שתף קטע נבחר

משפחות אומנה הופקרו: "מתחננים לכספים"

משפחות התלוננו כי הן ממתינות שבועות ואף חודשים להחזר הוצאות. בעשור הקודם הטיפול בנושא הופרט. ל-ynet נודע כי לאחרונה ההפרטה העמיקה וכוללת כעת גם טיפול בילדים עם מוגבלויות. "ישראל מתנערת"

"אני ואשתי מחכים לתשלומים על בתי ספר לילדים כבר ארבעה חודשים", סיפר אביב (שם בדוי) מאזור המרכז. לצד גידולם של שני ילדיהם הביולוגיים המוגדרים ילדים עם צרכים מיוחדים, בני הזוג משמשים הורי אומנה לשני ילדים "מיוחדים", כלשונו. "לילדים כאלה יש צרכים מרובים שעולים כסף, והעיכוב גורם לקשיים כלכליים שבעקבותיהם נאלצנו לקחת הלוואה מהבנק", סיפר.

 

משרד הרווחה חייב על פי חוק להעביר תשלומים חיוניים לילדים בסיכון גבוה שהוצאו מבתיהם ומטופלים במשפחות אומנה. ל-ynet נודע כי לפחות בכמה מקרים מתעכבים תשלומים אלה במשך שבועות ארוכים ובמקרים מסוימים גם חודשים. עוד נודע כי בשנה האחרונה הופרטו גם שירותי אומנה רגישים לילדים עם מוגבלויות וצרכים מיוחדים, ולדברי כמה משפחות הדבר פגע בטיפול בילדים.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות

בן לניצולי שואה הוסיף את השם בוזגלו לשם משפחתו

חפרן בלתי נלאה: דורבן גילה נר בן 1,400 שנה

חורף חם בעיר הבירה הקרה בעולם: "רק" 34°-

תובע את אגד בגלל צפיפות: "זה עולם שלישי"

 

משפחות ששוחחנו איתן סיפרו כי בעקבות ההפרטה קוצץ תשלום ההוצאות עבור חלק מצורכי הילדים באמצעות הורדת תקרת ההוצאה. כך נפגע התקציב הניתן למשפחות, שגם כך לא עודכן, באופן משמעותי זה שנים. גורמים בתחום האומנה אישרו כי נרשמה ירידה בהיקף התשלומים לחלק מהמשפחות, אך הדגישו מנגד כי במקרים רבים התשלום דווקא גדל. לפי אותם גורמים, ההפרטה הביאה להסדרה של התחום שהיה פרוץ.

 

אילוסטרציה (צילום: דלית שחם) (צילום: דלית שחם)
אילוסטרציה(צילום: דלית שחם)
  

לדברי אביב, "אנחנו מדברים על הצרכים הבסיסיים ביותר, ואם אנחנו לא מקבלים החזרים אז הטיפול יכול להיפגע. הזוי לחשוב שאנחנו צריכים לממן את מדינת ישראל הגדולה שעושה עבודה לא טובה בטיפול במשפחות האומנה". 

 

הוא סיפר כי ההפרטה הנוספת פגעה במשפחה. "גידול של משפחה כמו שלנו כולל הרבה קבלה ונתינה של אהבה לצד תעצומות נפש, אבל יש גם הוצאות גדולות", הסביר. "בשנה האחרונה אני מרגיש שאני צריך לרוץ אחרי העמותה ולהתחנן כדי לקבל החזרים על הוצאות בסיסיות כמו תשלומים לבתי ספר שאושרו אוטומטית טרם ההפרטה כשהכתובת שלנו הייתה משרד הרווחה. זה מגוחך שמדינת ישראל מתנערת מהמחויבויות הכי בסיסיות שלה. מה השלב הבא: יפריטו את צה"ל?". 

 

בראשית העשור הקודם הופרטו שירותי האומנה שבמסגרתם מטופלים אלפי ילדים בסיכון גבוה שהוצאו מבתיהם, ומשרד הרווחה, שניהל בעבר את הטיפול בנושא באמצעות המחלקות לשירותים חברתיים ברשויות המקומיות, הפך לגוף מפקח בלבד על ארבעה ארגונים ועמותות שעוסקים בנושא.

 

לא ברור מדוע הופרטו שירותים חברתיים בנושא כה רגיש שאמור להיות בליבת העשייה של משרד הרווחה, אך כעת מתברר עוד כי בשנה האחרונה הופרטו שירותי אומנה נוספים הניתנים לילדים עם מוגבלויות וצרכים מיוחדים שעד כה היו באחריות המשרד.

