שתף קטע נבחר

הקונגרס לאובמה: אלה התנאים להסכם גרעין

367 חברי בית הנבחרים משתי המפלגות, המהווים יותר משני שליש מהקונגרס, חתמו על מכתב שנשלח לנשיא, ובו התנאים שלהם לתמיכה בהסכם עם איראן. על הפרק: מניעה של ייצור פצצה וגישה למתקנים

יותר משני שליש מחברי בית הנבחרים האמריקני חתמו על מכתב שנשלח לנשיא ארצות הברית, ברק אובמה, ובו הם מתריעים מפני חתימה על הסכם עם איראן שישאיר לה אפשרות לייצר נשק גרעיני. "הקונגרס חייב להיות משוכנע בתנאים למניעת כל מסלול לפצצה", כתבו חברי בית הנבחרים, "ורק אז יוכל הקונגרס לשקול הסרה כוללת של הסנקציות".

  

אובמה לאיראנים: הזדמנות פז לפתרון המשבר

 

367 חברי בית הנבחרים משתי המפלגות הדמוקרטית והרפובליקנית, שלחו מכתב שבו הם הבליטו את התנאים שלדעתם חייבים להיות תנאי להסכם גרעין. יוזמי המכתב הם יו"ר ועדת החוץ של בית הנבחרים הרפובליקני אד רויס מקליפורניה והדמוקרטי הבכיר אליוט אנגל יהודי מניו-יורק.

 

במכתב כותבים חברי הקונגרס כי הסכם כולל וסופי חייב להגביל את התשתית הגרעינית של איראן בצורה שתמנע מהאיראנים נתיב לגרעין ושהסכם חייב להיות לתקופה ארוכה. "טהרן נכשלה לגלות את העבודה שלה בעבר לקראת הפצצה ואם לא תהיה הבנה מלאה של הפעילות הצבאית בעבר הקשורה לגרעין, יהיה בלתי אפשרי לקהילה הבינלאומית לשפוט בביטחון את נקודת הפריצה העתידית לגרעין".

נשיא ארה"ב בקונגרס, ארכיון (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא ארה"ב בקונגרס, ארכיון(צילום: AP)
 

חברי בית הנבחרים כתבו לאובמה ש"פעולות סודיות רבות של איראן וחוסר הגמישות שלה, מונעת כל אמון בה". בגלל פעולות ההטעיה של איראן, כל הסכם חייב לכלול מגבלות שניתנות לוודא במשך עשרות שנים. הם מציעים שנציגי שש המעצמות יקבלו מחויבויות מקסימליות לשקיפות של איראן ובכלל זה גישה למתקנים חשודים תוך התרעה קצרה.

 

במכתב מובהר לנשיא שאם יושג הסכם עם איראן, חברי בית הנבחרים דורשים להיות מעורבים מלאים בו. "הסכם קבע עם איראן להסרת הסנקציות של הקונגרס, יחייב חקיקה חדשה . בבדיקת הסכם כזה, הקונגרס חייב להיות משוכנע בתנאים למניעת כל מסלול לפצצה ורק אז יוכל הקונגרס לשקול הסרה כוללת של הסנקציות".

המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי (צילום: AP) (צילום: AP)
המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי(צילום: AP)

בסוף השבוע הופסקו השיחות בין המעצמות לאיראן בשל מותה של אמו של נשיא איראן חסן רוחאני. מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ניסה לשדר אופטימיות כשאמר בשבת כי חלה התקדמות משמעותית בשיחות וכי הגיע העת להחלטות קשות.

 

גם נשיא איראן חסן רוחאני העביר מסר למערב כשאמר כי ניתן להגיע להסכם סופי שיוביל לסיום המחלוקת. "בסבב השיחות הנוכחי עלו דגשים שיכולים להוביל להסכם סופי", אמר רוחאני לסוכנות הידיעות האיראנית הרשמית IRNA והוסיף: "אני מאמין שאפשר להגיע להסכם ואין סוגיה שלא נוכל לפתור".

 

מסר תקיף יותר נשמע מפיו של המנהיג הרוחני העליון של איראן, עלי חמינאי, שאמר במסר לשנה הפרסית החדשה בהתייחס לסוגיית הגרעין כי "הסרת המצור המוטל על איראן צריכה להיות חלק מההסכם בעניין הגרעין ולא תוצאה של ההסכם".

  

בנוסף, תקף חמינאי את דברי נשיא ארה"ב לעם האיראני: "אובמה דיבר במסר שלו על דברים שקריים כשטען שיש מי שלא רוצה בהסכם. אין באיראן מישהו שלא רוצה פתרון מדיני, אך אנחנו דוחים את מדיניות ההכנעה שמפעיל הצד השני"

 

מחלוקת בין צרפת לארה"ב

ברקע דיווחו כלי תקשורת בעולם על מחלוקת בין צרפת לארצות הברית. עיתון ה"גרדיאן" הבריטי דיווח כי פיצול הדעות החד ביותר בקרב המעצמות נרשם בין פריז לוושינגטון, זאת לאחר שהאחרונה הציעה תוכנית להסרה הדרגתית של הסנקציות על איראן בתמורה לפעולות קונקרטיות מצדה לצמצום תוכנית הגרעין. צרפת לעומת זאת רוצה להציע הסרה סמלית בלבד של צעדי הענישה נגד הרפובליקה האיסלאמית.

 

שר החוץ הצרפתי לורן פביוס אמר בשבת בראיון לתחנת הרדיו "אירופה 1" בהתייחסו לשיחות הגרעין בלוזאן שבשוויץ כי ארצו מעוניינת בהסכם שיבטיח ערובה לכך שטהרן לא תוכל לפתח פצצת אטום. "צרפת רוצה הסכם, אבל הסכם איתן שייתן ערובה אמיתית לכך שאיראן תוכל להשתמש בגרעין למטרות אזרחיות ולא לפיתוח פצצות אטום", אמר פביוס.

  

גורמים דיפלומטיים מסרו כי שר החוץ הצרפתי התקשר למשלחת הצרפתית בלוזאן כדי לוודא שלא יעשו ויתורים נוספים ולעמוד על כך שהסנקציות של האו"ם יוסרו אך ורק אם איראן תעניק הסבר מלא לכל הראיות שמצביעות על כך שהיא התקדמה בפיתוח ראשי נפץ גרעיניים.

 

שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב הודיע כי סבב שיחות הגרעין הבא מול איראן יחל ביום חמישי. תאריך היעד לחתימה על הסכם מסגרת בין איראן לבין ששת המעצמות חל בסוף חודש יוני, והצדדים מקווים להגיע להסכמה עד סוף החודש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נשיא ארה"ב ברק אובמה
צילום: רויטרס
מומלצים