שתף קטע נבחר

טיול משפחתי: איך להתכונן לנסיעה עם הילדים

להכין את הילדים ליציאה מהשגרה, לא לשכוח לקחת לטיול את הצעצוע המוכר ולא להיבהל מנסיעות ארוכות. לקראת עונת הטיולים והחופשות המשפחתיות אספנו עבורכם כללים שיעזרו לכם לצלוח את הטיולים בארץ ובעולם עם הילדים ולהצליח ליהנות

חג הפסח המתקרב יוציא את המשפחות הישראליות לטייל בחיק הטבע או לנפוש במגוון אתרים בארץ ובעולם. לקראת החופשה הגדולה שתוציא אתכם מהבית לכמה ימים, רצוי להיערך בהתאם ולהכין את הילדים ליציאה מהשגרה שהם רגילים אליה.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >> 

 

הדיאטנית רונית דוייב, נותנת כמה עצות חשובות שכדאי לאמץ, כדי להצליח ליהנות מהטיול.

 

הכנה מראש

לקראת יציאה לטיול, חשוב להכין את הילדים מראש ולספר להם מה צפוי. כדאי לעשות זאת מספר ימים לפני, ואם מדובר בטיול ממושך אז שבועיים – שלושה לפני. פעוטות וילדים אוהבים שיגרה, וכל שינוי שמגיע בהפתעה עלול לערער אותם.

 

כדאי להסביר להם שהמשפחה צפויה לצאת לטיול והיכן יהיה הטיול ולתאר את החוויות הטובות שצפויות להם והיכן נישן בלילה. חשוב גם לספר מה יהיה בטיול – האם זו רק המשפחה הגרעינית, או עוד אנשים, כמו המשפחה המורחבת או חברים. זה ייתן לילד תחושת ביטחון, רוגע וייצר ציפייה חיובית לקראת הטיול.

 

תכנון מסלול מתאים

בבואכם לתכנן מסלול חשוב לעצור ולחשוב האם הוא סביר והגיוני לילדיכם והאם הם ואתם תעמדו בו  הן מבחינת דרגת הקושי, משך הטיול ומזג האוויר.

 

אין דבר יותר מתסכל עבורכם ועובר הילדים מאשר יציאה לטיול שלילדים קשה ללכת בו והם כל הזמן רוצים על הידיים, נעצרים באמצע הדרך ומסרבים להמשיך ומתלוננים לכל אורכו. הילדים ירגישו שהם לא מצליחים "לעמוד במשימה" וזה יצור אוירה לא נעימה ויהפוך טיול שאמור היה להיות מהנה לחוויה מתישה.

 

 תכננו עצירות למנוחה והתרעננות,תדאגו שבתיק הגב יהיה מספיק מים, פירות, חטיף.

 

לילדים קטנים חשוב שיהיה מנשא שהוא נוח להם ולכם, ובל נשכח נעלי הליכה נוחות וביגוד מתאים.

 

להגדיר מראש כללי התנהגות

חשוב לסכם עם הילדים ולהגדיר יחד איתם מה הנהלים לגבי השהייה המשפחתית ביחד בזמן הטיול – נשארים קרובים לאמא ואבא, לא מתרחקים ללא רשות, לא מרימים אבנים וסלעים, אם זה טיול במקומות של נחלים ומים – לא נכנסים למים בלי אמא או אבא, לא מדברים עם זרים, מקפידים שלים כובע על הראש ולשתות הרבה וכד', כך שחשיבות הנושאים הנ"ל תהיה ברורה ותימנע גם ויכוחים מיותרים במהלך הטיול.

 

לקחת חפץ אהוב ומוכר

לא תמיד קל לילדים לישון מחוץ לבית. הם אוהבים את המיטה שלהם ורגילים אליה. הציעו לילד לקחת איתו חפץ מוכר שהוא אוהב, בובה שיהיה לו נעים להירדם בחברתה או את הכרית שלו.

 

אלו יאפשרו לו להרגיש בטוח ונינוח יותר לקראת זמן השינה ובמהלכה. הציעו לילד להכין תיק משלו עם צעצועים, משחקים וספרים שהוא אוהב. הוא מאד ישמח להגיע למקום בו אתם לנים ולפתוח את התיק ולגלות צעצועים אהובים ומוכרים מהבית.

