שתף קטע נבחר

האם הסכם הגז עם מצרים בסכנה?

חברת הגז המצרית EMG הודיעה לשותפות במאגר "תמר" על התנגדותה להזרמה הפוכה של גז בצינור - מישראל למצרים. "עלויות ההזרמה המצוינות בהודעת השותפות ב"תמר" אינן מציאותיות"

בשבוע שעבר פרסמו השותפות למאגר הגז הישראלי "תמר" כי נחתם הסכם בינן לבין חברת דולפינוס המצרית לאספקת גז טבעי למשך תקופה של 7 שנים, ובעלות מוערכת של 1.2 מיליארד דולר. לפי ההודעה, אספקת הגז תתבצע באמצעות צינור הגז של חברת EMG, שהובילה גז ממאגרי מצרים לישראל עד שנת 2011.

 

לכתבות נוספות בערוץ כלכלה :

 

היום (א') שלח עורך הדין ניב סבר ממשרד מ.פירון ושות' מכתב לחברות הקידוח השותפות במאגר "תמר" שבו הוא טוען בשם חברת EMG כי החברה אינה שותפה להבנות שהושגו עם דולפינוס וכי "הזרמה הפוכה של גז בצינור (כלומר, הזרמה מישראל למצרים) אינה אפשרית". על פי המכתב, הזרמה כזו מותנית בישוב המחלוקות בין EMG לבין המצרים סביב ביטול הסכם אספקת הגז ממצרים לישראל בשנת 2012, מהלך שבו נקטו המצרים בעקבות הפלת משטר מובראק.

צינור גז בסיני, שמוביל גז בין מצרים לישראל, עולה באש, ארכיון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
צינור גז בסיני, שמוביל גז בין מצרים לישראל, עולה באש, ארכיון(צילום: EPA)
 

"מצרים, כך נמסר מספר פעמים, קבעה שלושה תנאים הכרחיים לקיומה של עסקת 'הזרמה הפוכה': אישור של ממשלת מצרים, יצירה של ערך מוסף למצרים, ופתרון של התביעות הבינלאומיות המצויות בבוררות בין EMG ובעלי מניותיה לבין מצרים", מצוין במכתב. "העמדות שננקטו על ידי מצרים בבוררויות אלו, עד כה, כמו גם מגבלות הקיימות בחקיקה המצרית, מונעות, לעת הזו, כל הסכמה של EMG להתקשרויות לשימוש בצינור הגז שלה לצורך הזרמה הפוכה, בתנאים כלשהם".

  

בנוסף, מצוין במכתב כי בחברת EMG סבורים כי עלויות הזרמה המצוינות בהודעת השותפות ב"תמר" אינן מציאותיות, בהתחשב בעובדה שהצינור לא היה בשימוש מספר שנים. בחברת EMG גם מוחים על השימוש בשמם במסגרת ההסכם ומציינים כי לא היו שותפים לסיכומים הללו בשום צורה שהיא.

 

EMG היא חברה בינלאומית שהחזיקה עד 2012 בזיכיון להובלת גז טבעי ממאגרים יבשתיים בחצי האי סיני ומכירתו ליצרני חשמל בישראל. אחת השותפות המרכזיות בחברה היא חברת אמפל שבבעלותו של איש העסקים הישראלי יוסי מימן. במהלך שנת 2011 החלו שיבושים תכופים בזרימת הגז בצינור בשל פיגועים שביצעו ארגוני טרור בסיני אשר חיבלו בצינור.

 

בעקבות השיבושים הגישה EMG תביעה נגד ממשלת מצרים בטענה להפרת חוזה. באפריל 2012 הודיעה חבת הגז הממשלתית של מצרים כי היא מבטלת את החוזה לאספקת גז עם ישראל. מאז מתנהלת בוררות בינלאומית בין ממשלת מצרים לבין EMG.

 

משותפות תמר נמסר: "בהמשך לדיווחים על עסקת דולפינוס, למיטב ידיעת השותפות, מתקיימים מגעים לשימוש בצינור EMG. נקודת מסירת הגז בהתאם לעסקה הינה באשקלון, ולפיכך שותפות תמר אינה צד למגעים בין דולפינוס לחברת EMG".

 

בכיר בשותפויות הגז הישראליות הוסיף כי " המכתב מבטא את הלחץ שבו מצויים בעלי מניות המיעוט הישראלים ב-EMG שכן עליהם חלה חובת הקטנת הנזק בבוררות מול ממשלת מצרים. נראה כי הם נדחקו לפינה על ידי המצרים - הם מחוייבים להסכים לכל שימוש בצינור שיכול לייצר הכנסות לחברה".

   

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נשיא מצרים, עבד א-סיסי
צילום: AFP
מומלצים