שתף קטע נבחר

 

עובדים ועניים: "אין מספיק כסף למטרנה"

בתור במחסני עמותת "פתחון לב" העסקים כרגיל: לפני פסח הצטופפו מאות כדי להצטייד במזון. התור הבליט את מצוקת החד-הוריות: "רוצות לעבוד יותר". הממשלה החדשה תיישם את המלצות דו"ח העוני, שעד כה נגנזו?

"אנחנו מנסים לחסוך, אני לא קונה לילדים כל דבר, אני תמיד נכנסת לחובות ולווה מאנשים כדי לתת להם. אבל לפעמים אין מספיק כסף לאוכל ולתרופות, בגלל זה אני כאן". קצת יותר משבוע אחרי הבחירות ושבוע לפני ערב ליל הסדר הצטופפו מאות בני אדם ובכללם קשישים, עולים וחד-הוריות במקום שבו הייאוש שולט.

 

מצוידים בשקיות ובעגלות התייצבו הנוכחים בסוף השבוע כדי לקבל מזון ומצרכים בסיסיים לחג הפסח במחסנים של עמותת "פתחון לב" בחניון תת-קרקעי בראשון לציון. רונית (29), אם חד-הורית לשלושה ילדים קטנים ובכללם ילד הסובל ממחלת ריאות קשה, לא יכולה לצאת לעבוד. "אני איתו בקופת חולים הרבה שעות, אני מוותרת על הכול כדי לקנות לו תרופות ולפעמים לא אוכלת בעצמי", סיפרה רונית.

 

נזקקים ערב פסח: "יחס שגוי לחד הוריות    (צילום: אסף מגל )

נזקקים ערב פסח: "יחס שגוי לחד הוריות    (צילום: אסף מגל )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

המשפחה של רונית מתקיימת מקצבת הבטחת הכנסה של הביטוח הלאומי בסך 1,800 שקלים ובנוסף מסיוע בשכר דירה בסך 1,200 שקלים. מאחר שהגרוש שלה מתגורר בשטחים היא לא מקבלת קצבת מזונות. אחרי שהעם אמר את דברו בקלפי היא מתקשה להאמין שמצבה ישתפר: "הלוואי ויהיה שינוי, אבל אני לא מאמינה, אי אפשר להאמין לדיבורים שלהם. קודם כל צריך לחשוב על בני האדם ועל הילדים. זה כואב לי הלב שאין לי כסף לתת לילד חולצה, או שהוא רואה את החבר שלו עם משהו שהוא לא יכול לקבל".

"הלוואי ויהיה שינוי". ממתינים בתור ב"פתחון לב" (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
"הלוואי ויהיה שינוי". ממתינים בתור ב"פתחון לב"(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

מצבה של רונית ממחיש את מצוקתן של החד-הוריות, שהסיוע שהן מקבלות מן המדינה לא מספיק לכל צורכיהם. החקיקה החברתית בישראל מעכבת במקרים רבים יציאה לעבודה של חד-הוריות, שכן מעבר לתחום השתכרות מסוים - הקצבה שמעבירה המדינה מתחילה לרדת עד לאיפוסה. רונית, שנאלצת כאמור לפרנס את משפחתה עם 3,200 שקלים בחודש, אמרה בבכי: "אני מבקשת שהממשלה שתקום תעזור לאנשים כמונו שסובלים. צריך להעלות את הקצבאות, חייבים לעשות משהו".

 

בחנויות הנוצצות שמעל החניון עולם כמנהגו נוהג. למטה ממתינים בתור כ-500 בני אדם כדי לקבל הזדמנות לממש את ההפניה שקיבלו מלשכות הרווחה. מרבית הנוכחים לא מאמינים שתוצאות הבחירות ישנו את מצבם. מנגד, היו גם כאלה שהביעו תקווה שהממשלה החדשה תפעל לגבש תוכנית יסודית למלחמה בעוני. דו"ח העוני של הביטוח הלאומי שהתפרסם בדצמבר האחרון הצביע אמנם על ירידה קטנה בשיעורי העוני, אך למרות זאת ישראל נותרה עדיין אחת המובילות במערב בשיעורי העוני ובפערים החברתיים.

