שתף קטע נבחר

 

משמחים לבב: יקבי השומרון מככבים בעולם

תנאי מזג אוויר וקרקע, לצד תרבות שתיית יין חדשה, הם סוד ההצלחה של יקבים וכרמים שהוקמו בעשור האחרון בהרי השומרון, שכבר זוכים להכרה בינלאומית. "לא הצלחנו למכור את הענבים, אז החלטנו להכין את היין בעצמו", מספרים הייננים. "היום כבר לא שותים יין פטישים לקידוש - רוצים איכות"

איכות הקרקע בהרי השומרון ושינויים בתרבות הצריכה של ציבור המתנחלים הובילו בעשור האחרון להקמתם של יקבים וכרמים שנמצאים בשיא פריחתם לקראת חג הפסח. לצד אידיאולוגיה ("יישוב הארץ") וחזון ("קירוב לבבות"), זוכים יינות השומרון למדליות והכרה בינלאומית בתחרויות יוקרתיות בעולם.

 

ביקב טורא, "הר" בארמית, שביישוב רחלים הסמוך לאריאל, ייצרו בשנה החולפת כ-56 אלף בקבוקים, פי שניים משנת 2013 שבה יוצרו כ-26 אלף בקבוקים. "אחרי שהתחתנו לפני 20 שנה, עברנו להתגורר בהר ברכה ושתלנו גפנים", סיפרה ורד בן סעדון, שהקימה את היקב עם בעלה ארז בשנת 2003. "באותם הימים לא האמנתי שיהיה לי יום אחד יקב – הכול התחיל בגלל פוליטיקה. בגלל שלא הצלחנו למכור את הענבים, כי על התווית היה רשום 'הר ברכה', החלטנו להכין את היין בעצמנו".

בציר השומרון על רקע הגבעות (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
בציר השומרון על רקע הגבעות(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)
 

הכרם, שלפני עשור התפרס על פני 20 דונם בלבד, מתפרס היום על פני 560 דונם שאותם שוכרים מהמדינה בני משפחת בן סעדון לאחר שבדקו שעל הקרקע אין דרישת בעלות של פלסטינים. "באים לכאן אנשים מכל הארץ, תיירים וישראלים, יהודים ונוצרים, וגם כאלה שעוברים ביישוב בדרך לשכם. הרבה לא הגיעו לאזור במשך שנים רבות בגלל סטיגמות, ואני מאמינה שביקור ביקב משנה תודעה. הדור היום מתחבר לעבר ורוצה להרגיש את הארץ", אמרה ורד.

 

את מותג היוקרה של טורא, "Mountain Peak" (פסגת ההר), כבר אי אפשר להשיג בחנויות לאחר שאזל מהמלאי. למרות מחירו הגבוה יחסית (62 דולרים, או 199 שקלים), הוא יצר לעצמו קהל לקוחות נאמן מישראל, ארצות הברית, קנדה ואנגליה, שמחכים בכל שנה לשיווקו מחדש.

 

לא רק יין פטישים לקידוש

סוד הצלחת גידול הגפנים בשומרון נובע מתנאי מזג האוויר באזור, סוג הקרקע, והעובדה שהרי השומרון מתנשאים לגובה של מעל 800 מטרים. הבדלי הטמפרטורות בין היום ללילה, שיכולים להגיע לעתים להפרש של 15 מעלות, עוזרים לגפנים בתהליך הגידול.

 

"אבא שירת באזור הזה בצבא והחליט לגור כאן מתוך אידיאולוגיה", סיפרה טוהר לביא, בת 18, שאביה ניר בנה את היקב בהר ברכה. "מאז שאני קטנה אני חייה את עולם היין ואוהבת את התחום הזה מאוד. בגלל שהיו מגיעים לכאן תיירים מכל העולם, אני גם מדברת אנגלית מגיל קטן מאוד".

יקב טורא (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
יקב טורא(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)
 

בחצר בית משפחת לביא בהר ברכה מוצבות חביות מנירוסטה ומעץ שבהן מאכסנים את מאות הליטרים שמופקים מגפני המשפחה ביישוב. "בשנת 2002 הוצאנו את היבול הראשון לכרמל מזרחי (כיום יקבי כרמל), ובגלל שראינו שהיין משובח, אבא הלך ללמוד יינות כי רצינו להכין יין בעצמנו", סיפרה טוהר.

 

היקב שנבנה בשנת 2007 הוציא באותה השנה כ-3,000 בקבוקים ובשנה שעברה כבר הוציא כ-40 אלף. "היום אנחנו מגדלים גפנים על 80 דונם ויש לנו עוד 40 דונם שעדיין נמצאים בשנות 'ערלה' (איסור על אכילת פירות העצים בשלוש השנים הראשונות לנטיעתם)".

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)
 

היין שמשווק בישראל ובארה"ב, זכה בפרסים יוקרתיים, אך טוהר רואה ביקב המשפחתי חזון. "העסק מאחד אנשים ובעיקר כאלה ששונים מאיתנו", אמרה. "אנחנו רוצים להיות בהר ושכולם יכירו אותנו".

 

בחוות גבעות עולם של אברי רן, על רכס איתמר, מגדלים גפנים על שטח שמתפרס על פני 210 דונם שאותם התחילו לבצור בשנת 2012. "עד עכשיו הוצאנו 1,200 בקבוקים והתגובות משבחות", אמר דוד ג'קסון שאחראי על גידול הגפנים בחווה. את הענבים שולחים באיתמר ליקב בשילה ועל היין שנוצר מוטבעת התווית של גבעות עולם. "התוכנית הסופית היא להקים כאן יקב ומקווים שנוכל לעשות את זה בשנים הקרובות".

 

ג'קסון, שמעיד על עצמו כחובב יינות מושבע, סיפר כי בשנים האחרונות חל שינוי משמעותי בתרבות הצריכה של יינות בקרב מתנחלים ודתיים. "תרבות של שתיית יין מתפתחת גם אצלנו. היום כבר לא שותים יין פטישים לקידוש, כי אנשים רוצים יין איכותי. משפחה היום תוציא 100 שקל לבקבוק ליין לקידוש ואפשר לראות את זה בחנויות. יש גם מודעות למחלות לב ואומרים שיין משמח לבב אנוש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
"משמח לבב אנוש". בציר שומרון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים