האדי, חות'ים, אל-קאעידה: מי נגד מי בתימן?
סכסוך הדמים בתימן שהביא לכינוס דיון חירום במועצת הביטחון של האו"ם עלול לשאוב אליו את סעודיה ואת יריבתה הגדולה איראן ולהיגרר למלחמה אזורית. מי הם הפלגים הפועלים במדינה שבחצי האי ערב ומה הם רוצים?
המשבר בתימן נוגע בשסעים הפוליטיים, השבטיים, האזוריים והעדתיים במדינה ויוצר סכסוך מורכב שעלול לשאוב אליו את ענקית הנפט סעודיה ואת יריבתה הגדולה באזור - איראן. לקונפליקט הדמים שגבה בשבת את חייהם של כמעט 150 בני אדם יש פנים רבות. הנה כמה מהפלגים העיקריים הפועלים באזור שהכרתם תסייע בהבנת המשבר.
עוד חדשות בעולם :
הרי געש, רעשי אדמה וציקלון: איוב מוונאוטו
תעלומה ושמה רזאלה. מה קרה לבכיר הסורי?
טקס אשכבה לילדים בברוקלין: "אסון מוחלט"
החות'ים. הקבוצה החלה כתנועה של גברים צעירים בשם "נוער מאמין" שהוקמה ב-1992 כדי לתמוך בזרם הזיידי-שיעי, שאליו משתייכים חמישית מהתימנים שנלחמים בממשלה בשנים האחרונות. לאחרונה הם לקחו על עצמם להוביל מהפכה לאומית לכיוון דרום תימן והשתלטו על צנעא. החות'ים נאמנים לאיראן, אך היקף היחסים שלהם עם הרפובליקה האיסלאמית נתון במחלוקת.
בנאום ראשון מאז שרשרת הפיגועים במסגדים בצנעא אמר אתמול (יום א') מנהיג המורדים החות'ים, עבד אל-מאליכ אל-חות'י, כי "מי שעומדים מאחורי ההתקפות נגד העם התימני הוא 'מערך הרשע' ובראשו ארצות הברית וישראל". הוא הוסיף כי סעודיה וקטאר מעניקות מימון למזימות הרסניות נגד עמי האזור ומחוצה לו.
עבד ראבו מנסור האדי. מי שנבחר לנשיא הזמני ב-2012 כדי להוביל מעבר פוליטי לדמוקרטיה נאלץ לברוח השבוע מביתו לאחר שהחות'ים השתלטו על צנעא. בינואר הוא התפטר והוחזק במעצר בית, אך החודש הוא ברח לעדן, משך את התפטרותו, הקים שם ממשלה וקרא לצבא להצטרף אליו.
בנאום ראשון שנשא מאז שברח לעדן בחודש שעבר, קרא הנשיא האדי למועצת הביטחון של האו"ם להתערב בנעשה בארצו ולעצור "בכל דרך אפשרית" את התוקפנות של החות'ים, שנתמכים על ידי איראן, שנועדה לדבריו לערער את שלטונו החוקי ואת יציבות תימן. "מנסים לבצע הפיכה נגדי", הוא אמר.
שליח האו"ם לתיווך בתימן אמר אתמול בדיון במועצת הביטחון של האו"ם כי תהיה זו אשליה לחשוב שהמיליציה החות'ית תשתלט על כל המדינה או שהנשיא יוכל לגייס מספיק לוחמים כדי לשחרר את תימן. "כל צד שינסה לדחוף את המדינה לכיוון כלשהו, יזמין סכסוך ארוך שדומה למצב בעיראק, לוב או סוריה", אמר המתווך ג'אמל בנומר. מועצת הביטחון גינתה את השתלטות החות'ים על חלקים בתימן והזהירה מפני "צעדים נוספים" אם החות'ים לא ישימו סוף למעשיהם העוינים. איראן מצדה קראה לקיום דיאלוג, אך הציעה שהאדי יעזוב כדי להימנע משפיכות דמים נוספת במדינה.
עלי עבדאללה סלאח. שליט צפון תימן מ-1978 והמדינה המאוחדת מ-1990 אולץ לוותר על כיסאו ב-2011 לאחר הפגנות המוניות. עם זאת, הוא המשיך לכהן כנשיא סמלי עד 2012. מדינות המערב האשימו אותו בשימוש בהשפעתו הנרחבת, בבסיסי הצבא ובבריתו המפתיעה עם החות'ים המוגדרת כניסיון לחתור תחת הנשיא האדי כדי לחזור שוב לכס השלטון.
אתמול אמרו גורמים בכוחות הביטחון ובצבא תימן כי המורדים החות'ים השיעים, שמקבלים סיוע מתומכי הנשיא לשעבר סלאח, השתלטו על חלקים מהעיר השלישית בגודלה במדינה, תאיז, ועל נמל התעופה שלה.
אל-קאעידה בחצי האי ערב (AQAP). זרוע ארגון הטרור באזור זה היא השלוחה הפעילה ביותר של התנועה האיסלאמיסטית זה שנים. היא מתכננת מתקפות נגד חברות תעופה בינלאומיות ויוזמת פעולות טרור גם בסעודיה. למרות מבצעים צבאיים רבים שנועדו להסיג את הארגון ממעוזיו בדרום ובמזרח, הוא המשיך לבצע שורה של פיגועים קטלניים נגד כוחות הביטחון התימניים.
חיראק. תנועה זו היא קואליציה גדולה של ארגונים שמעוניינים לבטל את האיחוד
בן 25 השנים בתימן ולהחיות מחדש את דרום תימן. חיראק עשויה לנייד תושבים רבים לרחובות הערים הדרומיות כמו עדן, אך חוסר בהנהגה עקבית לא מצליח לתרגם את התמיכה הגדולה בה לכדי פעולה.
איסלא. כמפלגה שמשלבת אינטרסים איסלאמיסטיים ושבטיים, איסלא זוכה לתמיכה רבה בתימן והיא קיוותה לרכוש כוח נוסף בתקופת המעבר הפוליטית, אך נכשלה לנוכח התקדמות החות'ים. צבא התנועה הורכב מברית שנכרתה עם גנרל עלי מוחסן אל-אחמר, שלו היו נאמנים גדודי מפתח בצבא המדינה, אך אל-אחמר ברח לסעודיה.