רשות ההגבלים: כתבי אישום בפרשת ספרי הלימוד
רשות ההגבלים העסקיים הודיעה ל-6 חברות גדולות להפצת ספרים על כוונתה להגיש נגדן כתבי אישום בחשד לתיאום מכרזים לאספקת ספרי לימוד לבתי ספר. בנוסף חשודות החברות גם בתיאום החרמת מכרזים לאספקת ספרי לימוד, שאילץ את משרד החינוך להגיע להסכמות ללא מכרז
פרשת ביטול המכרז להשאלת ספרי לימוד מבשילה לכתב אישום: רשות ההגבלים העסקיים פרסמה היום כי בשבוע שעבר נשלחו הודעות ל-6 חברות גדולות להפצת ספרים על הכוונה להגיש נגדן ונגד מנהליהן כתבי אישום בכפוף לשימוע, בגין תיאום מכרזים לאספקת ספרי לימוד לבתי ספר.
כתבות נוספות בנושא בערוץ הכלכלה:
עתירה נגד מש' החינוך: עצרו השאלת ספרי לימוד
חשש לאי סדרים בפרוייקט להשאלת ספרי לימודהחברות המדוברות הן לוני כהן, דוד רכגולד, כ. בונוס הפצות, ספר לכל, מדע סוכנות להפצת ספרים וחברת יש הפצות ספרים. בכתבי השימוע נטען כי החברות ונושאי המשרה בהן תיאמו את חלוקת אספקת ספרי הלימוד לבתי הספר במסגרת פרויקט השאלת ספרי לימוד של משרד החינוך בשנים 2008-2009. כמו כן, מטען בכתבי השימוע כי בשנים 2012-2013 תיאמו החברות ונושאי המשרה בהן את החרמת המכרזים לאספקת ספרי לימוד, ומשרד החינוך נאלץ בשל כך להגיע להסכמות עם החברות ללא ביצוע הליך מכרזי תחרותי.
פרויקט השאלת ספרי הלימוד נועד לאפשר לבתי ספר שבהם רוב ההורים הסכימו לשלם אגרה של 280 שקל, לרכוש ספרים בהנחה משמעותית ותוך קבלת סבסוד ממשרד החינוך וליצור ספריית השאלה שתפטור את ההורים מהצורך לרכוש ספרי לימוד במאות ואלפי שקלים מידי שנה.
שרשרת של מכרזים כושלים
ביוני 2012 פורסם ב-ynet כי משרד החינוך ביטל מכרז להפעלת פרויקט השאלת ספרי הלימוד עקב חוסר היענות מצד הספקים. לאחר מכן, ביצע המשרד התקשרות עם 5 ספקים גדולים שזכו במכרז קודם שנערך ב-2007. אולם ההתקשרות ללא מכרז בוצעה לפי תנאים משופרים בהרבה, הן לעומת מכרז שלא צלח והן לעומת המכרז שבו זכו הספקים ב-2007.
במקום הנחה של 14%, שלה נדרשו הספקים במסגרת המכרז שלא צלח, נדרשו הספקים להנחה של 10% בלבד במסגרת ההתקשרות ללא מכרז. זאת, לעומת הנחה של 12% שלה נדרשו במסגרת המכרז ב-2007.
בתגובה לפרסום אז טענו במשרד החינוך כי התנאים במכרז היו קשים יותר מפני שהספקים הגדולים יכולים לעמוד בהנחות גבוהות יותר, בשל שיעורי הרווח הגבוהים שלהם. גורמים במשרד החינוך האשימו אז את הספקים הגדולים כי הם תיאמו ביניהם את החרמת המכרז, על מנת שמשרד החינוך יהיה חייב להתקשר עימם ללא ניהול הליך תחרותי.
ביולי 2012, בעקבות עתירות שהגישו חנויות הספרים נגד משרד החינו, הקפיא בית המשפט לעניינים מנהליים את ההתקשרות. במאי 2013 הודיעה רשות ההגבלים העסקיים כי היא מנהלת חקירה בחשד לתיאום פסול להחרמת המכרז בין הספקים הגדולים.