 

להכין אוכל מוכר מראש

ילדים רגילים לאוכל של הבית ושל הגן, ולעיתים במהלך הטיול הכל "מתהפך" להם. כדאי להביא כמה דברים מוכרים שהילד אוהב ורגיל לאכול בבית. אם הולכים במהלך הטיול לסופר וקונים דברים כדאי שגם הילדים יבואו ויבחרו מאכלים שהם אוהבים.

 

יש נטייה לנשנש ולאכול הרבה חטיפים ומזונות לא בריאים בטיולים. חשוב שהכל יהיה במידה, וכדאי להציע לילד גם פרי או ירקות חתוכים במקום עוד חטיף או שוקולד. הקפידו שהילדים ישתו הרבה מים ודאגו לקיים הפסקות שתיה מסודרות והימנעו משתייה ממותקת אשר אינה בריאה וגם מצמיאה.

 

הקפידו שהילדים יאכלו ארוחת בוקר גדולה ומזינה – היא תיתן להם אנרגיה לשעות שאחרי שבדרך כלל כוללות הליכות ממושכות ומאמץ פיזי.

  

אל תשכחו לקחת את הדברים האהובים על הילדים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תשכחו לקחת את הדברים האהובים על הילדים(צילום: shutterstock)

 

שלבו למידה בטיול

הקפידו על איזון – טיולים הם זמן חשוב ללמידה עבור ילדים. הם נחשפים לדברים חדשים וסופגים הרבה מידע ותכנים. חשוב באמת להסביר להם לאורך המסלול, מה רואים, על ההיסטוריה של המקום, אם מטיילים בטבע כדאי לעצור ליד צמחים ופרחים ולספר לילדים איך קוראים להם.

 

תתפלאו כמה הם זוכרים ועוד שבועות אחרי הם יזכירו לכם מה הם ראו בטיול. יחד עם זאת, חשוב לאזן ולזכור שהסבלנות של ילדים מוגבלת. שלבו בין זמן למידה לזמן של כיף.

 

אחרי הליכה ממושכת במסלול או ביקור באתר או מוזיאון כלשהו תנו להם גם זמן "חופשי" שבו יוכלו קצת לרוץ, להשתולל ולשחק אחד עם השני.

 

זכרו שהם ירצו גם זמן מנוחה. בסופו של יום טיול הוא גם זמן אידיאלי ליצירת קירבה משפחתית או קירבה עם חברים, וגם לעצור לחצי שעה במהלך הטיול לשיחה מהנה וכיפית זה חשוב ותורם לא פחות.

 

להתכונן לנסיעות ארוכות

נסיעות באוטו – כדי להגיע למקומות יפים ומיוחדים לפעמים יש צורך בנסיעות ארוכות והנסיעה באוטו בהחלט יכולה להיפך לסיוט אם כולם כעוסים ועצבניים וכל רגע שואלים "נו, מתי מגיעים??". אם יש לכם תינוקות נסו לתאם את זמן הנסיעה על זמן השינה.

 

חשוב לעשות עצירות מדי פעם, גם אם תגיעו קצת יותר מאוחר - זה שווה את זה. בזמן הצעירה תנו לילדים לצאת מהאוטו לכמה דקות לחלץ את השרירים ולהתמתח. תהיו מוכנים עם נשנושים בריאים – ילד רעב בנסיעה זה דבר לא קל להתמודד איתו.

 

אפשרו לילדים להביא משחקים שמתאימים לנסיעה ברכב, זה יכול להיות גם זמן נהדר למשחקים של כל המשפחה: חידונים, סבב בדיחות, תחרויות וכד', גם שירים מושלמים לנסיעה.

 

עבור הגדולים יותר כדאי לקחת ספרים, והשתדלו שלחופשות וטיולים אסור יהיה להם להביא אייפדים, ניידים וכד'. תאמינו לי הם כולם שורדים!

 

שרון אלמקייס, מנהלת תחום חינוך במדרשת רמות שפירא הפועלת במסגרת 'אשכולות' פורום מרכזי סיור ותודעה ישראלית, מוסיפה כי חופשת הפסח זהו זמן מעולה להשלים פערים, לדבר ולהכיר טוב יותר את המשפחה, ובעיקר לאתגר אותם לרמת שיח וקשב שונה משהם רגילים. "תתפלאו לגלות כמה קשה אך חשוב לילדינו לנהל שיחה על רגשות ומחשבות. גם זה אחד מתפקיד ההורה שנשכח בשטף היומיום".

