"במסלול התנגשות". האיחוד האירופי נגד הממשלה החדשה
לידי ynet הגיע הדו"ח המלא שיוגש לאיחוד האירופי ובו שורה של המלצות שנועדו ללחוץ על ישראל לשוב למו"מ עם הפלסטינים. מלבד הסנקציות נגד סחורה מההתנחלויות, מומלץ לחזק את מזרח ירושלים לקראת הקמת מדינה פלסטינית. הדיפלומט תקף את נתניהו: "על ההערות שהשמיע צריך להגיב"
תוצאות הבחירות בישראל נותנות את אותותיהן בזירה הדיפלומטית והאיחוד האירופי כבר מתכנן שורת צעדים מדיניים קשים: לאחר פרסום חלקים מדו"ח חסוי של האיחוד ב"גרדיאן" הבריטי ביום שישי האחרון, לידי ynet הגיע היום (ד') הדו"ח המלא, שכולל בתוכו המלצות שנועדו ללחוץ על הממשלה הבאה שתקום כדי שזו תשוב לשולחן המשא ומתן עם הפלסטינים.
גורם דיפלומטי באיחוד האירופי אומר ל-ynet אמר כי סיכוי לא קטן שההמלצות, שכעת יצטרכו באיחוד להחליט אם ליישמן, ייצאו לפועל במיוחד לאור התנהגותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו וההערות שהשמיע במהלך קמפיין הבחירות.
"אנחנו נמצאים במסלול התנגשות", אמר הדיפלומט האירופי. "זה ברור לכולם בבריסל (מקום מושבן של מוסדות האיחוד – א"ל) שעל ההתבטאויות הללו צריך להגיב". הדיפלומט התייחס בדבריו לאמירת נתניהו שלא תקום מדינה פלסטינית במהלך כהונתו, אמירה שחזר בה וכן לקריאה ביום הבחירות להצביע משום "שערבים נעים בכמויות אדירות לקלפי", שעליה התנצל.
לדבריו, האיחוד האירופי לא "קונה" את ההבהרות שפרסם נתניהו נמיד לאחר הבחירות. הוא הוסיף כי אירופה מעוניינת לקיים יחסים טובים עם ישראל, אך מבחינתה ישראל מסתיימת בקו הירוק. "אם ישראל תמשיך במדיניות שלה מעבר לקו הירוק, זה ישפיע על מערכת היחסים בין מדינות אירופה לישראל", הזהיר.
ראשי המשלחות בירושלים וברמאללה ממליצים בדו"ח על יישום צעדים אקטיביים יותר, שיטתיים יותר ובעלי נראות בשטח בנוגע למדיניות האיחוד במזרח ירושלים. מרבית מ-40 ההמלצות שהובאו בדו"ח עשויות להוות בעיה קשה מאוד לישראל. הגורם האירופי רמז כי תוצאות הבחירות בישראל והקמתה הצפויה של ממשלת ימין יביאו ללקיחתן של ההמלצות ברצינות יתרה לקראת יישומן.
מעבר להמשך החרמת הסחורה שמגיעה מההתנחלויות מעבר לקו הירוק, עיקר ההמלצות מבקשות לנקוט כל צעד אפשרי כי לחזק את מזרח ירושלים, שתהיה הבירה של המדינה הפלסטינית שתקום כחלק מפתרון שתי המדינות.
הדו"ח הועבר למוסדות האיחוד בבריסל ובימים הקרובים יתקיים שם דיון עליו ועל המלצותיו. אלה עיקרי ההמלצות של הדו"ח החסוי המתפרסמות כאן לראשונה:
קידום הפיתוח והתיאום של האסטרטגיה הפלסטינית במזרח ירושלים.
הפעלת לחץ כדי לפתוח מחדש מוסדות פלסטינים במזרח ירושלים.
לחזק את תפקידו של מושל ירושלים ברשות הפלסטינית כנציג אש"ף במזרח העיר.
לתמוך בפתיחה מחדש של האוריינט האוס שנסגר ע"י ישראל ב-2001.
