שתף קטע נבחר

 

סוף להקפאה: נתניהו מעביר הכסף לפלסטינים

בעקבות אזהרות מערכת הביטחון מהסלמה בשטחים אישר רה"מ להפשיר את כספי המסים של הרשות, שהוקפאו כעונש על הפנייה למוסדות האו"ם: "במצב המידרדר של המזה"ת - צריך לפעול בשיקול דעת". צרפת: מקווים שהמדיניות החדשה כלפי ישראל תגרום לארה"ב לתמוך בהצעת ההחלטה שלנו באו"ם

ישראל משחררת חבל לפלסטינים: ראש הממשלה בנימין נתניהו אישר היום (ו') להעביר לרשות הפלסטינית את כספי המסים שהוקפאו בחודשים האחרונים, על רקע הפעולות המדיניות החד-צדדיות של הרשות נגד ישראל.

 

נתניהו הודיע כי אישר את המלצת שר הביטחון משה יעלון, צה"ל והשב"כ, וכי בעקבות כך יועברו לרשות הפלסטינית כספי המסים שהצטברו עד פברואר, בקיזוז תשלומים עבור שירותים שניתנו לאוכלוסייה הפלסטינית, בכלל זה חשמל, מים, ובתי חולים.

 

בהודעת ראש הממשלה נמסר כי ההחלטה התקבלה בין השאר מתוך "שיקולים הומניטריים" ומתוך ראייה כוללת של האינטרסים הישראליים כעת. "במצבו המידרדר של המזרח התיכון, יש לפעול באחריות ובשיקול דעת, לצד מאבק נחוש בגורמים הקיצוניים", אמר נתניהו בהודעתו.

אבו מאזן. מקבל את הכסף, ובקרוב יכול לפנות להאג (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אבו מאזן. מקבל את הכסף, ובקרוב יכול לפנות להאג(צילום: AFP)

במערכת הביטחון הזהירו בשבועות האחרונים כי המשך הקפאת כספי המסים של הרשות - כ-2.5 מיליארד שקל שהצטברו בשלושת החודשים האחרונים - עלול להוביל להסלמה ברחוב הפלסטיני ולערער את המצב הביטחוני.

 

הסנקציה הישראלית הוטלה בעקבות הצעדים החד-צדדיים שאותם נקט אבו מאזן, ובכללם הפניות למוסדות האו"ם להכיר בפלסטין כמדינה והחתימה על אמנת

רומא, שתאפשר מתחילת החודש הבא לתבוע גורמי ביטחון ישראליים בבית הדין הבינלאומי בהאג בגין פשעי מלחמה.

 

בצה"ל הציגו לדרג המדיני את המשמעויות הביטחוניות הנגזרות מההחלטה להקפיא את העברת הכספים: לחץ כלכלי גובר על המשק הפלסטיני בגדה שישמש סיבה מרכזית לפרוץ מהומות, הפרות סדר ופיגועי טרור בשטחים, שנהנו בשנים האחרונות משקט יחסי ויציבות ביטחונית. בצה"ל אף ניסו לאחרונה להמעיט את הלחץ שנוצר וגדל מדי חודש בכחצי מיליארד שקלים שמוקפאים, בעזרת שורה של צעדי הקלה אזרחיים שאושרו על ידי הדרג המדיני. הקפאת הכספים גררה גם ביקורת בינלאומית על ישראל, וייתכן שהחלטתו של נתניהו כעת נועדה גם למתן את הביקורת הזו - שהתעצמה בעקבות התבטאויותיו נגד ערביי ישראל ונגד מדינה פלסטינית ערב הבחירות. הממשל האמריקני בירך הערב על ההחלטה הישראלית ומסר כי הצעד יתרום להרגעת הרוחות.

נתניהו ואובמה. ארה"ב תיתן גיבוי במועצת הביטחון? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נתניהו ואובמה. ארה"ב תיתן גיבוי במועצת הביטחון?(צילום: רויטרס)

בינתיים אמרו היום גורמים רשמיים באיחוד האירופי כי האיחוד בוחן דרכים חדשות לגרום לישראל לחזור לשולחן המשא ומתן עם הפלסטינים. לדבריהם, האיחוד בוחן דרכים דיפלומטיות ועשוי לבחון דרכים לעודד את אזרחי אירופה שלא לקנות מוצרים מההתנחלויות הישראליות שאותן הוא מחשיב לבלתי חוקיות.

 

שר החוץ הצרפתי לורן פביוס אמר הערב כי ארצו מתכוונת לדון בשבועות הקרובים עם שותפותיה במועצת הביטחון של האו"ם בהצעת ההחלטה שניסתה לקדם מוקדם יותר השנה, ושתקבע פרמטרים לסיום הסכסוך הישראלי-פלסטינים, פרמטרים שעלולים להקשות מאוד על ישראל. בין השאר רצו הצרפתים לקבוע

שהצדדים יהיו חייבים להגיע להסכם בתוך שנתיים.

 

פביוס אמר כי הוא "מקווה ששותפים שלנו שבעבר לא היו נלהבים לתמוך בהצעה ישנו כעת את עמדתם" - כשכוונתו לארה"ב. ייתכן כי הוא תולה תקוות בהודעתה של ארה"ב כי היא בוחנת מחדש את מדיניותה במזרח התיכון לנוכח הצהרות ראש הממשלה בנימין נתניהו ערב הבחירות כי בתקופת כהונתו לא תקום מדינה פלסטינית. בין השאר דווח כי ארה"ב עשויה להפסיק לגבות את ישראל בחלק מההצבעות באו"ם.

 

השתתף בהכנת הידיעה יצחק בן חורין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נשיא הרשות אבו מאזן. נתניהו: "שיקולים הומניטריים"
צילום: רויטרס
מומלצים