שתף קטע נבחר

 

חורף חם בעיר הבירה הקרה בעולם: "רק" 34°-

הטמפרטורה באולאן בטור, בירת מונגוליה, מגיעה בקלות למינוס 40 מעלות צלזיוס. חיות המרעה קופאות למוות, שועלים הופכים לכובעים ופעולה תמימה כמו עמידה על בטון היא מעשה אקסטרים. השנה דווקא חם לתושבים: הטמפרטורות ירדו רק למינוס 34 מעלות צלזיוס

כשהוא מכוסה בכובע מפרוות שועל ונועל מגפיים משיער כלב, מספר הסוחר המונגולי אונדרחין בטולזי כיצד הפכו בני ארצו במשך מאות שנים את המאבק בחורף המונגולי האכזרי לאמנות. עירו, אולאן בטור, היא עיר הבירה הקרה ביותר בעולם, והטמפרטורות מקפיאות העצמות בה עשויות להגיע עד למינוס 40. זהו מזג אוויר קשה להתמודדות אפילו עבור צאצאיו הקשוחים של ג'נג'יס חאן.

 

עוד חדשות בעולם :

 

עבור מבקרים המגיעים לעיר, הקור עלול להיות באמת בלתי נסבל. אוזניים וידיים חשופות מתחילות לכאוב מהר, ועמידה על בטון קפוא היא פעולה קיצונית אם לא מצטיידים בנעליים מבודדות היטב. המונגולים מתמודדים עם מזג האוויר הקיצוני בעזרת כובעים פרוותיים, מזון חם ושתייה חמה, וגם בעזרת הומור טוב ומאופק והרבה שכבות של בגדים. "אין אנשים אופנתיים בחורף", אומר משפט מונגולי ידוע.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

"האבות המונגוליים היו נוודים", מסביר בטולזי בחנות הבגדים שלו בכניסה לשוק נראן טול באולאן בטור. "כל דבר שאנחנו אוכלים ולובשים נועד להתמודד עם הקושי של ארבע העונות", הוא אומר, "זו הסיבה לכך שהמונגולים יכולים לנצח את החורף בלי בעיה".

 

אולאן בטור נמצאת בקו רוחב דומה לזה של פריז, אבל ממוקמת 1,300 קילומטרים הרחק מהים, וכך נמנעת ממנה ההשפעה הממתנת של האוקיינוסים. גובהה 1,350 מטר. מונגוליה ידועה בשם "ארץ השמיים הכחולים הנצחיים", ולחצים גבוהים מסיביר מעניקים לה לילות חורף נטולי עננים, שמאפשרים לחום המסוים שנצבר במהלך שעות היום לברוח לאטמוספירה וגורמים לטמפרטורות לצנוח.

 

לפי נתונים של 30 שנה מהארגון המטאורולוגי הבינלאומי, הטמפרטורה הממוצעת השנתית באולאן בטור עומדת על מינוס 2.4 מעלות צלזיוס. רק לשם השוואה, באסטנה בירת קזחסטן הטמפרטורה השנתית הממוצעת היא 2.7 מעלות מעל האפס, בריקיאוויק שבאיסלנד 4.4 ובמוסקבה 5.

 

ביאמבאג'ין ינג'מה, טבחית בגמלאות בת 69, אומרת שהאוכל והשתייה המסורתיים הם כלי חשוב ביותר להישרדות בחודשים הקרים ביותר של אולאן בטור: "סוס וטלה טובים מאוד להישרדות בחורף". לא הרחק ממנה, פועלים מפרקים גוש פחם ענקי לחתיכות קטנות כדי למכור אותן לצורכי חימום. דרך החימום הזו תורמת לרמת זיהום האוויר האיומה בעיר.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

במחוז "טוב" שממערב לבירה, הרועה טומורסוחין אלטנזיה מובילה את הסוסים, הפרות, הכבשים והעזים שלה בקור. היא מסבירה שהלבוש שלה, העשוי מעור טלה, ומגפי הצמר שלה עוזרים לה להתחמם. "אני רוכבת על סוס ורועה את החיות, וכשאני חוזרת הביתה מהמרעה אני שותה ארטס ואוכלת חושור" (משקה חם ומאכל כופתאות בשר בהתאמה).

 

מעת לעת פוקדים את מונגוליה חורפים קשים במיוחד, המביאים איתם שלג כבד וקור כה עז עד שחיות המרעה אינן מסוגלות ללכת עשב, מאבדות כוח וקופאות למוות. לא פעם נפגעת כך קשות כלכלתם של הרועים. מיליוני חיות משק ומרעה מתו בחורף הקשה האחרון מסוג זה, שפקד את מונגוליה ב-2010.

 

כ-1.3 מיליון בני אדם חיים באולאן בטור - יותר מ-40% מאוכלוסיית מונגוליה. הטמפרטורה הנמוכה ביותר שנרשמה בעיר עד כה השנה הייתה מינוס 34 מעלות צלזיוס, ב-26 בינואר, אבל התושבים אומרים שהשנה החורף היה מתון יחסית. "השנה החורף חם באופן מפתיע", אומר בגזין דלאי, נהג בגמלאות בן 86 ואב לשמונה, בעודו מחמם את ידו מעל האש בחנותו של קצב, בשעת אחר הצהריים של יום שמשי אך קפוא.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

למרות הקור המקפיא במונגוליה, מחקרים מלמדים שגם היא מתחממת, כמו שאר העולם: הטמפרטורה הממוצעת בה עלתה ביותר משתי מעלות צלזיוס ב-40-

50 השנים האחרונות. זהו שינוי דרמטי: העלייה העולמית הממוצעת של טמפרטורות היא בשיעור של כמעלה אחת.

 

דמדינג'י נורג'מה, בת 84, חיה בבית עץ מסורתי מונגולי באולן באטור, אבל עדיין עורגת לשדות המראה שבהם רעתה פעם את הבקר שלה. "אני חושבת שהחורף טוב", היא אומרת, "כי החורף הופך אותנו לחזקים יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
צעירה מונגולית מתגוננת מהקור העז
צילום: AFP
מומלצים