5 ימים לדד-ליין. שיחות הגרעין מתחממות
האמריקנים דואגים לשדר אופטימיות, אך הדרך להסכם בין איראן למעצמות עוד ארוכה. "יש נושאים שנראה כי בלתי אפשרי להסכים עליהם", אומר גורם בריטי. האיראנים: "אפשר להגיע להסכם עד סוף החודש"
יום נוסף וטעון עומד הבוקר (יום ו') בפני העיר השוויצרית לוזאן, שבה ינסו המעצמות להגיע הסכם מסגרת בנושא הגרעין האיראני עד סוף החודש. גורמים אמריקנים מפיצים גל של הערכות אופטימיות על אפשרות לסגור על "הבנה מדינית" עד יום שלישי בשבוע הבא, שהוא תאריך היעד להשגת הסכם מסגרת, שאליו יצטרפו בשבועות הקרובים נספחים מקצועיים עד להשלמתו בסוף חודש יוני. לעומת זאת מדליפים גורמים בריטים ואחרים שהדרך להשגת ההסכם אינה קלה.
עדיין ישנה מחלוקת משמעותית בנושא ההקפאה וההסרה של הסנקציות נגד איראן, שטוענת שהסרה מיידית של הסנקציות היא תנאי לחתימה על הסכם. ארצות הברית הבהירה שתהליך הקפאת הסנקציות יהיה תלוי ביישום המחויבויות של איראן, ובכל מקרה אין כוונה לדרוש בשלב זה מהקונגרס להצביע על הסרתן. המעצמות דורשות פיקוח נוקשה על אתרי הגרעין, לרבות ביקורי פתע בבסיסי הצבא האיראני, ולכך טהרן מסרבת.
גורם בריטי אמר כי "עדיין ישנם נושאים חשובים שבהם הסכמה נראית כרגע בלתי אפשרית". לכתבים המסקרים את השיחות אמר כי "המטרה בימים הקרובים היא לראות אם ניתן לגשר על הפערים ולהשיג הסכם מסגרת". גם הצרפתים אינם מפגינים אופטימיות והם דורשים צעדים איתנים וארוכי-טווח כדי לוודא שאיראן לא תוכל להגיע לפצצה גרעינית. איראן מצדה דורשת הסרה מיידית של הסנקציות, דרישה שארה"ב מסרבת להיענות לה. הקונגרס האמריקני אינו מתכוון להצביע על הסרת סנקציות בתקופה הקרובה.
לנשיא האמריקני ברק אובמה יש בוושינגטון אופוזיציה חזקה ביותר, המורכבת הן מרפובלקנים והן מדמוקרטים. אתמול הצביע הסנאט הצביע פה אחד, מאה אל מול אפס, על תיקון לחוק התקציב שיקל על החרפת הסנקציות נגד איראן, אם היא תפר את הסכם הביניים שנחתם עם שש המעצמות או אם תפר הסכם קבע העשוי להיחתם עד סוף חודש יוני. התיקון לא מחייב, ומהווה בעיקר מעין אזהרה של הסנאט לעבר נשיא אובמה. מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט מיץ' מקונל הזהיר שאם לא יושג הסכם מסגרת עד סוף החודש, הוא יביא להצבעה חקיקה להחרפת הסנקציות הנוכחיות נגד איראן.
המעצמות ואיראן אמורות להשלים את החלק המדיני של ההסכם עד יום שלישי ולחתום על כל הנספחים המקצועיים לפני חודש יולי. לאחר שתי פגישות שהתקיימו אתמול, אמורים הבוקר לשוב ולהיפגש הצוותים האמריקניים והאיראניים בראשות מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, ושר החוץ האיראני, מוחמד ג'וואד זריף. בסוף השבוע עשוי להצטרף שר החוץ הבריטי, פיליפ האמונד, ואולי גם שרי החוץ האחרים של המעצמות – עוד הוכחה לכך שההכרעה כנראה קרבה. אם גם שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, יעשה דרכו ללוזאן בימים הקרובים, הרי שהצדדים מתחילים לעסוק בתכלית.
גם ראש סוכנות האנרגיה האטומית של איראן, עלי אכבר סאלחי, המשתתף בשיחות, הודה כי "אנחנו מאמינים שאנחנו מסוגלים לעשות זאת עד סוף החודש, אבל זה לא ודאי. קשה לחזות אם נוכל להשיג את המטרה בסיבוב השיחות הזה, אבל אנחנו מתקדמים להשגת הבנה על כל הנושאים הטכניים".
נשיא איראן, חסן רוחאני, שיגר בימים האחרונים מכתב בנושא לנשיא אובמה ואתמול שוחח בטלפון עם מנהיגי צרפת, בריטניה, סין ורוסיה. דוברת המועצה לביטחון לאומי בארה"ב, ברנדט מיהאן, אישרה שמכתבו של רוחאני הגיע לאובמה, אך סירבה לדבר או לפרט על תוכנו.
הצדדים מסביב לשולחן
צילום: AFP
מומלצים