יום ראשון אצל הנשיא: אחדות לא על הפרק
51 חברי כנסת המליצו על בנימין נתניהו כמי שירכיב את הממשלה הבאה. הנשיא ראובן ריבלין ניסה לבדוק אופציות לממשלה רחבה יותר, אך הסיעות הבהירו: לא אפשרי. היום יגיעו לנשיא נציגי יש עתיד, כולנו, ישראל ביתנו ומרצ
סבב ההתייעצויות הראשון במשכן נשיא המדינה הסתיים אתמול (א') ורוב המגיעים לראובן ריבלין המליצו להטיל את הרכבת הממשלה על בנימין נתניהו. היום יגיעו יתר המפלגות כדי למסור את המלצתן, וביום רביעי צפוי ריבלין להטיל על ראש הממשלה בטקס רשמי את המשימה, שצריכה להיות מושלמת עד שבעה במאי (ל"ג בעומר). בינתיים, ניטשים מאבקים על התיקים הבכירים בין אנשי הליכוד לאנשי הבית היהודי ואביגדור ליברמן.
במהלך היום הגיעו כמה סיעות לבית הנשיא בירושלים ולא נרשמו הפתעות מיוחדות. הליכוד, הבית היהודי, ש"ס ויהדות התורה המליצו על נתניהו ונתנו לו 51 קולות, המחנה הציוני המליץ על הרצוג שזכה ל-24 קולות והרשימה המשותפת של ערביי ישראל החליטה שלא להמליץ על איש. "ראינו בבנימין נתניהו אדם מסוכן, הוא מסוכן לדמוקרטיה. הוא מכרסם בצורה שיטתית במרחב הדמוקרטי ופוגע בכל סיכוי לסיום הכיבוש ולהקמת מדינה פלסטינית", אמר ראש הרשימה איימן עודה, אולם למרות הדברים לא נקב בשמו של הרצוג או בשמו של איש אחר.
הנשיא רמז למגיעים להזדרז ולהגיע כמה שיותר מהר להסכמות ולהקים ממשלה לפני המועד הנקוב בחוק. "עברנו מערכת בחירות סוערת ורוויית יצרים. זו העת להתחיל תהליך איחוי וריפוי של החברה הישראלית. הממשלה שתתגבש אמנם נבחרה על ידי רוב הציבור, אך היא תצטרך לתת מענה לכל הציבור בישראל - יהודים, ערבים, ימין ושמאל, צפון ודרום, מרכז ופריפריה", אמר הנשיא ריבלין.
גורמים פוליטיים אמרו אתמול כי אופציית ממשלת האחדות ירדה מסדר היום באופן סופי. נציגי הליכוד הבהירו שהדבר לא עומד על הפרק, וגם מצד המחנה הציוני שידרו כי ההחלטות כבר התקבלו תוך קיום תהליך של הפקת לקחים. למרות ניסיונות מצד ריבלין, הם השמיעו שוב ושוב כי בכוונתם לשמש אופוזיציה עניינית ומקצועית.
השר ישראל כץ הביע קורת רוח מהחלטת הנשיא להקדים את הליך ההתייעצויות, ואמר: "אנו משוכנעים שיש צורך להקים במהירות ממשלה כמו שהבטיח ראש הממשלה עם נציגי המחנה הלאומי". הוא קרא לכל ראשי המפלגות שאמורות להיות שותפות בממשלה, "להבין את כובד האחריות ולפעול במהירות ובגמישות". כץ הביע "דאגה עמוקה מכך שיש חלקים שלא מקבלים באופן לגיטימי את החלטת הציבור ומנסים להטיל דופי בבוחרי הליכוד".
הנשיא ריבלין ניסה לבדוק גם אופציה לממשלה רחבה יותר, והעלה את האופציה בפני יעקב ליצמן מיהדות התורה, אך גם כאן לא קיבל את התשובה שרצה. "הנושאים המדיניים והלחצים שישראל תעמוד בהם בקדנציה הקרובה מצד חברינו הטובים ביותר באירופה ובארצות הברית מחייבים ממשלה רחבה", אמר הנשיא, אך ליצמן ענה שהדבר תלוי בזהות המצטרפים. ח"כ משה גפני הבהיר כי אם יהיו שינויים בהרכב הממשלה המסתמנת, "יש כאלה שלא נהיה מוכנים לשבת איתם".
מי יקבל את תיקי החוץ והביטחון?
ההצהרות שמעידות על קשיים לכאורה במשא ומתן לא מנעו מהסיעות לקדם את העניינים לקראת הקמת הממשלה. מפלגת הבית היהודי העלתה בפני הנשיא את בקשתה להחיל בישראל את החוק הנורווגי, שלפיו השרים לא יכהנו כחברי כנסת ויפרשו ממנה לטובת חבריהם. המהלך, שהוא גם חלק מתקנון של ישראל ביתנו, נועד להכניס כמה שיותר נציגים של המפלגות לכנסת.
במהלך היום נפגש יו"ר ש"ס אריה דרעי, שהמליץ על נתניהו לראשות הממשלה, עם נציגי הליכוד זאב אלקין ויריב לוין לפגישה ארוכה, שבה העלה שורה של קווי יסוד שמציבה ש"ס. לאחר הפגישה הקימה ש"ס
צוות משא ומתן שיכלול את השר לשעבר אריאל אטיאס ואנשי המפלגה יהודה אבידן, עו"ד נדב עשאל ועו"ד שלמה דרעי.
ביהדות התורה הבהירו לאורך כל היום וגם בבית הנשיא כי יבקשו את ועדת הכספים ואחריות על משרד הבריאות. לדבריהם, לא תהיה פשרה בנושא. בנושא זה קיימת מחלוקת מכיוון שגם מפלגת כולנו של משה כחלון, שתגיע היום לבית הנשיא, מתעקשת על הוועדה, ועוד לא ברור כיצד ייפתרו הדברים.
כחלון כתב אמש בדף הפייסבוק שלו: "אני שומע מכתבים על ויתורים כאלה ואחרים, זאת עוד בטרם החל המשא ומתן הקואליציוני. ישראל רוצה וחייבת שינוי. חובתנו להבטיח שהשינוי הזה יתבצע הלכה למעשה ולא רק כאמירות סרק בקווי היסוד. אני מציע להאזין למה שאני אומר בקולי ולא מה שכתבים אומרים, מפי תדרוכים חסרי כל בסיס מצד בעלי עניין במפלגות אחרות".
קיימת מחלוקת בליכוד גם מול ישראל ביתנו והבית היהודי, שחושקות בתיקי הביטחון והחוץ. מנגד, במפלגה שהשיגה 30 מנדטים טוענים כי לא ייתכן שיישארו ללא התיקים הבכירים, שאותם דורשים נפתלי בנט ואביגדור ליברמן. בליכוד רואים עצמם סילבן שלום וגלעד ארדן מתאימים לתפקיד, אולם דבר טרם הוכרע.