 

לטוס עם הילדים

אין ספק שטיול הוא חוויה משמעותית ביותר עבור מבוגרים וילדים כאחד. לפני שיוצאים לחופשה משפחתית כדאי לבדוק את הצרכים המשתנים של כל ילד ומה חשוב לארוז אתנו לטיול ארוך ולטיסה ממושכת כדי למנוע אכזבות מצד הילדים ומריבות עם ההורים במטוס.

 

עדי אגמון, סמנכ"לית השיווק של רשת ריקושט מעניקה טיפים לטיסה עם ילדים:

 

1. לפני מועד הטיסה, גשו לרופא הילדים שיערוך בדיקה מקיפה בדגש על דלקות אוזניים שעלולות להחמיר בטיסה.

 

2. במידה שטסים עם פעוט, לעתים אפשר להגיע עם עגלת התינוק עד לדלת המטוס, ולקבלה באותו מקום עם הנחיתה. הצטיידו במנשא למקרה שהדבר אינו מתאפשר.

 

3. העדיפו לטוס בטיסות לילה שבהן יש סיכוי גבוה יותר שהילדים יירדמו.

 

4. לתינוקות, ארזו בתיק העלייה למטוס את כל צורכיהם, למשל, חיתולים, מספר בקבוקים, מספר מוצצים, פורמולת תחליף חלב, מגבונים, בגדים להחלפה, שמיכה חמה לתינוק ושניים-שלושה צעצועים מוכרים ואהובים, רצוי כאלה שאינם מרעישים.

 

5. כמה ימים לפני הטיסה, ארגנו את סדר היום של התינוק בהתאם לשעון המקומי של ארץ היעד, כדי שהשינוי יבוא בהדרגה. הדריכו את הפעוטות, עד כמה שניתן, בכל הקשור למהלך הטיסה.

 

6. חשוב לבטח את כל המשפחה בהתאם לטיול הצפוי: סטנדרטי או אקסטרים. חשוב לבדוק מה כולל הביטוח ועד איזה סכום אתם מבוטחים במקרה הצורך.

 

7. הצטיידו בנשנושים ובמאכלים שהילדים אוהבים, והזמינו עבורם ארוחת ילדים. הקפידו שישתו הרבה במהלך הטיסה.

 

8. במהלך המראות ונחיתות, תנו לפעוטות בקבוק או מוצץ כדי להקל על כאב האוזניים.

 

9. חשוב לארוז בתיק העלייה למטוס בגדים חמים לילדים בשל המיזוג במהלך הטיסה וגם חוברות צביעה, משחקים, ספרים, כרית תומכת לצוואר וגרביים חמות להחלפה.

 

10. בטיסות ארוכות מאד לעיתים עדיף לחלק את הטיסה לשני מקטעים קצרים יותר (טיסת המשך "קונקשן") היתרון הוא בשבירת "שגרת" המטוס, שמבחינה מחשבתית יכולה לעודד הורה מותש וגם ילד שנמאס לו לשבת במקום אחד לזמן ממושך. החיסרון העיקרי הנו הארכת משך הטיסה והמאמץ הכרוך בירידה ועליה מחודשים למטוס.

 

11. מומלץ לבדוק מראש מול חברות תעופה עלויות מוזלות של כרטיסי טיסה לילדים.

 

12. תינוק, עד גיל שנה לערך, יכול לקבל עריסה הממוקמת על אחד מהקירות הפנימיים במטוס. מספר העריסות בכל טיסה מוגבל, והן נחטפות במהירות בעת הזמנת כרטיסים, במיוחד בעונות התיירות הבוערות. לכן כדאי להזמין כרטיסים כמה שיותר מוקדם, ולציין בפני סוכן הנסיעות את העובדה שאתם מעוניינים בעריסה.

 

13. אל תשכחו לוודא כי לקחתם דרכונים, וכי הדרכונים של כל הילדים בתוקף. דרכונים לילדים מונפקים רק ל-5 שנים ולא ל-10 כמו אצל המבוגרים. ודאו כי יש בידיכם את כל הוויזות הנדרשות ליעד המבוקש.

 

רונית דוייב היא המנהלת המדעית של אבוט, יצרנית סימילאק

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לטוס עם הילדים לחופש וליהנות
צילום: shutterstock
מומלצים