לחזק ולתמוך בבתי החולים במזרח ירושלים בכדי לשמור על קיומם.
לתמוך ולתמוך בארגוני החברה האזרחית כמו קהילות של צעירים שאינן תומכות באלימות, ולארח מפגשים של קבוצות כאלה בקונסוליות הקיימות עד לפתיחה מחדש של המוסדות הללו.
נקיטת צעדים נוספים שנועדו לסמן במדינות האיחוד האירופי מוצרים שמקורם בהתנחלויות.
לשקול נקיטת צעדים נגד מתנחלים אלימים ונגד כאלה הקוראים לביצוע מעשי אלימות.
חיזוק המאמצים שנועדו להגביר את המודעות בקרב תושבים ואנשי עסקים ממדינות האיחוד על הסיכונים הקשורים בפעילות כלכלית או פיננסית בהתנחלויות.
הוצאת דף המלצות לעוסקים בתיירות בכדי שיימנעו מתמיכה בעסקים של מתנחלים הממוקמים במזרח ירושלים.
קריאה לישראל שתסיר את המגבלות על הובלת צומרים ושירותים בין מזרח ירושלים לגדה המערבית.
קריאה לישראל שתפסיק את המגבלה והאפליה נגד איחוד משפחות.
הבטחת נוכחות של אנשי האיחוד האירופי בכל מקרה שישנה סכנה להריסת בית במזרח ירושלים או לפינוי של משפחה פלסטינית מביתה, במיוחד באזור E1 ליד מעלה אדומים, וכן נוכחות גם בדיונים בבתי משפט ישראלים בעתירות נגד הריסות בתים או פינוי משפחות פלסטיניות מבתיהן.
להבטיח התערבות של אנשי האיחוד האירופי בכל מקרה של פלסטיני שנעצר בגין פעילות פוליטית או פעילות חברתית או תרבותית לא אלימה.
מתן סיוע משפטי למשפחות פלסטיניות שביתן צפוי להיהרס.
הימנעות ממפגש עם אישים ישראלים רשמיים אם משרדיהם ממוקמים במזרח ירושלים.
עריכת אירועים רשמיים של האיחוד, ככל שמתאפשר, במזרח ירושלים.
אירוח אישים פלסטינים רשמיים במשרדי האיחוד במזרח ירושלים.
להשתדל ולהימנע מליווי של אישים ישראלים או מליווי ביטחוני ישראלי בביקורים במזרח ירושלים או בעיר העתיקה.
חיזוק הפיתוח הכלכלי של מזרח ירושלים וקריאה לפתיחה מחודשת של לשכת המסחר הערבית בה.
הבעת דאגה עמוקה מהיעדר תשתיות ושירותים הולמים במזרח ירושלים.
קריאה לישראל לאשר את תוכנית הלימוד הפלסטינית בבתי ספר במזרח העיר.
לספק סיוע בכדי להבטיח שהפלסטינים נכללים בתוכניות הפיתוח האורבניות במזרח ירושלים.
קריאה לישראל שתקל על מדריכי תיירים פלסטינים לעבוד בירושלים.
בדו"ח מצוינת שנת 2014 כאחת השנים הקשות ביותר שעברו על ירושלים מאז סיומה של האינתיפאדה השנייה. הדו"ח, שנכתב לפני סיום מערכת הבחירות בישראל, מזהיר מפני "מעגל אכזרי של קיטוב ואלימות בעקבות ההתדרדרות המהירה של המצב בשטח.
ראשי המשלחות דורשים בדו"ח כי האיחוד האירופי ישתמש בכל ההזדמנויות שיש לו כדי לקרוא לשלטונות לגבש שינויים דחופים במדיניות הישראלית בירושלים. ההמלצות, כך על פי מחברי הדו"ח, נועדו לשמור על אפשרות פתרון שתי המדינות ונועדו לשמר את הנוכחות הפלסטינית במזרח ירושלים ברמה הפוליטית, התרבותית והכלכלית.