שתף קטע נבחר

 

המקדש שנבנה רק כדי להישרף

העיר לונדונדרי שבצפון אירלנד ידעה מחלוקות רבות במשך השנים. אפילו על שמה לא כל תושביה מסכימים. אך מיצב בצורת מקדש הצליח לאחד לרגע את האזרחים - כשצפו בו ממעלה הגבעה עולה באש יחד עם הזיכרונות שכתבו עליו

הם באו. הם כתבו. הם שרפו אותו עד עפר.

 

עוד חדשות בעולם :

הים האדום: כריש נשך והרג תייר גרמני

2 חוסלו, אחד ברח: צפו במחבלים מהמוזיאון

תעלומה ושמה רזאלה. מה קרה לבכיר הסורי?

 

במהלך השבוע האחרון השתתפו יותר מ-60 אלף בני אדם במלאכת כתיבת מסרים ליקיריהם - כאלה שהלכו לעולמם או כאלה שעדיין סובלים ממחלוקת ארוכת השנים בצפון אירלנד - על גבי מקדש שגולף מעץ המשקיף על העיר השנייה בגודלה במדינה, לונדונדרי.


דיוויד בסט, האמן האחראי למיצב (צילום: AP) (צילום: AP)
דיוויד בסט, האמן האחראי למיצב(צילום: AP)

כתבו זכרונות, הדביקו תמונות (צילום: AP) (צילום: AP)
כתבו זכרונות, הדביקו תמונות(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

המבנה, המתנשא לגובה של 22 מטרים ונבנה בהשראת מקדשים בודהיסטיים וארמונות ערבסקיים, הוא פרי מוחו של דיוויד בסט, אמן מקליפורניה, הידוע בהקמת מקדשים לפסטיבלי ברנינג מן שנערכים מדי שנה בנבאדה.

 

בסט הוזמן לבנות מקדש בצפון אירלנד, שם מדורות המוניות בדרך כלל מושכות מחלוקות בקהילה במקום תחושות של אחדות. המבנה הוקם במיוחד בלונדונדרי, עיר כל כך מפולגת שתושביה לא מצליחים להסכים אפילו על שמה. אף ששמה החוקי הוא לונדונדרי, השם המועדף על הצד המזרחי הפרוטסנטי, מתעקש המיעוט הקתולי לכנות אותה בשם "דרי" מהתקופה הטרום-בריטית של העיר.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

כ-15 אלף קנו כרטיסים כדי לצפות במקדש נשרף (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
כ-15 אלף קנו כרטיסים כדי לצפות במקדש נשרף(צילום: gettyimages)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
 

בסט (70) בילה חודשיים בפיקוח אחר פרויקט הקמת המקדש שקיבל את תמיכתו של 40 שוליות נגרים משני צדי המחלוקת בעיר. הוא הוצב על גבעה שבצד המזרחי של העיר המשקיפה על נהר פוייל ועל האזור הקתולי שמעברו.

 

התוצאה הייתה מדהימה באופן מפתיע. מבקרים רבים לא האמינו כי הוא ייהרס לבסוף, אך בסט הדגיש כי זו גורלו של המיצב שלו. "לא מדובר באנדרטת קרב או במוזילאום", אמר בסט לפני שיצירתו הוצתה אמש (שבת). "מדובר בחגיגה".

 

יותר מ-15 אלף תושבים קנו כרטיסים כדי לעמוד ממרחק מה מהמבנה שנתחם על

 ידי חבלים. שישה נושאי לפידים, בהם קרוביהם של 13 בני אדם שנהרגו ב"יום הראשון העקוב מדם" שאירע בלונדונדרי ב-1972, כשחיילים בריטים פתחו באש לעבר המפגינים הקתולים - זכו להצית את המגדל.

 

רבים הריעו לנוכח הלהבות ששעטו במעלה המגדל. האור הגדול שהפיצה האש חשף המוני פרצופים בוכים. משתתפים הרהרו בזיכרונות שכתבו בידם על גבי מבנה העץ. בסט אמר כי החשש הכי גדול שלו, לנוכח הלחות האירית האופיינית, הוא שהמבנה לא יישרף כלל. אך אחרי שעתיים הפך המקדש לערימה מפויחת של עשן ואפר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים