"איראן יכולה לרמות בקלות והעולם לא יידע"
כשברקע האופטימיות בשוויץ על התקרבות ממשית להשגת הסכם גרעין, מזהיר בכיר לשעבר בסבא"א: זמן הפריצה לפצצה איראנית - 7-3 חודשים. הוא מציין גם את הכישלונות: מדינות הפעילו תוכניות גרעין במשך שנים ללא זיהוי
"אם איראן לא תנסה להסתיר את פעולותיה, ההפרה תזוהה די מהר, אבל איראן יכולה לרמות בקלות את העולם מבלי שהוא יידע". כך מזהיר בראיון ל-ynet אולי איינונן, לשעבר סגן ראש הוועדה לאנרגיה גרעינית בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א).
יומיים לדד-ליין להשגת הסכם בין איראן למעצמות בנוגע לתוכנית הגרעין, הבוקר (א') התחדשו השיחות בלוזאן. אתמול נרשמה אופטימיות כששרת החוץ באיחוד האירופי, פדריקה מוגריני, אמרה: "מעולם לא היינו קרובים יותר להסכם".
עם זאת, מנהל המו"מ מטעם רוסיה סרגיי ריבקוב היה פחות אופטימי ושיער כי הסיכוי להסדר בימים שנותרו אינו גבוה מ-50 אחוזים. "יהיה חבל לאבד את כל מה שהושג בשיחות", אמר ריבקוב, והזכיר כי המועד לסיום השיחות הוא 30 ביוני ולא סוף מרס.
איינונן, המשמש כיום בתפקיד בכיר באוניברסיטת הארוורד ומכון וושינגטון, אומר כי אם יושג הסכם, סבא"א תוכל לזהות הפרה בתרחיש הגרוע תוך שבועיים. "הסוכנות תאשר את הממצאים עם הרשויות האיראניות וחבר הנאמנים של סבא"א יצטרך עוד שבוע או שבועיים לנקוט צעדים רשמיים כמו פנייה למועצת הביטחון של האו"ם. זה ישאיר זמן ניכר לקהילה הבינלאומית לפעול", מסביר איינונן.
עם זאת, הבכיר לשעבר מזהיר כי זמן הזיהוי של ההפרות האיראניות יהיה ארוך מאוד אם הרפובליקה האיסלאמית תנסה להסתיר את פעולותיה. "דגימות סביבתיות ממלאות תפקיד מרכזי באימות הפרות", אומר איינונן. "יידרשו חודשים לפחות לקבלת התוצאות, ואם דגימות יראו רמת העשרת אורנים גבוהה מדי, יש לקחת דגימות נוספות ולנתח אותן וזה לוקח עוד זמן".
לדבריו, זמן הפריצה לפצצה במקרה שאיראן תנסה להסתיר את עקבותיה יהיה בין שלושה לשבעה חודשים. איינונן אומר כי "אחרי קבלת התוצאות של סט הדגימות השני, זה ישאיר לקהילה הבינלאומית רק 4-3 חודשים לפעול נגד איראן – זמן קצר מדי בצורה קיצונית".
איינונן מסביר כי לקהילה הבינלאומית כבר יש ניסיון עם אי-זיהוי תוכניות גרעין של מדינות אחרות. "תוכנית הצנטריפוגות של רוסיה פעלה במשך שנים בלי זיהוי, הפעולות בעיראק ובלוב לא זוהו מיידית, ודרום אפריקה, שייצרה נשק גרעיני, השמידה את התוכנית שלה לפני שבסבא"א ידעו עליה".
"גם הכור הסורי, שישראל הפציצה לפי פרסומים זרים, בא בהפתעה", מוסיף איינונן. "כמו גם מתקן הצנטריפוגות המתקדם של צפון קוריאה. לאיראן יש מהנדסים מוכשרים והמשאבים הפיננסיים הנדרשים, והתשתית הגרעינית שלה היא הרבה יותר גדולה. תוכנית ניטור, טובה ככל שתהיה, היא לא ערובה להבטיח הצלחה במקרה שאיראן תנסה לפרוץ קדימה ולהשיג נשק גרעיני".
הוא מוסיף גם כי איראן יכולה לנקוט אסטרטגיה של "זחילה החוצה", משמע להגדיל באיטיות את מאגרי האורניום המועשר לרמה של 3.5 אחוזים, דבר שכבר קרה תחת הסכם הביניים שנחתם בנובמבר 2013.
"זמן הפריצה לא ישתנה בהרבה גם עם הפחתת מאגר הצנטריפוגות"
לפי ההסכם הקודם, המאגר היה צריך להיות מתחת ל-7.5 טון, אך כל דו"ח של סבא"א ששוחרר מאז לא הראה שהמאגר אכן ירד מתחת לכמות שסוכמה. "זה ממחיש את הצורך של ארה"ב והמעצמות להיות ערניות ולגרום לאיראן למלא את ההסכם ולא לאפשר לה להגדיל את מאגריה מעבר למותר", הדגיש איינונן.
גם המניעה האיראנית מפקחי סבא"א להתקרב למתקני הגרעין ברפובליקה האיסלאמית היא בעיה מוכרת. "איראן יכולה לבנות תוכנית גרעין נפרדת ולא לדווח על מעגל ההעשרה שהיא מבצעת מכריית האורניום ועד העשרתו. התרחיש הזה אפשרי משום שבטהרן לא הרשו לסבא"א לאמת את אמיתות הצהרות המשטר בנוגע למתקני הגרעין".
איינונן מסביר כי כמות האורניום המועשר לרמה צבאית שנדרשת לפצצה אחת עומדת על 27 ק"ג של אורניום לפני מדדי סבא"א ויש להעשירו לרמה של יותר מ-90 אחוזים מהאיזוטופים הבקיעים שלו מסוג U-235. לטענתו, לאיראן כעת יש 9,000 צנטריפוגות מתפקדות מהדור הראשון (IR-1) ועוד 9,000 שאינן מתפקדות.
הוא מוסיף כי הצנטריפוגות שמותקנות בכורים בנתנז ובפורדו מתפקדות באופן שזמן הפריצה לפצצה יגיע תוך 7-6 חודשים. עם זאת, מסביר איינונן, לאיראן יש מלאי משמעותי של אורניום מועשר לרמה של 3.5 אחוזים, שיצמצם את זמן הפריצה לשלושה חודשים.
אם איראן תפעיל את 9,000 הצנטריפוגות הלא-פעילות שלה כרגע, זמן הפריצה יכול להיות שלושה חודשים עם אורניום טבעי ו-6-4 חודשים עם אורניום שמועשר לרמה של 3.5 אחוזים.
בעולם מדווחים מהשיחות בלוזאן כי המעצמות מציעות לאיראן להשאיר בידיה 6,500 צנטריפוגות פעילות. איינונן אומר כי כמות כזו תאפשר לאיראן להגיע לפצצת גרעין תוך תשעה חודשים. המוקש, לדבריו, הוא כמה אורניום מועשר ברמה של 3.5 אחוזים יישאר בידי טהרן. "גם אם מאגרי האורניום המועשר ברמה זו יופחת, זמן הפריצה יכול עדיין להיות בסביבות שבעה חודשים", טוען בכיר סבא"א לשעבר.
הממשל האמריקני אומר שאחד ההישגים המרכזיים של הסכם עם איראן יהיה להגדיל את זמן הפריצה לשנה לפחות. לדברי איינונן, זמן הפריצה המקסימלי ייבחן בשילוב של זמן הזיהוי וזמן הפעולה, שהוא מה שנדרש כדי להחזיר את איראן לעמוד במחויבויות שלה בהסכם.
עם זאת, הגורם המשמעותי שיכול לשנות את התמונה הוא המחקר והפיתוח האיראני של צנטריפוגות מתקדמות יותר כמו IR-5 ו-IR-8, שיעילות פי 10 או אפילו פי 20 מהצנטריפוגות מהדור הראשון. הכנת הטכנולוגיה הזו תימשך שלוש שנים לפחות, אבל ברגע שהן יהיו מוכנות, ניתן יהיה לקצר את זמן הפריצה באופן משמעותי.