שתף קטע נבחר

 

כולם נגד איראן: כך מחלקת תימן את המזה"ת

סעודיה רוצה לבלום את איראן, שינוי נאמנות דרמטי בסודן, מצרים וירדן צריכות מזומן - ובמי תומך ארדואן? המלחמה על תימן מציירת בדיוק נדיר את מפת האינטרסים של המזרח התיכון, וכותרתה הראשית: סונים נגד שיעים - יותר מאי פעם

גם באזור רווי מלחמות וסכסוכים כמו המזרח התיכון, נדמה שמזמן לא נראה פילוג ברור כל כך בין שני צדדים, כמו זה שהצליח ליצור המבצע שאליו יצאו מדינות המפרץ בלילה הקודם בתימן. הכרזת המלחמה של סעודיה הסונית על המורדים השיעים שמוטטו את השלטון הסוני בתימן, נתפשת גם כקריאת תגר ברורה על יריבתה השיעית הגדולה של סעודיה - איראן. מטורקיה עד עומאן, מפקיסטן עד מרוקו - בסכסוך האיראני-סעודי מסתדר המזרח התיכון לפי קווים עדתיים ברורים: סונים נגד שיעים, זה שם המשחק.

 

עוד חדשות בעולם :

 

חברות הקואליציה הסונית

סעודיה - מנהיגת העולם הסוני והיריבה מספר 1 של איראן, מנהיגת העולם השיעי. שתי המדינות מתחרות זה שנים על מוקדי השפעה בין "הסהר השיעי" לציר הסוני המתון. לכך מתלווים גם אינטרסים כלכליים גדולים: שליטה של החות'ים על תימן בכלל ועל דרומה בפרט פירושה גם שליטה על מיצר באב אל-מנדב האסטרטגי, בין האוקיינוס ההודי לים האדום. הדבר יאפשר להם לחסום נתיבי שיט בינלאומיים המובילים דרך תעלת סואץ והים האדום לאסיה ולמזרח אפריקה. חלקה במבצע: 100 מטוסי קרב ו-150 אלף חיילים.

 

סעודיה נאבקת בחות'ים בתימן    (צילום: youtube ורויטרס)

סעודיה נאבקת בחות'ים בתימן    (צילום: youtube ורויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מדינות המפרץ הקטנות: איחוד האמירויות, כווית, בחריין וקטאר - נסיכויות סוניות המוטרדות מהתחזקות ההגמוניה האיראנית-שיעית באזור. מעניינת במיוחד השתתפותן של בקואליציה של בחריין, מדינה שבה בית המלוכה הסוני שולט על הרוב השיעי שחי בה (ב-2011 דוכאה התקוממות של הרוב הזה בעידודה של איראן), ושל קטאר הידועה כ"ילד הסורר" של המפרץ ושדווקא מקיימת ערוצי הידברות טובים יחסית עם טהרן. חלקן במבצע: האמירויות - 30 מטוסי קרב, כוויית ובחריין - 15 מטוסי קרב כל אחת, קטאר - 10 מטוסי קרב.

 

מרוקו, ירדן ומצרים - מדינות סוניות הנחשבות לבנות ברית מסורתיות של סעודיה. היחלצותן של מרוקו ומצרים לסייע לסעודיה מרתקת, משום שהאיום החות'י רחוק מלהיות איום ישיר ומיידי עליהן לעומת איום דאעש הנשקף להן מסוריה, מעיראק ומלוב. הן נעתרו מיד לדרישת סעודיה הרואה בחות'ים איום ראשון במעלה, ובהמשך הן צפויות לקבל ממנה תמורה על כך. מצרים וירדן תלויות מאוד בסיוע של מדינות המפרץ - רק לאחרונה קיבלה מצרים מהמדינות הללו מיליארדי דולרים לשיקום כלכלתה המקרטעת. חלקן במבצע: מרוקו וירדן - 6 מטוסי קרב כל אחת, מצרים - הביעה נכונה לשלוח מטוסי קרב, הזיזה ספינות לים האדום ומסכימה לסייע יבשתית במקרה הצורך.

סודן - המשתתפת המרתקת מכולן בקואליציה הסעודית. במשך שנים נחשבה לבת ברית חשובה ביותר של איראן באפריקה, ולפי שלל דיווחים בתקשורת הזרה ישראל נאלצה לא פעם לצאת למבצעי הפצצה בתחומיה כדי לחסל שיירות נשק איראניות שעשו דרכן מחופי סודן לרצועת עזה. בשנה האחרונה חלה הרעה משמעותית ביחסים בין סודן לאיראן, ונספח התרבות האיראני אף גורש אשתקד מחרטום בשל "הפצת האידיאולוגיה השיעית" במדינה. התייצבות סודן כעת לצד סעודיה והסונים ונגד בני בריתה של טהרן והשיעים - היא הצהרת כוונות דרמטית. חלקה במבצע: שלושה מטוסי קרב.

