שתף קטע נבחר
 

הדולר צונח; האוצר ניצל את התחזקות השקל

החלטת בנק ישראל להשאיר את הריבית על כנה הורידה את שער הדולר בכ-2.3%. מי שהחליט לנצל את התחזקות השקל הוא משרד האוצר: הודיע על שתי עסקאות גידור ראשונות לחוב הישראלי לשנת 2015, שיאפשרו למדינה לפרוע במועד עתידי חוב של הממשלה שנקוב בדולרים, על פי שער הדולר הנוכחי

הדולר צנח היום (ג') בכ-2.3% מול השקל, ושערו היציג נקבע על 3.926 שקלים. הרקע לירידה החדה בשער דולר הוא החלטת בנק ישראל מאתמול, שלא להוריד את הריבית במשק מרמתה הנוכחית של 0.1%.

 

בשבוע שעבר זינק הדולר מול שקל בשיעור חד, על רקע הודעה של הבנק הבריטי HSBC כי הבנק יוריד את הריבית לשיעור שלילי ויכריז על תכנית לרכישת אגרות חוב של ממשלת ישראל במטרה להחליש את השקל.

 

ההערכה של HSBC זכתה לאמון המשקיעים, בין היתר בשל העובדה שהבנק ציטט בהודעתו נתונים מספריים מפורשים של יעדי תכנית רכישות האג"ח. נתונים אלה גרמו למשקיעים רבים להאמין שהבנק קיבל מידע פנימי מבנק ישראל, וכי הודעתו מבשרת על כך שהשקל ייחלש משמעותית בחודשים הקרובים.

 

נטיית לב זו של המשקיעים הביאה למכירה מהירה של שקלים ולהיחלשות של שקל מול כל המטבעות הזרים. אתמול, עם זאת, התברר כי התחזית של HSBC הייתה שגויה, לפחות לעת עתה. הוועדה המוניטרית של בנק ישראל הותירה את הריבית ברמתה הנוכחית וחטיבת המחקר של הבנק פרסמה הערכה שלפיה רמה זו תישמר עד סוף 2015. בתגובה, החלו משקיעים לרכוש מחדש שקלים, בניסיון לנצל את הירידה במחירו בימים שקדמו להחלטת הריבית.

 

עסקאות גידור במיליארד דולר ב-2014 

מי שהחליט לנצל את התחזקות השקל, היום ובתקופה האחרונה בכלל, הוא משרד האוצר. באוצר הודיעו היום כי הם ביצעו שתי עסקאות גידור ראשונות לחוב הישראלי לשנת 2015, לאחר עסקאות דומות בהיקף של כמיליארד שקל בשנת 2014.

 

עסקאות אלה נועדו לאפשר למדינה לפרוע חובות עתידיים הנקובים במטבע חוץ, לפי שער השקל שנהוג בנקודת הזמן שבה בוצעה העסקה. האוצר מבצע עסקאות כאלה כאשר השקל חזק במיוחד, על מנת להגן על קופת המדינה מפני תרחישים עתידיים שבהם השקל עלול להיחלש.

 

העסקאות שבוצעו היום הן עסקאות מסוג "פורוורד". בעסקאות אלה מתחייב האוצר להעביר לצד השני בעסקה, לרוב בנק ישראלי, סכום נקוב של שקלים במועד עתידי, לרוב המועד שבו אמור האוצר לפרוע חוב בחו"ל. תמורת אותם שקלים מתחייב הצד השני להעביר לאוצר דולרים, לפי השער הנקוב ביום ביצוע העסקה, כלומר, היום.  

 

כך מבטיח האוצר שהוא יפרע את החוב הדולרי לפי השער הנקוב היום, כאשר בתמורה הוא משלם לצד השני בעסקה ריבית. עסקאות מסוג זה פועלות גם לריסון ההתחזקות של השקל מפני שהצד השני בעסקה ממהר לרכוש את הדולרים שהבטיח לאוצר כבר בעת ביצוע העסקה, על מנת ליהנות גם הוא מהשער הנוח.

 


פורסם לראשונה 24/03/2015 15:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים