למרות ההתנצלות: "אי אפשר להתעלם מאמירות נתניהו"
ראש הסגל בבית הלבן דניס מקדאונה התייחס בנאום כנס ג'יי סטריט להערות שהשמיע ראש הממשלה ואמר: "הערותיו מטרידות והשינויים בגרסתו מטילים ספק במחויבותו". לממשלה החדשה קרא: "סיום הכיבוש יביא להתחזקות ישראל"
מסר לנתניהו מהאיש הקרוב ביותר לנשיא אובמה: בנאום בפני השדולה הליברלית היהודית ג'יי סטריט קרא אמש (יום ב') ראש הסגל בבית הלבן דניס מקדאונה לממשלת ישראל החדשה שתקום לפעול לפתרון שתי מדינות. עם זאת, לגבי ההערות שהשמיע ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר מקדאונה: "אי אפשר להתעלם מהאמירות. השינויים בגרסתו מטילים ספק במחויבות שלו לפתרון".
"הכיבוש שהחל בשנות 1967 חייב להסתיים. לפלסטינים יש זכות לחיות במדינה ריבונית משלהם. ישראל לא יכולה לשלוט בעם אחר לנצח. ישראל תהיה חזקה יותר אם הכיבוש יסתיים", אמר מקדאונה, שנחשב ליד ימינו של הנשיא האמריקני ברק אובמה.
מקדאונה הזהיר את ישראל מיישום מהלכים חד-צדדיים של ממשלה ימנית צרה, אם תקום כזו, כמו סיפוח שטחי יהודה ושומרון. "סיפוח יהיה רע ובלתי חוקי, וזה רק יגרום לבידוד גדול יותר של ישראל ולחרמות".
ראש הסגל בבית הלבן התייחס בדבריו גם להתבטאויות שהשמיע ראש הממשלה בנימין נתניהו ערב הבחירות, בהן שמדינה פלסטינית לא תקום בזמן כהונתו, אמירה שהספיק נתניהו לחזור בה, וגם ההתבטאות שלו לגבי "נהירת ערבים לקלפי" ביום הבחירות.
לדברי מקדאונה, הממשל האמריקני לא יכול להתעלם מההערות שהשמיע נתניהו. "אנחנו לא יכולים פשוט להתנהג כאילו הדברים הללו לא נאמרו", הוא הבהיר. "הערותיו מטרידות מאוד והשינויים בגרסתו מטילים ספק במחויבותו לפתרון שתי המדינות".
מקדאונה הבטיח שממשל אובמה יתמוך בשמירה על היתרון האיכותי של ישראל וארה"ב תעשה כל שביכולתה בשיתוף פעולה ביטחוני ומודיעיני. מקדאונה הדגיש כי אובמה לא מתכוון לוותר בפחות משנתיים שנותרו לכהונתו להשיג פתרון של שלום. "ארה"ב לא תפסיק לעולם לעבוד למען הפתרון הזה. יחסינו עם ישראל עמוקים ויימשכו לעולם. לא משנה מי יוביל את ישראל, המחויבות הביטחונית לעולם לא תיפסק".
לאחר שנתניהו אמר כי הוא מצטער על דבריו כלפי ערביי ישראל, בבית הלבן הבהירו כי עמדתם בנוגע להערכה מחדש של מדיניות ארה"ב במוסדות האו"ם עומדת בעינה. דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט אמר כי התהליך נמשך וארה"ב קשובה למה שנאמר בישראל ולקואליציה שתוקם. "נמשיך לשמור על ערוצי תקשורת בדרגים השונים ונקשיב לידידינו הישראלים כשתוקם הקואליציה. גם המחויבות של ארה"ב לביטחון ישראל ולשיתוף הפעולה הצבאי והמודיעיני תימשך".
ארנסט גם התייחס להחלטה האמריקנית להחרים את מועצת זכויות האדם כמו ישראל. "זו לא הפעם הראשונה שארה"ב מסרבת להשתתף במועצה בגלל ההחלטות נגד ישראל. זה משקף את היחסים הטובים בין המדינות".
בתדרוך נוסף שנערך אמש הבהירה סגנית דוברת מחלקת המדינה מרי הארף כי הממשל האמריקני לא יאפשר לבודד את ישראל ויתנגד לכל פעולה שמקורה בדעות קדומות נגד ישראל. לדבריה, הדרך הטובה ביותר לפתור את הבעיה הפלסטינית היא משא ומתן בין הצדדים. הארף סירבה להתייחס לאפשרות שארה"ב תימנע מהטלת וטו במועצת הביטחון בהצבעה על ההצעה הפלסטינית.
Read this article in English