נעצר ותיק האסירים הביטחוניים בעבר: "העביר מידע על צה"ל למודיעין הסורי"
הותר לפרסום: סודקי אל-מקת ממג'דל שמס, שריצה 27 שנות מאסר על עבירות ביטחוניות, נעצר שוב והפעם בגין ריגול חמור. במערכת הביטחון אמרו כי הוא תיעד את פעילות צה"ל בגבול הצפון, אסף מידע על אודותיה, גם בסיוע אחרים, והעבירו לגורמי מודיעין וממשל בסוריה
ותיק האסירים הביטחוניים בעבר שב לכלא - והפעם בשל פרשת ריגול: סודקי אל-מקת (48) ממג'דל שמס, ששוחרר מהכלא הישראלי לפני שנתיים וחצי, נעצר שוב לאחרונה. כך הותר היום (ו') לפרסום. אל-מקת מואשם שהעביר חומרים מצולמים, דוחות ותצפיות על פעולות צה"ל ברמת הגולן לגורמי מודיעין סורים. הבוקר, בתום חקירה ממושכת של ימ"ר צפון במשטרה ושל השב"כ, הוגש נגדו כתב אישום בבית המשפט המחוזי בנצרת. הוא מואשם בריגול חמור, סיוע לאויב בעת מלחמה, תמיכה בארגון טרור, מגע עם סוכן חוץ ועוד שורה של עבירות ביטחוניות. יחד איתו נעצרו שני דרוזים נוספים מהגולן, פידא א-שאער ועאטף דרוויש.
אל-מקת נאסר לראשונה ב-1985 בעוון פעילות חבלנית עוינת, ישב 27 שנה בכלא ושוחרר באוגוסט 2012, לאחר ריצוי מלוא עונשו. במשטרה אומרים כי מיד לאחר שחרורו חזר לפעילות לאומנית. "הוא התחיל להפיץ דברי הסתה, וקידם פעילויות לאומניות ברמת הגולן וברשות הפלסטינית", אמר ראש מפלג המיעוטים בימ"ר צפון, רב-פקד אלי פוקס, שעמד בראש צוות החקירה במשטרה. "הוא תומך בחיזבאללה, באיראן ובבשאר אסד. הוא מאמין שרמת הגולן היא סורית, ושצריך להחזיר אותה לסוריה. לפי תפיסתו, תושב הגולן שמחזיק בתעודת זהות ישראלית הוא בוגד".
במערכת הביטחון אמרו כי בחקירתו הודה אל-מקת אסף מידע על אודות פעילות צה"ל בגבול הצפון ופרסם את החומרים באינטרנט ובתוכנית טלוויזיה סורית. כמו כן הודה בקשר למדחת סאלח, איש ממשל סורי המוכר בקשריו לגורמי מודיעין סורים. "הוא שיתף פעולה והודה ברוב רובן של העבירות נגדו.הוא מדבר איתנו מתוך אידיאולוגיה, מבחינתו הוא אזרח סורי שמשרת את המדינה שלו ומאמין בלב שלם שעשה טוב", אמרו במשטרה. במשטרה הוסיפו כי החקירה הייתה רחבת היקף והחלה חודשים לפני מעצרו של אל-מקאת. "כל אנשי המחלק, 14 איש, עסקו בה חודשים ועמם גורמי בילוש, מודיעין, וכמובן השב"כ וצה"ל. מבחינתי, החלק המשמעותי בחקירה היה הוכחת הקשר בינו לבין הגורמים המודיעיניים הסורים, שאליהם העביר את החומרים. זו הייתה מהות החקירה", אמר רב-פקד פוקס.
בתקשורת הסורית הממסדית סיקרו בהרחבה על הפרשה, מיום מעצרו של אל-מקת. בסוכנות הידיעות הסורית כתבו ב-25 בפברואר על המעצר בשעת בוקר מוקדמת, אחרי שכוחות צבא פרצו לבית משפחתו בכפר הדרוזי שבגולן. לפי הדיווח הסורי, הכוחות החרימו טלפונים סלולריים ומחשב מהבית. "זו תקיפה בוטה ולא מוצדקת נגד בתי אזרחים בגולן הכבוש", נאמר בדיווח. "מדובר בהפרה ברורה של הסכם ז'נבה הנוגע להגנה על אזרחים שנמצאים תחת כיבוש".