 

פקיסטן - נוטלת חלק במבצע, אבל פחות אקטיבי. מדינה סונית שמחזיקה בנשק גרעיני, ולאחרונה מתקרבת יותר ויותר לציר הסעודי. בחודשים האחרונים הוזכרה האפשרות לשיתוף פעולה גרעיני בינה לבין סעודיה על רקע חתירתה של איראן השיעית להשיג נשק גרעיני. לאחרונה נפגש ראש ממשלת פקיסטן עם מלך סעודיה. חלקה במבצע: הביעה נכונות לסייע במטוסי קרב ובספינות, ואם יהיה צורך - גם בפלישה יבשתית.

שר ההגנה הסעודית בחמ"ל המבצע של מדינות המפרץ ()
שר ההגנה הסעודית בחמ"ל המבצע של מדינות המפרץ

אחרי הפצצה סעודית בלילה שעבר בתימן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אחרי הפצצה סעודית בלילה שעבר בתימן(צילום: AFP)

תומכות מבחוץ

טורקיה - מדינה איסלאמית סונית, שלמרות היותה סונית נדמה היה בשנים האחרונות כי היא מתקרבת למשטר האיראני השיעי. למרות ההטבה בקשרים, מאחורי הקלעים תמיד נאבקו ותמיד ייאבקו טורקיה ואיראן על הגמוניה אזורית, וכעת כשקמה קואליציה כה גדולה של מדינות סוניות נגד בני בריתה של איראן - טורקיה אינה יכולה למלא את פיה מים אם ברצונה למצב עצמה כמעצמה אזורית. נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, אמר אתמול כי טורקיה עשויה לשקול לספק תמיכה לוגיסטית לקואליציה הסונית בתימן, וקרא לאיראן ול"ארגוני הטרור" לסגת מתימן.

 

הרשות הפלסטינית - מקורבת לסעודיה ולציר הסוני, ולכן הודיעה כי היא תומכת במבצע.

 

מתנגדות

איראן - בת בריתם הקרובה של המורדים החות'ים, שהם בני הפלג הזיידי שיש לו זיקה לשיעה. מאז השתלטות החות'ים על תימן חתמה איתם איראן הסכמים וקיימה איתם חילופי משלחות. היא רואה בחות'ים שליחיה המפיצים את השיעה בתימן - מדינה אסטרטגית למדי שמהווה את "החצר האחורית" של יריבתה הסונית הגדולה, סעודיה.

 

עיראק - מדינה בעלת רוב שיעי, שבה שולטת ממשלה שיעית. היא מסתייעת רבות באיראן במלחמה נגד ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש), שהוא ארגון סוני. טהרן עומדת בחוד החנית של המערכה נגד דאעש, שכבש שליש מעיראק, והיא עושה זאת בעזרת "כוח קודס" של משמרות המהפכה והעומד בראשו קאסם סולימאני. לעיראק אין שום אינטרס אפוא להרגיז את איראן, ולכן היא פרסמה אתמול הודעה נגד ההתערבות הצבאית בתימן, שלדבריה "רק תסבך את המצב עוד יותר".

קריקטורה ערבית: נציגים איראנים במושביהן של עיראק, לבנון, תימן וסוריה בפסגת הליגה הערבית הבאה ()
קריקטורה ערבית: נציגים איראנים במושביהן של עיראק, לבנון, תימן וסוריה בפסגת הליגה הערבית הבאה

סעודיה "בועטת" את איראן החוצה מהאזור ()
סעודיה "בועטת" את איראן החוצה מהאזור

סוריה - משטרו העלווי של בשאר אסד חייב את הישרדותו לסיוע האדיר מאיראן ומבן טיפוחיו, ארגון חיזבאללה השיעי. אתמול בצהריים הוא פרסם הודעה שלפיה המבצע הצבאי בתימן הוא "תוקפנות בוטה".

 

לבנון - במדינה שידעה בעצמה בשנים האחרונות מהומות דמים בין סונים לשיעים על רקע הלחימה של חיזבאללה השיעי נגד הארגונים הסוניים בסוריה, הדעות כמובן חלוקות. חיזבאללה מיהר לגנות את המבצע בתימן וכינה אותו "תוקפנות אמריקנית-סעודית". האינטרס שלו ברור: יש לאפשר את הפעלתן של כמה שיותר שלוחות שיעיות במזרח התיכון כדי להפיץ את השיעה ואת התחזקות איראן, הפטרון הראשי שלו. מנגד, אנשי המחנה הסוני בראשותו של סעד אל-חרירי הביעו תמיכה נלהבת במבצע.

הבית התימני קורס ()
הבית התימני קורס

אש ליד עדן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אש ליד עדן(צילום: רויטרס)

אלג'יריה - בדרך כלל אינה נוטה להתערב במשברים אזוריים, אבל בישיבת הליגה הערבית אתמול הביעה התנגדות לפתרון צבאי בתימן.

 

עומאן - השכנה של סעודיה ותימן נשארה מחוץ לברית והחליטה להישאר נייטרלית בתקווה לתווך בין הצדדים. יחסית למדינות המפרץ האחרות נחשבת עומאן קרובה יותר לאיראנים. לאחרונה היא מילאה חלק משמעותי בקירוב בין איראן לארצות הברית שאפשר את קידום שיחות הגרעין.

פורסם לראשונה 26/03/2015 22:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תומכי המורדים החות'ים בתימן
צילום: רויטרס
מומלצים