מסלול המכשולים להגנת הגבול המצרי
מכשולים הנדסיים, תעלה למניעת חדירת כלי רכב ועמדות לחימה: בהשקעה של מיליונים חיזק צה"ל את ההגנה מפני מחבלים ומבריחים מסיני. כך זה נראה
בעקבות איומי הטרור שמתפתחים בסיני ותופעת ההברחות האלימות, החלו בצה"ל במבצע למיגון צבאי של יישובי פתחת ניצנה. האירוע בחודש אוקטובר האחרון, שבמהלכו נפצעה מפקדת פלוגה בקרקל במהלך היתקלות עם מסתננים, רק חידד את הצורך בהקמת מעטפת ביטחונית הדוקה יותר באזור. האיום המרכזי כיום הוא מכיוון סיני, מארגון הטרור אנסאר בית אל-מקדס, שלאחרונה הודיע על הצטרפותו לדאעש.
לפני מבצע "צוק איתן" הגזרה הייתה שייכת לאוגדת עזה, אך במהלך המבצע היא הועברה לאחריות אוגדה 80. "פיתחנו תפיסה מבצעית שונה", מסביר סגן אלוף גלעד אברלינג'י, קצין ההנדסה של עוצבת אדום. "חלק מהתפיסה היא חיזוק מרכיבי ההגנה הפיזיים בשטח". בצבא החלו בהקמת מכשולים הנדסיים באזור ובהם גדר, תעלה למניעת חדירת כלי רכב ועמדות לחימה, במטרה לחזק את ההגנה סביב היישובים צמודי הגדר בעקבות מפת האיומים.
החודש החל אימון של פלוגת צמ"ה (ציוד מכני הנדסי), ובמהלכו מתרגלת פלוגת המילואים של אוגדה 80, באמצעות 13 כלי צמ"ה, עבודות הנדסיות לאורך הגבול. זאת כחלק מהפרויקט שעלותו מוערכת בכשישה מיליון שקלים. "הדבר הראשון שעשינו זה לחזק את מרחב קדש ברנע, כי שם היו סיכונים גדולים", מספר סא"ל אברלינג'י. ואכן, ליד היישובים ניתן לראות עמדות טריות המשמשות אזורי תצפית ומיגון עבור כוחות הצבא במקום.
"הקמנו מערך של עמדות המאפשרות לרכב להיכנס לעמדה ולהישאר ממוגן, לתצפת ולבצע ירי", הוסיף סא"ל אברלינג'י. "בנינו מערך של מכשולים בחלק המזרחי של ציר פילדלפי שנועד להגביל את התנועה מהעומק לשטח הגדר, כדי שהגדר תהיה סטרילית מנוכחות שאינה צבאית. במהלך 'צוק איתן' ראינו ירי רקטות שבוצע לעבר קדש ברנע ולכיוון קציעות. היו לנו כאן אירועים אלימים. זה פח"ע בחסות פלילית, מתחיל בהברחה ומסתיים בירי".
אחת הדוגמאות הבולטות למחסור
באמצעי מיגון בשטח הייתה באירוע שבו נפצעה המפקדת מקרקל. "זה קרה בזמן שהיא ניהלה חילופי אש וירי", אומר אברלינג'י. "לא היה לה מקום להסתתר, היא נשכבה על הקרקע, לא הייתה לה עמדה. אם היא הייתה מנהלת את זה מאחורי עמדה עם מיגון, זה היה מאפשר לה לעשות את הפעילות באופן מאובטח יותר".
אם בעבר יכלו מבריחים להיכנס כמעט באין מפריע לעבר יישובי המועצה האזורית רמת נגב לאחר שעברו את הגדר, הרי שכעת המצב שונה. "בסוף, כל תשתית של פח"ע מתחילה מפלילי", אומר סא"ל אברלינג'י. "כשאתה נותן להברחה לעבור אתה מזמין את הפח"ע. המחבל שיגיע ישתמש באותו מורה דרך שמוביל את המבריח. הוא מכיר את אותם נתיבים. יהיו תשעה אירועי הברחה והעשירי עלול להיות אירוע פח"ע". למרות המכשולים, בצבא לא מאמינים שההברחות ייפסקו לחלוטין. "יהיו הברחות, אבל לא מול קדש ברנע, עזוז או ניצנה".