יום לאחר מכן שלח משרד החוץ הסורי איגרות למזכ"ל האו"ם, באן קי מון, לעומד בראש מועצת הביטחון וליו"ר מועצת זכויות האדם באו"ם. באיגרות נכתב כי "הפשע הזה הוא חלק מסדרת הפשעים שמבצעים כוחות הכיבוש נגד האזרחים הסורים בגולן ומתווסף לרשימת הפשעים המבישה של ישראל". בהודעת משרד החוץ הסורי דרשו הסורית מהאו"ם ומכל הגורמים הרלוונטיים, כולל ארגוני זכויות האדם, לפעול מול ישראל כדי להביא לשחרורו של אל-מקת.
בדף הפייסבוק של אל-מקת כתבו לו מכריו הודעות תמיכה, פורסמו תמונות שלו מהפגנות שונות וכן תמונות של נשיא סוריה, בשאר אסד, ומזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה. "הייתי נוהג לומר לך שאני מפחד ממה שהאויב הציוני יעשה לך", כתב לו אחד מחבריו. "אתה רודף אחר הכלבים שלו מג'בהת א-נוסרה וקבוצות אחרות של משת"פים שמכונים לכאורה 'המורדים'. אתה מתעד את הנוכחות שלהם בבתי החולים ואת הפגישות שלהם עם האויב הציוני. אתה אמרת לי בתגובה - 'המולדת שלי מצריכה הקרבה. החירות שלי היא החירות של סוריה ואני חייל שמגן על המולדת. החיים שלי לא יקרים יותר מאלה שמקריבים את דמם למען המולדת שלי והעם שלי'".
ואכן, עיון בדף הפייסבוק של הדרוזי מראה כי לאחרונה הוא תיעד את שיתוף הפעולה לכאורה בין ישראל למורדים הסורים. בתחילת פברואר הוא פרסם סרטון שצילם ובו תיעד לכאורה כיצד מגיע אוטובוס מהכפר ג'ובאתא אל-חשב, ממעוזי המורדים, לאחד ממוצבי צה"ל שלידו נמצא בית חולים שדה לטיפול בפצועים סורים. בסרטון נראים לכאורה המורדים צועדים מהאוטובוס למוצב, ובחזרה. סרטונים אחרים הראו מקרים דומים, והשיא היה כנראה בשבוע שעבר.
בערוץ "אל-איחבארייה" הכפוף למשטר הסורי, שודרה התוכנית "קורי העכביש". במהלכה הציגה המגישה "סרטון בלעדי", שבו נראה אל-מקת מתעד מפגש לכאורה בין הישראלים למורדים. "היום 16 בפברואר 2015, השעה עכשיו 19:45", נמסר בסרטון שתיעד לכאורה את הנעשה ליד עמדה בגולן הסורי. "אנחנו נמצאים כעת מול עמדה של האו"ם לשעבר. האזור הזה מהווה מעבר ראשי ומרכזי לטרוריסטים ולקשרים בין צבא הכיבוש הישראלי לגורמים בכירים בשורות הכנופיות שלהם. באזור הזה עובר הכל. מכאן מועברים הפצועים. מכאן נעשים המפגשים בין הצדדים. מכאן יש התקשרויות ומכאן נכנס הציוד והנשק".
בהמשך הסרטון הערוך נשמע אל-מקת אומר: "אנחנו בחלק הדרומי של הגולן הסורי הכבוש. מהשער הזה עוברים הטרוריסטים לאחד מהבסיסים של צבא הכיבוש הישראלי. אחרי שהם ייפגשו עם כוחות הכיבוש, הם יוסעו ברכבים ישראליים". אחר כך פירט את מאפייני המפגש: "הטרוריסטים באים עם רכב, עוצרים כ-300 מטרים מזרחית לגדר הגבול ומשם והולכים ברגל לשער שגובל עם עמדה 85, שהייתה בעבר עמדה של האו"ם. כאן הם חוצים את השער כדי לעבור לחלק הכבוש. ממתין להם כוח צבאי ישראלי כדי לקבל אותם. הם עוברים בדיקה באופן ישיר ולאחר מכן מקבלים אותם".
