה מכתשים בע"מ

רותם אמפרט נגב בע"מ

אדמה אגן בע"מ

חיפה ואזור הצפון בתי זיקוק לנפט בע"מ

ישקר בע"מ

17.2% מהייצוא ללא יהלומים בשנת 2013  היה מעסקים שממוקמים בעיר פתח תקווה  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
17.2% מהייצוא ללא יהלומים בשנת 2013 היה מעסקים שממוקמים בעיר פתח תקווה (צילום: shutterstock)
 

התעשיות הכבדות: בצפון ובדרום

מהנתונים עולה כי קיימים הבדלים מהותיים באופי התעשייה המייצאת בין אזורים שונים בארץ. בעוד שבירושלים קיים מספר גדול של יצואנים קטנים, באזור הדרום פועלים פחות יצואנים אך היקף המכירות שלהם גדול יותר. כתוצאה מכך, אזור הדרום אחראי לפי 4 מהיקף הייצוא שמקורו באזור ירושלים, בעוד שמספר היצואנים הפועלים בירושלים גדול פי 2.3 ממספר היצואנים הפועלים בדרום.

 

הריבית הנמוכה בישראל, שגורמת למחירי הדירות הגבוהים, מונהגת על מנת להגן על השקל מפני עלייה, ובכך פוגעת בכושר התחרות של היצואנים. בנוסף, המדינה מפסידה מידי שנה למעלה מ-6 מיליארד שקל בהכנסות ממס חברות בשל החוק לעידוד השקעות הון, שנועד לתת תמריץ להשקעה בתעשייה מייצאת בפריפריה.

 

במשרד הכלכלה מציינים כי "הייצוא מאזורי הצפון והדרום מבוסס יותר על יצואנים גדולים ומעטים בניגוד לייצוא מאזור המרכז, המבוסס על מגוון גדול יותר של חברות בינוניות. נראה כי הסיבה לכך היא כי במקרים רבים היצואנים הנמצאים בצפון ובדרום הינן מתעשיות עתירות השקעות הון (כגון במפעלי כימיה, זיקוק ותעשייה כבדה)".

 

עוד עולה מהנתונים שפרסם משרד הכלכלה כי פתח תקווה היא העיר שאחראית לכמות הגדולה ביותר של ייצוא מישראל: 17.2% מהייצוא ללא יהלומים בשנת 2013 היה מעסקים שממוקמים בעיר זו. ערים נוספות שאחראיות לייצוא רב לחו"ל הן חיפה, שעסקים בתחומה היו אחראים ל-15.6% מהייצוא, אשקלון עם 12.7% מהייצוא ותל-אביב עם 10.2% מהייצוא. 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים