השיטה המפתיעה לטיפול בדליפת שתן
מתקשים להתאפק בהטלת שתן? מרגישים דחף תמידי להגיע לשירותים? סובלים מדליפת שתן? טיפול מקומי של הזרקת בוטוקס לשלפוחית השתן עשוי לסייע בהקלת הסימפטומים. כירורג בכיר מסביר מתי לפנות ואיך זה מתבצע
הבוטוקס כבר מזמן לא מיועד רק לטיפול בקמטים. בשנתיים האחרונות יותר ויותר גברים ונשים מזריקים בוטוקס כפתרון לסימפטומים של שלפוחית רגיזה.
עם הגיל עולה משמעותית מספר האנשים הסובלים משלפוחית רגיזה. מדובר בגברים ונשים הסובלים מדחף תמידי בהטלת שתן, קושי בהתאפקות, דליפת שתן ובעיות נוספות הקשורות בשלפוחית השתן.
עוד כתבות במדור 60 פלוס:
מחקר: תרגול מדיטציה מאט הזדקנות המוח
שום בצל ודלעת: הסגולות הבריאותיות בירקות
יוגה נשית: 5 תרגילים לבריאות ויציבות גם בגיל 60+
כאשר תרופות רגילות אינן מסייעות בהקלה ושיפור המצב אפשר לשקול טיפול בהזרקות בוטוקס לשלפוחית השתן. הטיפול נמצא מועיל ומקל על הסימפטומים השונים. מדובר בטיפול מקומי המתאים לגברים ולנשים שיש לחזור עליו אחת לשלושה עד שישה חודשים.
מרפה שרירים
בוטוקס הוא שם מסחרי לחומר בשם בוטולינום טוקסין. בוטוקס משמש להרפיה של שרירים ולרוב משמש ברפואה הקוסמטית בטיפול נגד קמטים באזור הפנים.
במקרה של שלפוחית השתן בוטוקס יכול להרפות את שריר השלפוחית, כתוצאה מכך הצורך בהטלת שתן והדחף לדליפת שתן יצטמצמו ויפחתו.
למי מתאים הטיפול
טיפול הזרקת בוטוקס לשלפוחית השתן מתאים לגברים ולנשים אשר מטילים שתן בתדירות גבוהה או שקשה להם להתאפק במתן שתן, במיוחד במהלך היום והלילה. במקרים מסוימים תתבצע בדיקה אורודינמית במטרה לבחון האם קיים גורם אחר שאחראי לתסמינים.במידה ונמצא כי שלפוחית השתן מתכווצת בצורה תקינה ניתן להתחיל עם טיפול תרופתי להרגעת שרירי השלפוחית. מדובר בתרופות אנטיכולינרגיות בעלות אחוזי הצלחה נמוכים ותופעות לוואי שגורמות למטופלים להפסיק את הטיפול לאחר תקופה קצרה יחסית. במקרים בהם הטיפול התרופותי כשל ניתן לבצע טיפול בעזרת בוטוקס.
לפני ההחלטה על טיפול בבוטוקס כדאי לדעת כי טיפול בבוטוקס הוא יומי, כלומר ההגעה והשחרור למחלקה בבית החולים מתבצעים לרוב באותו היום. יש לשמור על צום מלא (אוכל ושתייה) חמש שעות לפני הטיפול.
כדי לציין כי במקרים של אצירת שתן, כלומר במצב שבו שלפוחית השתן אינה מתרוקנת. ובמצבים נוירולוגים נדירים לא כדאי לטפל בזריקות בוטוקס לשלפוחית השתן.
איך זה מתבצע
ניתן לבצע את הטיפול בהרדמה מלאה או מקומית. בשלב ראשון מבוצעת בדיקה טלסקופית של שלפוחית השתן. הטלסקופ מועבר דרך צינורית השתן אל שלפוחית השתן, כך שאין צורך בביצוע כל חתך. הבדיקה כוללת בחינה של השלפוחית ורק לאחר מכן מוחדר בוטוקס לדופן השלפוחית בעזרת מחט מיוחדת באמצעות הטלסקופ.
חלק קטן מהמטופלים (4%) עלול לסבול משיתוק של השלפוחית לתקופה קצרה לאחר הטיפול. שיתוק שכזה מצריך ריקון של השלפוחית על ידי קטטר או צנתור עצמי למשך תקופה קצרה.
השיפור מגיע מיד
במבחן התוצאה, כלומר מתי מרגישים הקלה, התשובה מגיעה די מיד. זמן קצר לאחר הטיפול בבוטוקס ניתן לאכול ולשתות. במידה ומרגישים טוב משתחררים הביתה עוד ביום הטיפול.
חמישה ימים לאחר הטיפול ניתן לצפות לירידה בצורך ובדחיפות להטלת שתן. תופעות של דליפת שתן שהיו לפני הטיפול צפויות לחלוף לאחריו.
השיפור המשמעותי ביותר בסימפטומים יופיע כשבועיים לאחר הטיפול בבוטוקס, והתוצאות אמורות להימשך לתקופה של בין שלושה עד שישה חודשים. לאחר מכן יש לחזור על הטיפול.
ד"ר גיל לוי הוא כירורג בכיר ומנתח באסיא מדיקל, מומחה בטכניקות מתקדמות בניתוחי רצפת האגן ומנהל היחידה לאורוגינקולוגיה וניתוחי רצפת אגן בבי"ח מעייני הישועה