 

"משרד הרווחה נעלם מהמגרש"

אבנר, הורה אומנה אחר לשתי בנות מירושלים, סיפר כי במהלך 2014 סבל מפעם לפעם מעיכובים של שבועות בקבלת ההחזרים. "ההפרטות הללו הן ביזיון", אמר. "זה כאילו משרד הרווחה נעלם מהמגרש הכי חשוב שלו והשאיר את ניהול התחום לעמותות. בפועל הרגשנו שמשרד הרווחה זנח את הטיפול בנו, כאילו הוא מפחד מהעמותות, והפקיר אותנו ואת הילדים".  

אבנר ()
אבנר

התשלומים החיוניים הם תשלומים המשמשים לכיסוי הוצאותיהם הבסיסיות של הילדים ושאותם מעביר משרד הרווחה למשפחות האומנה באמצעות עמותת "אור שלום".

 

ההיקף המלא של העיכובים ומספר המשפחות והילדים שלא קיבלו את התשלומים לא ברור, שכן בעמותה סירבו למסור פרטים על כך. במשרד הרווחה, שאמור לשמש רגולטור ולפקח על פעילות העמותות, לא טיפלו, לפחות בחלק מהמקרים, בעיכוב בתשלומים, ולא ברור אם ידעו עליהם טרם פנייתנו.

 

ממשרד הרווחה והשירותיים החברתיים נמסר כי נערכה בדיקה מקיפה. "משרד הרווחה והשירותים החברתיים נמצא בפיקוח ומעקב מתמיד על שירותי האומנה בישראל", אמרו. "חשוב לציין כי דמי ההחזקה עבור הילד במשפחת האומנה שולמו בזמן, העיכוב חל בהחזר התשלום עבור הוצאות מיוחדות. עיכוב זה נבע מכך שהמחלקה לשירותים חברתיים ברשות המקומית לא העבירה את נתוני השמתו של הילד בזמן, דבר זה גרר עיכוב בתשלום ל'אור שלום'.

 

"יחד עם זאת, תנאי ההסכם בין משרד הרווחה ל'אור שלום' קובעים כי מיום קבלת בקשת המשפחה לתשלום ההוצאות המיוחדות יש לשלמן תוך 45 יום, וגם במקרה זה התשלום בוצע תוך 45 יום".

 

לא ברור מדוע המשרד התייחס למקרה מסוים שפרטיו לא הועברו ושבכל מקרה לפי בדיקתנו מדובר בפרקי זמן העולים על חודש וחצי. עוד נמסר ממשרד הרווחה: "מדובר באומנה טיפולית של 'אור שלום' ולכן יש לפנות אליהם לקבלת תגובה, כיוון שדמי ההחזקה בתוספת ההוצאות המיוחדות משולמות על ידי העמותה".

 

לגבי הפרטת שירותי האומנה וההפרטה הנוספת של שירותי אומנה לילדים עם צרכים מיוחדים נמסר: "תחום משפחות האומנה הופרט על מנת להרחיב את מספר משפחות האומנה שיוכלו להתאים בתחום רגיש זה ועל מנת שלילדים באומנה תהיה תוכנית טיפולית מעמיקה יותר אשר תהיה במעקב ובפיקוח אחיד. צעד זה הוכח כנכון, ובעקבותיו רמת הטיפול של העובדים הסוציאליים המטפלים במשפחות עלתה".

 

אריק רוזנטל, דובר "אור שלום", מסר בתגובה לדברים: "הטענה כי משפחות ממתינות במשך חודשיים להחזרים כספיים אינה מדויקת. בפועל, מתוך מאות משפחות האומנה של 'אור שלום' ברחבי הארץ משפחות אחדות אכן לא קיבלו החזרים כספיים עבור הוצאותיהן בימים האחרונים, וזאת מסיבות טכניות ופרוצדורליות בלבד. בימים הקרובים יועבר הכסף למשפחות אלה".

 

גם במשרד הרווחה טענו כי אין משפחות שממתינות מעבר לתקופה של חודש וחצי (תקופת הזמן המרבית לתשלום המופיעה בתנאי המכרז של העמותות). מהשירות לאומנה במשרד הרווחה, שאמור לפקח על שירותי האומנה שהופרטו, אף הציעו ל-ynet לדווח על מקרים של עיכוב בתשלום. "אם בידך תלונה קונקרטית על משפחה שלא שולם לה תוך 45 יום, נבקש לבדוק זאת מיידית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
(אילוסטרציה)
צילום: הרצל יוסף
מומלצים