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

"אני לא בן אדם שבוכה כל הזמן ואומרת 'אני צריכה' ו'אני רוצה'", סיפרה נטליה (33), אם חד-הורית לשתי ילדות קטנות. בעבודתה בניקיון משתכרת נטליה 2,500 שקלים ולכך מתווספים הבטחת הכנסה בסך 1,700 שקלים וסיוע בשכר דירה בסך 1,100 שקלים. "אני רוצה לעבוד יותר, אבל אז מורידים לי מהביטוח הלאומי, וגם אין לי את הכסף לצהרון", אומרת נטליה ופורצת בבכי: "אני לבד וצריכה עזרה, אני לא מאמינה שיהיה שינוי עם הבחירות. זה אותם אנשים בשנים האחרונות, המדינה מידרדרת, בממשלה רואים רק את מה שקורה בסביבה שלהם".

 

"אל תתנו כסף סתם" 

אירנה, תושבת המרכז ואם חד-הורית לפעוטה בת שנתיים, הגיעה אף היא לקבל את סל המזון של העמותה. היא מרוויחה 2,000 שקלים מעבודתה בניקיון ועוד 3,200 שקלים היא מקבלת מהביטוח הלאומי וממשרד השיכון. "אני יכולה לעבוד רק במשרה רק במשרה חלקית כי אין מי שיעזור וגן ילדים עולה הרבה כסף. אני תמיד מחפשת את החיובי ומקווה שאצליח. עכשיו אני צריכה עזרה כי אין לי מספיק כסף למטרנה ולעוד דברים כמו מיטה". על הבחירות אומרת העולה החדשה: "אנחנו צריכים שינוי, לא לתת סתם כסף, אלא לראות למשל למה אנחנו זקוקים".

  

מנכ"ל "פתחון לב", ניסים ציוני, אמר כי בשנים האחרונות רואים יותר ויותר משפחות עובדות שמגיעות למקום ומבקשות עזרה לצד חד-הוריות שהקצבאות שהן מקבלות לא מספיקות להן. לדבריו, "ברגע שהן יוצאות לעבודה המדינה עושה דבר מטופש ומפחיתה להן את הקצבה".

 

בניגוד למרואיינות הסקפטיות, ציוני מאמין שהממשלה החדשה תעשה שינוי: "לפני הבחירות הגיעו אלינו הפוליטיקאים, ובהם משה כחלון, והתחייבו לגבש תוכנית לאומית למלחמה בעוני. אני מאמין שכחלון כשר האוצר וראש הממשלה נתניהו יגבשו תוכנית לאומית למלחמה בעוני. יש כבר תוכנית כזו בדמות המלצות 'ועדת אלאלוף' - צריך רק ליישם".

 

בארגונים החברתיים דורשים שהממשלה החדשה תיישם תוכנית למלחמה בעוני, שכבר הונחה על השולחן אחרי שהיו שותפים בתיקונה גם בכירי משרד האוצר. ההמלצות  הונחו ביוני שנה שעברה על שולחנו של שר הרווחה הקודם, מאיר כהן. אך התוכנית שעלותה 7.8 מיליארד שקל לשנה, נגנזה לחלוטין.  להקמת הוועדה היו שותפים גם ראש הממשלה, נתניהו ושר האוצר דאז, לפיד.

 

"זכות הקיום המוסרית של הממשלה החדשה תלויה בפעולות שתנקוט כדי להסיר את חסמי התעסוקה העומדים בפני אמהות חד הוריות, בהעלאת מס הכנסה שלילי ומיצויו המלא בקרב העובדים העניים ומימוש מיידי של המלצות ועדת אללוף למלחמה בעוני. לזה יש להוסיף את החובה לקיים רפורמה מקיפה במוסד לביטוח לאומי", אמר רן מלמד, סמנכ"ל עמותת ידיד.  

 

הרב יחיאל אקשטיין, נשיא הקרן לידידות הוסיף כי העוני בישראל הולך ומחריף: "ממשלת ישראל חייבת לכלול בקווי היסוד שלה את צמצום העוני כיעד אסטרטגי ולהציג בהקדם תוכנית סיוע למאות אלפי העניים בישראל". לדברי גידי כרוך, מנכ"ל לקט ישראל: "מצב כמו זה המתואר בכתבה חייב להיות מטופל על ידי הממשלה החדשה, שתגבש בדחיפות תכנית למלחמה בעוני ובאי ביטחון התזונתי".

 

להתנדבות ולתרומות ל"פתחון לב" ניתן לפנות בטלפון: 6076*

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
מייחלים לשינוי. עומדים בתור ב"פתחון לב"
צילום: עידו ארז
צילום: יקי צימרמן
"מאמין בכחלון". מנכ"ל "פתחון לב" ציוני
צילום: יקי צימרמן
מומלצים