אל-מקת טען כי "הפעילות הזו לא מתרחשת באופן אקראי. יש תיאומים של דרגים גבוהים ביותר מצד הבכירים בכנופיות הנפשעות האלה יחד עם בכירי הצבא הישראלי". בהמשך הראה כיצד בכירים נוספים בשורות המורדים נכנסים לישראל וכיצד עקב אחריהם. בערוץ "אל-איחבארייה" קישרו בין הסרטון שהוצג בתוכנית לבין מעצרו של אל-מקת, זמן קצר לאחר מכן.
התמיכה של אל-מקת בצבא סוריה שבו תומכים חיזבאללה ומשמרות המהפכה, ובפעולותיו לא הרחק מהגבול, נראו היטב גם בדף הפייסבוק שלו. "הצבא הערבי הסורי הגיבור שלנו מקדים את התוקפנות הישראלית ומתחיל לטהר את פרברי קוניטרה ופרברי דרעא מהטרוריסטים הבוגדים", כתב באחד הפוסטים. "הוא ירמוס בכך את כל התכניות של האויב הישראלי לנהוג בתוקפנות נגד סוריה באמצעות צפון הגולן. הדי ההישגים של הצבא הגיבור שלנו נשמעים בתל אביב, בוושינגטון ובעמאן".
על רקע המבצע בדרום סוריה נראה שגם תועמלני המשטר הסורי וחיזבאללה הגבירו את שיתוף הפעולה לכאורה בין ישראל למורדים באזור רמת הגולן, והרצון של ישראל ליצור רצועת ביטחון לכאורה בגבול. חוסיין מורתדא, מנהל המשרדים בדמשק של הערוץ האיראני בשפה הערבית "אל-עאלם", שידר בשבועות האחרונים תוכנית שנועדה להציג ראיות לאותו שיתוף פעולה. בתמונות נראו מה שנטען כי הם טנקים וכוחות צה"ל ליד הגבול, פתחים בגדר שנועדו להקל את מעברם של המורדים, פינוי חמושים לבית החולים שדה של צה"ל, דרכים צדדיות שישראל סללה כדי להקל על מעבר חמושים באזור הגבול, מתקני האזנה שישראל פרסה ועוד. לטענת מורתדא, ישראל לא מעניקה רק סיוע לוגיסטי למורדים, אלא גם ציוד אמצעי לחימה.
"ברכות לאסד"
אל-מקת אמר בבית המשפט: "שנים הייתי בכלא בישראל. אני רוצה להקדיש ברכות לעם הערבי הסורי, לחיילים שלנו ולראש המשטר המנהיג בשאר אסד". משרד החוץ הסורי שלח איגרת לאו"ם ולמועצת הביטחון בדרישה לשחרור אל-מקת. לאחרונה הוא תיעד בסרטונים מפגשים בין המורדים הסורים לכוחות צה"ל.
אביו של אל-מקת, סלימאן, אמר כי בנו הוזמן לחקירה כמה פעמים ונעצר לאחר ש"חשף את הפנים האמיתיים של ישראל", לטענתו. "ישראל טוענת מול כל העולם שהיא נגד הטרור, אך היא תומכת בו. בני חשף את דרכה השקרית". האב סיפר כי בני המשפחה נכחו בכל הדיונים, אך לא ניתן להם להיפגש עם בנו. "כבר התרגלנו לבתי הסוהר בישראל משנת 1967 והם לא יהיו ריקים אף פעם מאסירים מהגולן. התרגלנו גם ליחס המשפיל שמקבלים מישראל. יש לנו עצמאות מדינית וכלכלית וזכותנו להגיד מה אנחנו מרגישים. אנו מברכים את העם הסורי, חייליו והנשיא אסד".
קרובי משפחה אמרו כי "אל-מקת לא מהווה סכנה לביטחונה של ישראל, הוא לא עשה מעשה מנוגד לחוק. כולנו מופתעים
ממעצרו ומהניסיונות לתפור לו תיק בטחוני. מקווים שבקרוב ישתחרר ויחזור לחיק משפחתו. בסופו של דבר כמו שאומרים ההר יוליד עכבר".
עורך דינו יאמן זידאני, הוסיף כי מרשו מכחיש את כל המיוחס לו. מטרת הצילום הטלוויזיוני שהציג מהווה פגיעה בארגון ג'בהת אל-נוסרה, שישראל הכריזה עליו כארגון טרור".