איך השמנה קשורה להפרעות קשב בגיל המבוגר
למה באמת יש קשר בין שתי התופעות - הפרעות קשב וריכוז והשמנת יתר והאם טיפול בהפרעה אחת יסייע לפתרון השנייה? פסיכיאטר מסביר
בשנים האחרונות גברה המודעות לאבחון וטיפול בהפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים. כחלק מתהליך זה נימצאו יותר ויותר עדויות הקושרות מצבים של משקל עודף והפרעת קשב וריכוז.
השמנת יתר הוכרה כמגיפה עולמית המתאפיינת במשקל עודף שחומרתו נמדדת באמצעות חישוב BMI-Body Mass Index (משקל האדם בקילוגרמים חלקי גובה במטרים בריבוע). BMI 25-30 מוגדר כעודף משקל ואילו BMI > 30 מוגדר כהשמנת יתר.
מחקרים מעריכים כי בין שליש לחצי מאוכלוסיית המבוגרים בעולם המערבי, סובלים בצורה זו או אחרת ממשקל עודף. בישראל ב-2010 נמצא כי 33% מהאוכלוסיה סובלת מעודף משקל, ו-16% מוגדרים כסובלים מהשמנת יתר.
הכתבות הקודמות בסדרה
לא רק בילדים: איך לזהות הפרעות קשב וריכוז בגיל מבוגר?
הבעיות בלהיות נשוי לאדם עם הפרעת קשב וריכוזאיך הפרעות קשב בגיל המבוגר יכולות להתבטא כחרדות
עודף משקל כגורם מוות
נתונים אלה יש בהם כדי להדאיג. עודף משקל והשמנת יתר מהווים גורם סיכון רפואי משמעותי בתחלואה הקשורה למחלות לב ושבץ המדורגים על ידי ארגון הבריאות העולמי במקומות הראשון והשני בהתאמה כגורמים למוות.
ארגון הבריאות העולמי שם לו למטרה להגביר את המודעות להשלכות של משקל עודף ולהקצות משאבי מחקר, חינוך והסברה למיגור תופעה זו.
חמישה אחוזים מכלל האוכלוסיה סובלים מהפרעת קשב וריכוז. הפרעת קשב וריכוז יכולה להופיע בשלוש צורות. הראשונה מתבטאת בקושי לשמור על קשב וריכוז לאורך זמן, המנעות מפעולות המצריכות מאמצים ממושכים, קשיי ריכוז, קושי בסדר וארגון ונטייה לאיבוד חפצים, שכחנות וטעויות הנובעות מחוסר תשומת לב לפרטים.
השנייה תתאפיין באימפולסיביות והיפראקטיביות והשלישית היא מופע משולב של השתיים וכוללת גם קשיים בקשב ריכוז וגם היפראקטיביות ואימפולסיביות.ידוע על גורמים גנטיים, תורשתיים וסביבתיים כגורמים להיווצרותה.
הקשר בין השמנה להפרעות הקשב
מחקר שעקב במשך 33 שנים אחרי ילדים שאובחנו כסובלים מ-ADHD בהשוואה לכאלה שלא, מצא ששיעור השמנתם היה 41%, זאת לעומת 21.6% בלבד בקרב אלה שלא אובחנו כסובלים מהפרעת קשב וריכוז.
עוד נמצא כי כ- 30% מהאנשים המחפשים סיוע בהפחתת משקלם עונים על הקריטריונים ל- ADHD, כלומר השכיחות של הפרעת קשב אצל הסובלים ממשקל עודף ומנסים להשילו הינה פי 6 יותר בהשוואה לכלל האוכלוסיה.
האם אפשר לומר שהפרעת קשב וריכוז לא מטופלת עלולה לפגוע ביכולת לשמור על משקל תקין? מה הקשר בין שתי ההפרעות? וכיצד אבחון וטיפול בהפרעת קשב וריכוז עשוי להועיל לאלה המתמודדים עם משקל עודף?
עדיין אין מספיק נתונים שמאפשרים קביעה חד-משמעית, אך יחד עם זאת ולאורם של הנתונים שכבר נמצאו אפשר להעלות מספר השערות היכולות להצביע על הקשר ואולי אף לתת מענה לאלו הסובלים משתי ההפרעות במקביל.
בהפרעת קשב וריכוז כמו גם בהשמנה קיימת פעילות לא תקינה של דופמין במוח. דופמין, מוליך עצבי בעל תפקידים רבים הלוקח בין היתר חלק בתהליך ויסות התיאבון לצד היותו גם מוליך עצבי מרכזי בכל הקשור לשמירה על קשב, ריכוז והיפראקטיביות.
מזונות עתירי אנרגיה מעלים את רמת הדופמין בגוף ויתכן כי העלאת רמת הדופמין במוח באמצעות פחמימות וסוכרים מהווה למעשה מנגנון המפצה על הפרעת הקשב, ומסייע לסובלים בתפקוד היום יומי.
לבצע משימות ביעילות
אחת המערכות שמתפקדות באופן לקוי אצל הסובלים מהפרעת קשב וריכוז היא מערכת "התפקודים הניהוליים" Executive function. מערכת עצבית זאת מתמחה ביצירת והנעת תהליכים הקשורים לתכנון וביצוע פעולות בעלות יעד מוגדר (לדוגמא, לתכנן דיאטה ולדבוק בה) אחד ממאפייניה היא היכולת לשמור על קשב רציף.
אם ניקח נתונים אלו בחשבון ונוסיף להם את העובדה כי תפקוד לקוי של מערכת "התפקודים הניהוליים" משמעו ירידה ביכולת לתכנן, להתמיד וליישם תוכניות שונות להורדה במשקל אולי נצליח להסביר מדוע הסובלים מהפרעת קשב וריכוז מתקשים יותר לרדת במשקל באמצעות דיאטה ופעילות גופנית.
לאשרר קביעה זו אפשר להסתמך על מחקרים שונים שפורסמו לאחרונה, ביניהם מחקר שמצא כי הסובלים מעודף משקל ומ-ADHD מנסים יותר פעמים במשך חייהם לרדת במשקל ואף משיגים תוצאות נמוכות בהשוואה לאלה שאינם סובלים מהפרעת קשב וריכוז.
מחקר נוסף מצא כי גם הסובלים מהפרעת קשב וריכוז וגם הסובלים מהשמנת יתר, מדווחים על התנהגות זהה בכל הנוגע להרגלי אכילה, לדוגמא נטייה לאכול ארוחות לא מסודרות, היעדר תשומת לב בבחירת מרכיבי הארוחה ואף קושי בזיהוי תחושת רעב או שובע במשולב עם מנגנון דחיית סיפוקים מיידים מוגבל, המוביל לאכילה לא מבוקרת מתוך דחף בלתי נשלט.
אצל הסובלים מהפרעת קשב וריכוז קיים גם קושי לויסות רגשות, אכילה יכולה להוות פיצוי במצבים בהם ישנן תנודות במצב הרוח או במצבים שמעוררים רגשות מורכבים/טעונים.
נניח, ולו לרגע, שאותו אדם הסובל מהפרעת קשב וריכוז והשמנת יתר יהיה מעוניין להפחית ממשקלו, השילוב בין שתי ההפרעות הנ"ל יפעל לרעתו, הפחתה במשקל מצריכה יכולת תכנון, ארגון וביצוע פעולות הכרוכות במאמץ מנטלי ממושך (למשל אימוני ספורט) ואלה בדיוק אותם הקשיים איתם מתמודדים הסובלים מ-ADHD.
תחילתה של דיאטה מלווה בהבטחות, תקוות וציפיות, כל אלה נשכחים כלא היו בהעדר תגמול מיידי, הנחוץ לסובלים מ-ADHD בהיעדרו (שהרי ירידה במשקל משמעה תהליך איטי המצריך זמן), נוצר תסכול, המוביל לירידה בנכונות ובהתמדה הנדרשים במהלך תהליך הרזיה.
השפעה הדדית על התהליכים
אזכיר מחקר מעניין נוסף שבדק את הקשר בין הטיפול בהפרעת קשב וריכוז וירידה במשקל, במהלכו בעלי משקל עודף המאובחנים גם כסובלים מ ADHD חולקו לשתי קבוצות, קבוצה אחת טופלה באמצעות תרופת להפרעת הקשב והשנייה לא.
לשתי הקבוצות הוצע ייעוץ של דיאטנית ובוצע מעקב של למעלה משנה אחרי ירידה במשקל. נמצא כי המשתתפים בקבוצה שטופלה בתרופות להפרעת קשב וריכוז הצליחו להוריד12% מציון ה- BMI ואילו בקבוצת ההשוואה שלא טופלה תרופתית, נמצאה עלייה של 3% בציון ה- BMI.
ניתן להסיק על פי מחקר זה כי אנשים שאובחנו כסובלים מהפרעת קשב וריכוז, הצליחו בעזרת טיפול תרופתי מתאים, להתמיד באופן משמעותי יותר בתוכנית הדיאטה שלהם ולרדת במשקל.
עורכי המחקר משערים כי בעזרת תרופות לטיפול בהפרעת קשב וריכוז נעשה שימוש מופחת באוכל כאמצעי לשיפור הריכוז, גדלה יכולת התמדה בפעילות גופנית, בארגון ותכנון סדר יום ובכל הקשור לאכילה מסודרת.
בנוסף, המוטיבציה של המטופלים להשקיע בתזונה נכונה ובריאה עלתה, גם יכולת ההקשבה העצמית לתחושת רעב ושובע טבעיים חודדה וכפועל יוצא מכל אלו חל שיפור עצום בהרגלי האכילה של הנבדקים ובשיעורי ההצלחה לאורך זמן של הורדה במשקל.
ידוע כי טיפול בריטלין מפחית תיאבון, חשוב להדגיש כי האפקט זה בא לידי ביטוי בעיקר בחודשיים הראשונים לטיפול שלאחריהם התיאבון "מתנרמל".
מניסיוני המקצועי וליווי תהליכים של מטופלים, אני מאמין שהסובלים משני המצבים במקביל, הפרעת קשב וריכוז ומשקל עודף יכולים באמצעות אבחון מקצועי של הפרעת קשב וריכוז וטיפול מתאים בה להצליח יותר בנסיונות להוריד במשקל ובכך לשפר את מצב בריאותם ומכאן גם את איכות חייהם.
הכותב הינו פסיכיאטר מומחה למבוגרים, העובד במרכז הרפואי לבריאות הנפש באר יעקב - נס ציונה ועוסק בכל הקשור לאבחון וטיפול בהפרעות קשב וריכוז למבוגרים ובתחלואה נלוות להפרעת קשב וריכוז